[moje Tico] Daewoo Tico PM
-
@miechomiecho powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Polecam płyn prestone - nie zostawia żadnego kitu :)
Kit był po zastosowaniu uszczelniacza, tymczasowo po płukaniu zastosuję coś taniego aby się dopłukało do końca a później spróbuję z Prestone :)
Rozrząd poskładany, założyłem nową pompę przypuszczając że może stara ma jakąś wadę fabryczną odlewu, nie chciałem ryzykować ponownej rozbiórki rozrządu.
Nowe bębny już są, niestety suwmiarka zbyt krótka by je rzetelnie zmierzyć, po włożeniu łożysk do końca okazuje się że dość ciężko pracują, może to się ułoży (nadal mam je tylko na stole) lub jest jakaś wada i gniazda łożysk są zbyt głębokie.
No i jak widać mam oryginalny gaźnik Mikuni ;)
-
-
-
@Szarik powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
@ryszard powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
@pacior
Jakie oznaczenia są w owalnych polach na stronie wewnętrznej bębna? Ze zdjęć są trudne do odczytania.Z tego co pamiętam, to w tych polach podana jest nominalna i maksymalna średnica bębna (albo tylko maksymalna, bodajże 182mm)
Przy zamiennikach trzeba uważać. U mnie, jak zmierzyłem po zakupie, to okazało się, że średnica jest o 1mm większa od nominału. Czyli bęben miał już 1mm zużycia - od nowości :)Dodam, że zamienniki (niektóre) wykonane są z pseudometalu, który szybciej się zuzywa.
-
2700zł trochę za dużo jak na Tico bez lpg, ale widzę że masz sentyment do tego wozidła :)
Ja również lubię swoje tico, moja żona natomiast mówi że jazda tikem to obciach :] -
@marcintju powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
2700zł trochę za dużo jak na Tico bez lpg, ale widzę że masz sentyment do tego wozidła :)
Ja również lubię swoje tico, moja żona natomiast mówi że jazda tikem to obciach :]Wiem że sporo, tym bardziej z niesprawnym układem hamulcowym..
jednak za te pieniądze nie dostałbym nic dużo lepszego technicznie, no może coś mniej "obciachowe" bym kupił ale aż tak mi to nie przeszkadza ;) -
@Szarik powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
@pacior
Jakie oznaczenia są w owalnych polach na stronie wewnętrznej bębna? Ze zdjęć są trudne do odczytania.Z tego co pamiętam, to w tych polach podana jest nominalna i maksymalna średnica bębna (albo tylko maksymalna, bodajże 182mm)
Zgadza się w 100 % pola MAX i 128 mm informują, że bęben powinien być eksploatowany do momentu gdy jego średnica wewnętrzna pod okładziny zmniejszy się do 128 mm a potem powinien być wymieniony. Dopisek 3A30 w polu MAX to może nr partii produkcyjnej.
Pole DIA, to prawie na 100% skrót od angielskiego słowa DIAmeter (średnica).
Najciekawsze co oznaczają symbole w czwartym polu: YH-B i SAM.
Czy są to skróty nazwy producenta bębna jako całości, producenta odlewu?Przy zamiennikach trzeba uważać. U mnie, jak zmierzyłem po zakupie, to okazało się, że średnica jest o 1mm większa od nominału. Czyli bęben miał już 1mm zużycia - od nowości :)
Z tymi zamiennikami, zwłaszcza tanimi mogą być problemy (wymiary, pasowania gniazd pod łożyska) Jakich firm bębny polecacie?
-
@pacior powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
@miechomiecho powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Polecam płyn prestone - nie zostawia żadnego kitu :)
Kit był po zastosowaniu uszczelniacza, tymczasowo po płukaniu zastosuję coś taniego aby się dopłukało do końca a później spróbuję z Prestone :)
Ja nigdy nie byłem przekonany do płynów uszczelniających - wolałem aby trochę ciekło niż mieć syf w silniku.
Od początku (od 14 lat) stosuję w Tico płyn chłodniczy Orlenu Petrygo i nigdy z nim nie miałem kłopotu - zbiornik wyrównawczy, przewody, silnik - wszędzie czysto. Nie ma mowy o kicie czy szlamie, jedyne wytrącenia to znikomy film powstający w środku elementów układu chłodniczego, chroniący je przed korozją i z biegiem czasu zanikający (inhibitory korozji zużywają się ).Nowe bębny już są,
Jakiej firmy bębny kupiłeś?
niestety suwmiarka zbyt krótka by je rzetelnie zmierzyć, po włożeniu łożysk do końca okazuje się że dość ciężko pracują, może to się ułoży (nadal mam je tylko na stole) lub jest jakaś wada i gniazda łożysk są zbyt głębokie.
Wydaje mi się, że gniazda pod łożyska nie tyle co są za głębokie co za ciasne. Ciężko było nabić łożyska? Rozumiem, że założyłeś tulejkę dystansową między łożyska i właściwą stroną (patrz rys. 5.34 w książce Trzeciaka)?
Jak masz już zdjęte szczęki i bębny to przy okazji skontrolowałbym połączenie pancerza linki hamulca ręcznego z tulejką w tarczy kotwicznej - warto rozebrać to połączenie (jak po tylu latach jeszcze się da), oczyścić z brudu i rdzy i zakonserwować smarem grafitowym.
Przed montażem bębna na osi warto także posmarować smarem do łożysk boczną powierzchnię łożyska od strony tarczy kotwicznej i samą oś przy tarczy. Zabezpieczy to w pewnym stopniu łożysko wewnętrzne przed oddziaływaniem wilgoci.
PS Przełóż też stożkowe specjalne podkładki jeżeli są na starych szczekach.
No i jak widać mam oryginalny gaźnik Mikuni ;)
Japońska jakość - można pozazdrościć.
-
@marcintju powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Ja również lubię swoje tico, moja żona natomiast mówi że jazda tikem to obciach :]Wiem że sporo, tym bardziej z niesprawnym układem hamulcowym..
jednak za te pieniądze nie dostałbym nic dużo lepszego technicznie, no może coś mniej "obciachowe" bym kupił ale aż tak mi to nie przeszkadza ;)Jeżeli auto ma całą nieskorodowaną karoserię, sprawny, z małym przebiegiem silnik to kwota ta choć spora jak na auto bez gazu mnie nie poraża. Niesprawne hamulce to "no problem" - idzie je doprowadzić do stanu pełnej sprawności i to stosunkowo małym kosztem.
Mnie Tico się podoba. Ma wiele zalet i wolę nim jeździć niż Skodą Fabię, którą mam w rodzinie.
-
niestety suwmiarka zbyt krótka by je rzetelnie zmierzyć, po włożeniu łożysk do końca okazuje się że dość ciężko pracują, może to się ułoży (nadal mam je tylko na stole) lub jest jakaś wada i gniazda łożysk są zbyt głębokie.
Wydaje mi się, że gniazda pod łożyska nie tyle co są za głębokie co za ciasne. Ciężko było nabić łożyska? Rozumiem, że założyłeś tulejkę dystansową między łożyska i właściwą stroną (patrz rys. 5.34 w książce Trzeciaka)?
Jak masz już zdjęte szczęki i bębny to przy okazji skontrolowałbym połączenie pancerza linki hamulca ręcznego z tulejką w tarczy kotwicznej - warto rozebrać to połączenie (jak po tylu latach jeszcze się da), oczyścić z brudu i rdzy i zakonserwować smarem grafitowym.
Nie udało mi się wypiąć linki z gniazda.
Nie było, lub zostały zjedzone przez rdzę.
Bębny JC znalazłem na allegro za 100zł z dostawą. Tuleję zakładałem z pamięci z przekonaniem że robię to prawidłowo, sprawdzę to jeszcze na wszelki wypadek.
ps. znalezienie ładnego Tico z LPG to jak szukanie igły.. to samo tyczy się Swifta do MK5 włącznie który również był w kręgu zainteresowań. Przynajmniej w tym egzemplarzu nie ma wstydu z powodu rdzy czy jakiejkolwiek wgniotki.. no tylne nadkole wymaga zainteresowania ale co to dla mnie.. xD
-
Nie udało mi się wypiąć linki z gniazda.
Spróbuj potraktować połączenie WD 40, a jak nie pomoże to posmaruj z zewnątrz smarem aby korozja się dalej nie rozwijała i zostaw na razie bo wydaje mi się, że to w tej chwili o ile hamulec ręczny działa to kwestia drugorzędna i może poczekać do czasu gdy uporasz się z podstawowymi problemami. Nie należy działać w pośpiechu bo na siłę to można tulejkę obluzować lub nawet urwać (tulejka jest zaprasowana na tarczy kotwicznej). Mnie się tulejka w pierwszej tarczy kotwicznej obluzowała choć działem ostrożnie. Pancerz linki w tulejce drugiej tarczy był tak mocno zapieczony, że zmuszony byłem przeciąć linkę przy tulejce i wymienić tarczę kotwiczną. Tym bardziej trzeba uważać, że obecnie tarcze kotwiczne są drogie i bardzo trudne do zdobycia (nawet jeżeli chodzi o zamienniki dostępna jest tylko jedna strona).
Nie było, lub zostały zjedzone przez rdzę.
Raczej ktoś już wymieniał szczeki i nie przełożył podkładek z szczek oryginalnych zamontowanych fabrycznie.
W zastępstwie oryginalnych podkładek możesz zastosować zapinkę typu X tą bez kołnierza:https://www.google.pl/search?q=podkładka+x&rlz=1C1SKPC_enPL374&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjVzpfM_e7SAhUJXiwKHYk_AwcQ_AUIBigB&biw=686&bih=874#tbm=isch&q=zapinka++x&*
lub przynajmniej płaską (na pewno lepiej będzie ustalona dźwigienka z nią niż bez).Tuleję zakładałem z pamięci z przekonaniem że robię to prawidłowo, sprawdzę to jeszcze na wszelki wypadek.
ps. znalezienie ładnego Tico z LPG to jak szukanie igły.. to samo tyczy się Swifta do MK5 włącznie który również był w kręgu zainteresowań. Przynajmniej w tym egzemplarzu nie ma wstydu z powodu rdzy czy jakiejkolwiek wgniotki.. no tylne nadkole wymaga zainteresowania ale co to dla mnie.. xD
Wiem coś o tym - sam kupowałem niedawno Tico kładąc nacisk na dobry stan blach i niski przebieg a znaleźć przy tym jeszcze z instalacją gazową to można pomarzyć.
-
Zapinki X będą musiały poczekać do drugiego podejścia :)
Zaraz zabezpieczę połączenie liki ham. z tarczą towotem.
Pierwsza strona już złożona, łożyska po dokręceniu są oki. Ja do wbijania łożysk mam dobrane tuleje, uciąłem kawałem płotu xDTeraz mam przerwę na papierosa i zaraz zabieram się za drugą stronę.
ps. zamienniki sprężynek na hamulce tył są nieco za krótkie (już 2 komplet taki mam) trzeba szukać oryginałów.
-
@pacior
O oryginalne sprężyny do spinania szczęk zapytałbym w Polpartsie. Raczej nie są już dostępne w lokalnych sklepach. Jak te zamienniki są za krótkie na razie oczyściłbym z rdzy te które były (chyba są oryginalne), zakupiłbym oryginalne i wymienił w drugim podejściu z stożkowymi podkładkami. -
@ryszard
W polpartsie nie mają już oryginałów sprężynek.
Z drugiej strony uszkodzona jest linka hamulcowa :( kilka drucików pękniętych.. a wyjąć linkę nie sposób bo zapieczona.
Jak WD nie pomoże to zostawiam to i jeżdżę póki nie pęknie. -
W Fox Rzeszów mają różne sprężyny hamulca i chyba nawet te stożkowe podkładki sądząc ze zdjęcia. Zobaczcie na te linki:
http://www.fox.rzeszow.pl/t-zestaw-naprawczy-szczek-hamulcowych-tyl-1-kpl,4,251384,12618
http://www.fox.rzeszow.pl/t-sprezyna-szczeki-h-ca-dolna-tyl,4,251384,12617
http://www.fox.rzeszow.pl/t-sprezyna-szczeki-h-ca-tyl-gorna,4,251384,12616
http://www.fox.rzeszow.pl/t-sprezyna-szczeki-h-ca-tyl-94580434,4,251384,12644 -
-
Te podkladki, które wskazałeś w linku to podkladki - miseczki na sprężynki kołków mocowania szczęk, my mówimy o specjajnych podkladkach pod dwigienkę samoregulatora.
-
@drzonca
Hmm, niby chodzi o inne podkładki ale dziwi mnie że na zdjęciu jest ich aż 8 sztuk..Dziwne, że jest 8 miseczek, powinno być 4 - te 4 nadmiarowe nie nadają się pod dzwigienkę bo chociażby mają za mały otwór i nie wejdą na kołek szczęki na którym pracuje dzwigienka samoregulacji hamulca.
Te właściwe można kupić tu:
http://www.sklep.szpot.pl/p/pl/56078/podkladka+94525222+aveo.htmlCiekawe czy podana cena dotyczy kompletu czy 1 szt.
-
@ryszard
W polpartsie nie mają już oryginałów sprężynek.Z zakupem oryginałów może być problem, nie jestem pewien czy te sprężyny w Fox-ie są oryginalne. Jednak najważniejsze aby wymiary się zgadzały z oryginałem (długość całkowita sprężyny, średnica zewnętrzna sprężyny, średnica drutu z którego zprężyna została wykonana, ilość zwoi).
Te sprężyny które są za krótkie to gdzie kupowałeś? Jakiej są firmy? Może zrób zdjęcie opakowania żebyśmy wiedzieli jakich sprężynek nie kupować.Z drugiej strony uszkodzona jest linka hamulcowa :( kilka drucików pękniętych.. a wyjąć linkę nie sposób bo zapieczona.
Jak WD nie pomoże to zostawiam to i jeżdżę póki nie pęknie.
Tak trzeba będzie zrobić.
U mnie powodem wymiany linki było nie pęknięcie linki a pękniecie pancerza. Linkę uciołem przy tulejce, usunołem linkę ale nie mogłem wyciągnąć końcówki pancerza z tulejki - tak był zapieczony. Próbowałem usunąć końcówkę z tulejki przez jej wywiercenie - początkowo nie mogłem jej wywiercić bo puściło mocowanie tulejki do tarczy i zaczeła się obracać. Przyblokowałem tulejkę szczypcami i jakoś w końcu udało się usunąć końcówkę pancerza linki z tulejki ale mocowanie tulejki w tarczy zostało poważnie osłabione. -
Ok, ale zobaczcie np. na poniższą aukcję. Zestaw nieoryginalny, ale akurat jak chodzi o podkładki to może nie jest to aż tak istotne. Tam na zdjęciu wyraźnie widać "podkładki" dwóch rodzajów, te miseczki i te stoźkowe. Może w Foxie jest podobnie, tylko na zdjęciu tego nie widać, albo ktoś do zdjęcia coś pomieszał i dał 8 miseczek zamiast 4 i stożków? To by tłumaczyło czemu jest ich osiem.
http://allegro.pl/zabezpieczenie-szczek-daewoo-tico-matiz-spark-i6744123582.html