Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019)
-
@szarik W jakim komputerze? Tico nie ma komputera ;).
-
@marcintju Ale ja mam Matiza
-
Myślałem przez chwilę że masz Tico z elektroniką.
-
@marcintju Nie nie, całość tyczyła się Matiza.
-
Zamieszczam obiecane zdjęcia bardzo prostego przyrządu do rozpinania zamków zaworów:
Jak to działa? Wyciągamy osie dźwigienek zaworowych i zamiast nich wkładami rurkę o średnicy 15mm. Narzędzie wkładamy pod rurkę, naciskamy na sprężynę i wyciągamy zamki. Bardzo proste i skuteczne. Przy montażu zamków trzeba było czasem sprężynę przesunąć, zapierając śrubokrętem, żeby była centrycznie, ale poza tym, nie miałem żadnych problemów.
Aha, otwór w płaskowniku specjalnie jest przesunięty do jednej krawędzi. -
@szarik powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
Zamieszczam obiecane zdjęcia bardzo prostego przyrządu do rozpinania zamków zaworów:
Bardzo dobry pomysł na prosty klucz.
Jak to działa? Wyciągamy osie dźwigienek zaworowych i zamiast nich wkładami rurkę o średnicy 15mm.
Rozumiem, że wymiana osi dźwigienek na rurkę o średnicy zewnętrznej 15 mm ma uchronić oś przed uszkodzeniem przy zapieraniu klucza.
Narzędzie wkładamy pod rurkę, naciskamy na sprężynę i wyciągamy zamki. Bardzo proste i skuteczne.
Czy zamki (półstożki) schodzą łatwo z trzonka zaworu po naciśnięciu kluczem sprężyny (górnej miseczki)?
Aha, otwór w płaskowniku specjalnie jest przesunięty do jednej krawędzi.
Z czego wynika asymetryczne położenie otworu w płaskowniku klucza?
Z jakiego płaskownika zrobiłeś przyrząd (wymiary przekroju) i jakiej średnicy nawierciłeś otwór? Pytam o te szczegóły bo jak napisałeś klucz się sprawdził a więc m. innymi nie wyginał się przy ściskaniu sprężyn a nie chciałbym eksperymentować.
-
@ryszard Cały czas pamiętam o temacie. W najbliższym czasie dam rysunek techniczny w wymiarami przyrządu i odpowiem na pytania. Ostatnio nie miałem na to czasu, ale nie długo coś wstawię.
-
Po prawie 3 miesiącach znalazłem przyczynę pisków w moim Tico,
przyczyna mocno mnie zaskoczyła ale najważniejsza wiadomość to taka że nie auto jest winne :) Postaram się dokładniej opisać ten przypadek w najbliższym czasie. -
@pacior powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
@ryszard Pewnie tak, możesz coś podesłać to w wolnym czasie wykonam :)
Zazwyczaj jak zabieram się za taką pracę przy silniku to podobnie jak @Szarik robię to w pośpiechu i czasu na szykowanie narzędzi brak :/Jak widać na dodanych zdjęciach klucz do blokowania dużego koła rozrządu jest łatwy do wykonania.
-
Mam takie szybkie pytanko: jak nazywa się element przedstawiony na zdjęciu? Wyczytałem na forum że jest to "dashpot release pot" lub "slow release valve" ale jakoś wyszukiwanie w google nic nie pokazuje. Element ten znajduje się przy gaźniku. Dzięki z góry.
-
W książce opisany jest jako "dławik". Nie wiem, po co tam siedzi.
-
Też szukałem tego w książce P. Trzeciaka i jak kolega napisał jest to "dławik", ale nie mogę tego na internecie nigdzie znaleźć. Chyba jedyną opcją jest pojechanie na złom, pokazanie zdjęcia i poproszenie o "takie coś" :)
-
@mroziu Jeżeli jest to element nr 61 z planszy 10A katalogu części zamiennych:
http://battico.wixsite.com/tico-katalog/010-c1aoq
to w anglojęzycznym katalogu jest on opisany jako "orifice assy", a w polskim jako "kryza". W sklepach występował też jako "dysza". Szukaj po numerze katalogowym 18565-78B00-000. Google znajduje kilka wystąpień w polskich sklepach, choć z zerowymi stanami magazynowymi. Mimo to można przedzwonić i zapytać o dostępność, nie zawsze stany magazynowe na internecie są aktualne.
Dlaczego potrzebujesz nowego? Jakie są objawy uszkodzenia? -
Dzięki za odpowiedź, potrzebuję go ponieważ kupiłem gaźnik bez niego.
-
@mroziu
A jak nie zajdziesz nowego w sklepie to na pewno na którymś szrocie (jeszcze sporo Tico trafia do kasacji). -
Tak też chyba uczynię, dzięki :)
Na tym schemacie z cinquecento 700 element ten nazywa się "zawór opóźniający jednokierunkowy", co chyba najbardziej odpowiada angielskiej nazwie.
-
@mroziu
Dzięki za zamieszczenie schematu z Cinquecento 700 wyjaśniającego działanie zaworu 4. W tico analogiczny zawór zapewne pełni tą samą rolę. -
Wczoraj rano zabrałem się za wymontowanie Immobilisera. Próbówka do ręki, sprawdziłem gdzie pojawia się prąd po przyłożeniu pestki, odciołem kable i połączyłem. Zapłon był, rozrusznik kręcił, ale nie zapalił. Brak iskry. Przekładałem kable na wszystkie możliwe sposoby a iskry nadal brak. W końcu zgłupiałem, zostawiłem Tico i pojechałem drugim autem do pracy. Wróciłem do domu po 22, przestudiowałem Trzeciaka i poszedłem do auta. Udało się naprawić, do 3 rano męczyłem się z tym. Okazało się że od strony silnika szły dwa kable z okolic cewki do środka, trzeba było jest odciąć i połączyć. Były to przewody od impulsów z aparatu. Masakra, co wujów i ujów poleciało.
-
@ryszard Wnioskuję z tego, że element o który pytam w Tico jest taki sam jak w Cinquecento?
-