Klucz dynamometryczny
-
@drzonca powiedział w Klucz dynamometryczny:
Doradźcie proszę jaki klucz dynamometryczny wybrać, by nie wydać fortuny, ale też nie kupić totalnego badziewia. Korzystanie sporadyczne do prac hobbystycznych, zakres myślę maks. do 100 Nm.
Na pewno nie kupuj najtańszych oraz takich, których wygląd od razu zdradza niską jakość wykonania.
Myślę, że warto zwrócić uwagę na markę (np. unikałbym jakiegoś "Top tools", zwróciłbym uwagę np. na Yato, Honitona lub Proxxona). Ogólnie to są drogie zabawki, dlatego dobrze jest zapolować na jakąś promocję lub trafić po prostu okazyjnie.
Ja tak przed laty trafiłem na mały klucz w... sklepie hydraulicznym. Zdaje się,że kupili taki towar, który niekoniecznie dobrze im schodził, i postanowili obniżyć cenę. Kosztował 70 zł (ale to już dawno było). Nie pamiętam marki, naklejka z pudełka już zeszła, napisy były niemieckie.
Drugi klucz, większy, też nabyłem w promocji w Obi (jakieś 8-10 lat temu). Za normalną cenę nie kupiłbym, po obniżce zapłaciłem sporo poniżej dwóch stów. Po prostu trafiłem na promocję. Jakość - moim zdaniem średnia półka, zdaje się, że marka własna Obi "Lux-cośtam" - chociaż są tego różne poziomy: od najtańszych rzeczy do droższych, bardziej profesjonalnych).Podobno lepiej sprawdzają się klucze z mechanizmem prętowym, bo nie trzeba rozkręcać sprężyny do zera gdy jest nie używany i się nie rozkalibruje.
Tego nie wiem, nie miałem w ręce takiego z mechanizmem prętowym. Te moje są "kręcone" i konieczność zerowania nie stanowi żadnego problemu przy użytkowaniu amatorskim, gdy sięgam po nie raz na jakiś czas. Sądzę również, że przy amatorskim, raczej rzadkim użyciu, szybkie rozkalibrowanie nie będzie im groziło. Co innego klucz używany codziennie w warsztacie...
Za to ważna jest dbałość o takie narzędzie: przechowywać należy w pudełku, nie rzucać nim, chronić przed piaskiem i płynami, luzować po zakończeniu pracy (to tylko parę ruchów rękojeścią i blokadą).Na pewno unikałbym kluczy o deklarowanym szerokim zakresie momentu (tak rzucę "z głowy": np. od 21 do 210 Nm). Moim zdaniem, taki zakres nie zagwarantuje dobrej precyzji.
Dlatego właśnie kupiłem dwa klucze o węższym zakresie: jeden mały (sprawdza się właśnie przy momentach w Tico), drugi duży, do "większych" robót.
Zajrzę jutro do garażu i napiszę coś więcej o tych moich. -
Ja posiadam trzy klucze dynamometryczne:
- klucz wskazówkowy 1/2 " o zakresie 0-150 Nm typ KD-150 nieznanej firmy rosyjskiej
- klucz nastawny 3/8" o zakresie 19 -110 Nm marki Mac Allister (marka własna Castoramy)
- klucz nastawny 1/2" o zakresie 10-200 Nm marki Top Tools
Pierwszy klucz ma tą zaletę, że umożliwia na bieżąco odczyt momentu z jakim przykręcamy / odkręcamy śrubę. Używam go tam gdzie jest miejsce na założenie klucza i możliwość odczytu (widoczność tarczy ze wskazówką). Stosuję go także w sytuacjach gdy wymagany jest mały moment przykręcenia elementu (nie posiadam innego klucza o tak niskim zakresie). Chętnie przykręcam nim nakrętki do mocowania koła. Używam go od przeszło 20 lat i jestem z niego zadowolony. Nie będę go polecał bo jest nie do zdobycia.
Drugi stosuję tam gdzie dostęp jest utrudniony. Między innymi dokręcałem nim śrubę mocowania koła pasowego wału korbowego. Ponadto używam go w przypadkach wymagających bradziej precyzyjnego mometu dokręcenia. Z uwagi na stosunkowo nieduże wymiary jest dosyć poręczny.
Z trzeciego korzystam podobnie jak z drugiego gdy dostęp jest utrudniony ale jest wystarczająco dużo miejsca na dosyć długie ramię klucza. Stosuję go tam gdzie nie jest wymagany dokładny moment przykręcenia (ma duży zakres nastaw 10 - 200 Nm i nie jest precyzyjny).
-
@ryszard
Jak oceniasz jakość tego klucza z Castoramy? Patrząc na cenę jest tańszy nawet od marek hipermarketowych (takich ogólnych, powszechnie dostępnych, a nie marek własnych jakiejś sieci). Jak patrzyłem występuje w różnych rozmiarach i zakresach. -
@drzonca
Ten o który pytasz kupiłem stosunkowo niedawno na wiosnę 2016 r więc trudno mi się wypowiadać co do jego trwałości. Dokładności nastaw nie sprawdzałem bo nie mam wiarygodnego wzorca do porównań ale stosunkowo wąski zakres nastaw przekłada się na precyzję ustawień. Do wkręcania małych śrub w aluminium się nie nadaje bo nie można na nim ustawić tak małego momentu jak jest potrzebny (np miskę olejową w Tico powinno się przykręcać śrubami momentem 9-12 Nm). Wykonanie klucza powiedziałbym przeciętne. Na plus w porównaniu z trzecim moim kluczem czytelniejsza podziałka. Tak jak pisałem jest dosyć poręczny bo jest średniej wielkości i wejdzie tam gdzie dłuższy klucz się nie zmieści ale potrzebne są nasadki mniej popularne 3/8 ". Poza tym na kluczu z krótszym ramieniem można wykonać większy kąt obrotu gdy pole manewru jest ograniczone. Na klucz dają 3 lata gwarancji (nie dołączają gwarancji na piśmie do klucza dlatego warto zachować pudełko, gdzie piszą o 3 letniej gwarancji i dowód zakupu). -
Sprawdziłem te moje.
Mniejszy ma zakres 13,6 - 108,5 Nm. Tak trochę nietypowo, no i trzeba uważnie liczyć przy nastawach, bo jedna kreska to 1,4 Nm. Jest krótki i ma główkę 3/8". Zachował się kawałek naklejki z nazwą "Hi-Tec". Ale klucz ten kupowałem dawno temu, nie wiem, czy akurat takie są gdzieś dostępne.
Większy ma już "normalną" półcalową główkę i zakres 42-210 Nm. Jak pisałem, kupiony w Obi. Na naklejce "Lux Basic" i trzy gwiazdki (czyli nie najniższa i nie najwyższa półka). -
@ryszard powiedział w Klucz dynamometryczny:
Tak jak pisałem jest dosyć poręczny bo jest średniej wielkości i wejdzie tam gdzie dłuższy klucz się nie zmieści ale potrzebne są nasadki mniej popularne 3/8 ".
Ryszard - akurat w Brico Depot (sklep sieci Castoramy) kupiłem przejściówkę firmy McAllister: z 3/8" na typową 1/2". Używam jej właśnie do małego klucza, zakładając zwykłe końcówki.
Bardzo mi się podoba ten stary, rosyjski wynalazek. Chętnie bym taki kupił. :-) -
@leo
Można i tak. Ja posiadam nasadki 3/8 " i 1/2" bo jedne i drugie się przydają w zależności jaki jest dostęp i co się przykręca. -
Mając kilka kluczy o częściowo pokrywających się zakresach sprawdzaliście może czy ich wskazania się pokrywają?
-
Mając kilka kluczy o częściowo pokrywających się zakresach sprawdzaliście może czy ich wskazania się pokrywają?
Po zakupie drugiego sprawdzałem, tak z ciekawości - napiszę tak: były bardzo zbliżone (bo stwierdzić całkowitą zgodność można chyba tylko w jakimś laboratorium :-) ).
-
Przejrzałem uważnie momenty przy których jest cień szansy, że będę dłubał i stwierdziłem, że na początek to 6 - 30 Nm, a potem, ew. w razie potrzeby dokupię drugi klucz. Póki co wybrałem Proxxona MC30.
-
Zakres niewielki i szybko możesz odczuć potrzebę dokupienia drugiego klucza,
jednak wydaje się być porządnym narzędziem a zakres minimalny jest bardzo przydatny
np przy pokrywach zaworów, miskach olejowych, itd :) -
Póki co wybrałem Proxxona MC30.
Moim zdaniem dobry wybór do drobnej, delikatnej dłubaniny. Ile będzie Cię kosztował?
-
-
Okazyjnie nie jest... Ale warto. Jeśli zadbasz o ten komplet, powinien posłużyć Ci do końca życia. ;-)
-
Stwierdziłem, że jak już kupuję klucz dynamometryczny, to po to by polegać na jego działaniu. Te klucze mają oznaczone numery seryjne, a do każdej sztuki dołączone są wyniki wzorcowania, pomiarów tego konkretnego egzemplarza.
O nasadkach i grzechotce poczytałem opinie na internecie, podobno są solidne. Tanich i kiepskich grzechotek już kilka w życiu popsułem, potem długo bałem się do czegokolwiek używać grzechotki i wszystko kręciłem kluczami (mam kilka starych solidnych kompletów od ojca). Grzechotką jednak jakby wygodniej, o ile jest mocna. -
Stwierdziłem, że jak już kupuję klucz dynamometryczny, to po to by polegać na jego działaniu. Te klucze mają oznaczone numery seryjne, a do każdej sztuki dołączone są wyniki wzorcowania, pomiarów tego konkretnego egzemplarza.
No jest to gwarancja pewnej dokładności.
O nasadkach i grzechotce poczytałem opinie na internecie, podobno są solidne. Tanich i kiepskich grzechotek już kilka w życiu popsułem, potem długo bałem się do czegokolwiek używać grzechotki i wszystko kręciłem kluczami (mam kilka starych solidnych kompletów od ojca). Grzechotką jednak jakby wygodniej, o ile jest mocna.
Na pewno będzie solidniejsza ale nigdy grzechotka nie zrówna się wytrzymałością z kluczem nasadowym nawet ta najlepszej firmy.
-
@ryszard powiedział w Klucz dynamometryczny:
Na pewno będzie solidniejsza ale nigdy grzechotka nie zrówna się wytrzymałością z kluczem nasadowym nawet ta najlepszej firmy.
Jasne, ale te chińskie marketowe to szybko padały przy delikatnym odkręcaniu/dokręcaniu jedną ręką, bez żadnych przedłużek. To jednak przesada.