Remont kolumn Unitra Tonsil ZG 15C11
-
Wygrzebałem ostatnio ze strychu kolumny ZG 15C11,
odnawiam powoli obudowy, zakupiłem komplet zregenerowanych głośników niskotonowych GDN 16/15 bo u mnie brakowało jednej sztuki.
Oryginalne wygłuszenie w postaci gąbki się rozpadło i teraz nie do końca wiem co włożyć, żadnej gąbki nie posiadam ale wygrzebałem filc który pozostał mi po robocie przy wygłuszaniu Swifta i planuję go użyć.
Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenie?Póki co zabrałem się za obudowę w stanie gorszym,
zamontowałem gniazdo kolumnowe które w oryginale nie występowało ze względu na to że chcę mieć możliwość odsłuchu pod różnymi wzmacniaczami.
Na stanie mam Unitrę Zodiak, Unitrę WS 432 i jakiegoś Technicsa ;)
-
Fajny vintage unitry :) Ten filc powinien dać radę. Spróbuj nim wygłuszyć.
Ja mam taki zestaw - z tym, że jest to wersja exportowa - w nazwie Thomson i ma 4 Ohm
https://unitraklub.pl/node/407
Grają świetnie, miękki bas, dobry sopran. Niestety brakuje średnich tonów. Współpracują u mnie z Sony STR-6036A. Głośniki niskotonowe były regenerowane.
-
Super sprawa takie kolumny :)
Jednak opinie o polskich Tonsilach nie są zbyt pochlebne z powodu padających zawieszeń w głośnikach niskotonowych. Dobrze zrobiłeś zakupując takie same głośniki niskotonowe jak w oryginałach, gdyż specjalnie pod nie oblicza się rezonans i wymiary obudów. Nie wiem czy filc będzie odpowiednim materiałem, ja osobiście wykorzystałbym coś a la wata mineralna, ponieważ ma odpowiednie właściwości tłumiące drgania. W obudowie zamkniętej wzbudza powietrze tylko jedna strona membrany (ta zewnętrzna), dlatego środek powinien być mocno wytłumiony. Nie wiem jak było w oryginałach, ale wydaje mi się, że powinno się napchać tam sporo tej waty żeby zapełnić całe wolne miejsce ( też z głową - żeby wata nie była nadmiernie ściśnięta).
I inna sprawa była tam zwrotnica głośnikowa? Jeżeli tak, radziłbym wymianę kondensatorów w zwrotnicy, mogą być sprawne (w co wątpię), jednak aby się upewnić należałoby wykonać pomiar ESR.
Miłej zabawy z kolumnami, mnie na przykład takie zabawy bardzo cieszą :)
Jeżeli masz jakieś pytania na dowolny temat związany z elektroniką pytaj, postaram się w miarę swojej małej wiedzy odpowiedzieć.
Powodzenia :) -
Dzięki za odzew :)
W sumie i jakaś wata mineralna się znajdzie, w zeszłym tygodniu wiozłem paczkę waty dla kolegi, robi maty akustyczne i coś mu powinno zostać ;)
Jednak pojemność tych skrzynek mała a ta wata ma 7cm grubości,
w oryginale gąbki było dość sporo ale każdy materiał jest inny,
zrobię każdą kolumnę z innym wytłumieniem i porównam.Tak, w tej wersji są zwrotnice z kondkami 2,2uF oraz 6,8uF ale niestety nie mam czym zmierzyć ESR.
Znalazłem jakieś Miflexy MKSE takie jak w oryginale jednak trochę drogie te kondensatory :D -
Kiedyś chciałem altusy, w 2009 kupiłem altusy 75 i w sumie..., grały może 7 razy po 1h, kupiłem w bardzo fajnym stanie, chyba wszystko regenerowane było bo do tej pry pianka jest w wzorowym stanie, ale nigdy ich nie rozbierałem, bo nie było potrzeby.
-
-
Filcu mam na tyle dużo że jednak trafi jako wygłuszenie,
znalazła się też jakaś stara okleina i trochę czerwonego podkładu :DJestem bardzo niezadowolony z zamontowanych gniazd gdyż nie są szczelne,
mam nadzieję że uda mi się to poprawić.
Boki jeszcze nie oklejone.
-
No na pierwszy rzut oka ładnie to wygląda. Kondensatorów w takim razie nie ma co wymieniać (tak apropo jakiej firmy są?). Skoro zdecydowałeś się na filc, to wypadałoby go sporo tam upchnąć. Kolejna rzecz: musi być szczelnie według założeń obudowy zamkniętej. Nie wiem jak w tonsilach, ale starsze kolumny m. in. z Niemiec w obudowach zamkniętych, miały glosniki i ew. gniazda uszczelnione, chyba silikonem czy czymś podobnym, zastanów sie nad tym. :)
-
@mroziu Dzięki, najważniejsze by grały :) Filc jest gruby, około 15mm i dałem go w dwóch warstwach.
Kondensatory są oryginalne chyba Mifex.
Na głośniku niskotonowym jest fabryczna uszczelka, wysoko tonowy posmarowałem silikonem, jeszcze powalczę z tym gniazdem.
Niestety okazało się że mój wzmacniacz Unitra WS432 wyzionął ducha,
obstawiam że kondensatory elektrolityczne będą do wymiany, sprzęt ma ponad 30 lat a nigdy nie widział serwisu.Z tego też powodu postanowiłem że Technics SU-V670 pójdzie na handel, szkoda żeby od stania się rozleciał.
Dostałem go kiedyś w rozliczeniu, kolega twierdził że czasem nie działa jeden kanał, ale ja tego nie miałem okazji zaobserwować.. może miał jakiś problem z kolumnami lub kablami?? -
Kondensatory Miflex? Jeżeli tak, to pewnie są w lepszym stanie niż część wychodzących właśnie z taśm produkcyjnych :p
Jeżeli masz jakieś uszkodzone wzmacniacze na sprzedaż chętnie kupię. Jeżeli tylko uda mi się naprawić i będziesz miał taką wolę, odsprzedam. Niestety nie mam ostatnio zbyt dużo czasu wolnego, ale na elektronikę coś się znajdzie :)
Jeden kanał mógł nie działać właśnie przez kable, złącze, głośniki lub co często się zdarza zimne luty.
Co się tej Unitrze stało? Stopnie końcowe? Może się okazać że jakaś banalna sprawa i koszt naprawy wyniesie parę złotych.
-
@mroziu Póki co katuję od rana tę jedną zrobioną kolumnę, jak dla mnie gra świetnie :)
Trochę brakuje mi średnich tonów ale muszę to jeszcze podłączyć pod jakiś odtwarzacz CD.Unitry nie sprzedam bo to rodzinna pamiątka ;) Jeszcze nie wiem co mu dolega.. gra ale coś słabo i dość cicho, potki mają luzy i mogą być winne. Będę próbował to naprawić.
Technics cały czas gra dobrze więc uznaję że jest sprawny a przyczyna awarii musiała leżeć w innym elemencie.
-
Oczywiście rozumiem :)
Jakbyś miał jakieś pytania podczas naprawy, pisz to postaram się pomóc.Co do braku tego środkowego pasma to nie wiem w jakim stopniu go brakuje, jednak może to być akustyka pomieszczenia, zwrotnica, lub też ostatecznie wygłuszenie. Ciężko tam na odległość stwierdzić :)
-
Poskładałem drugą kolumnę by poeksperymentować z wytłumieniem,
wnioski takie że im więcej filcu tym lepiej
Kolumny zaspokajają w pełni moje potrzeby :)
Zostaje tylko okleić.
-
Good job! :-)
-
Oczyściłem Unitrę WS432 i wymieniłem większość kondensatorów, jednak jak na ponad 30 letnie kondensatory to większość była w stanie bdb, wszystkie miały pojemność powyżej znamionowej (pewnie zostały wyprodukowane z tak dużą tolerancją), wszystkich jednak nie pomierzyłem bo multimetr ma ograniczony zakres pomiaru.
Sprzęt gra :)ps. jakością dźwięku jednak Unitra Zodiak nokautuje WS-kę
-
Gratulacje. :)
Albo tolerancja albo jeden z pierwszych oznak uszkodzenia kondensatorów - dziwnie rośnie pojemność, a po jakimś czasie całkowicie padają.