Oryginalne części do Tico - co dalej?
-
Niestety nie wiem ile przeżyły KYB w moim Swifcie, jeżeli sugerować się ich zewnętrznym wyglądem i porównując je z innymi amorkami, to o tych swoich powiedziałbym że były nigdy nie wymieniane czyli od 1986r. Zmieniłem tylko dlatego że źle wyglądały i za 100zł wynalazłem nówki też KYB.
Na tył do Swifta założyłem Deckermany bo innych nie było, na pierwszy rzut oka nie wyglądają solidnie ale póki co działają.
Pod nakleją Deckermana była naklejka Optimala :D
ps. chyba było kilku producentów amorków do Tico, u mnie naklejki chyba ciut inne. -
Ja trochę z innej beczki. Nie wiem przypadkiem, czy amortyzatory oryginalne nie są zbyt stare? Od dawna się ich nie produkuje. Nie będzie ryzyka, że utraciły właściwości (wyciek gazu lub oleju - olej widać, gazu już nie). Mam wątpliwości, bo kupiłem "amortyzator" :D klapy tylnej, który jest oryginalny, a działa gorzej niż mój zużyty - klapa wręcz opada. Mam wrażenie, że gaz uciekł z biegiem lat i stąd problemy.
Jeśli chodzi o amorki - ja bym nie szukał starego produktu w oryginale, lepiej kupić świeży zamiennik, np KYB lub bilstein.
-
@ryszard powiedział w Oryginalne części do Tico - co dalej?:
.......... . Ze znanych mi producentów:- Sangsing Brake Industry (obecnie: Sangsig Brake) - klocki, szczęki hamulcowe - do kupienia w Polsce
- Delco Remy - rozrusznik
- Delkor - akumulatory
- Kumho, Hankook - opony
- Poong Sung - cewka zapłonowa, pompki spryskiwaczy, napęd przednich wycieraczek, sygnał dżwiękowy
- Dong Yang - napęd przednich wycieraczek, siłowniki centralnego zamka,
- Chempion - świece
- NGK - świece
- Mando - kopułka, palec rozdzielacza, aparat zapłonowy
- Han Glas - szyby
- Dae Dong - zaworek PCV
- Koje Industry Co. - wiązki elektryczne
- Gates - pasek rozrządu, pasek alternatora
- Sam Lip - reflektory, lampy tylne zespolone
- Samdo - lampy przednich kierunkowskazów, lampy bocznych kierunkowskazów, lampa oświetlenia wnętrza, lampa światła wstecznego, lampa tylna przeciwmgielna
- Yoon Young Co. Ltd. - felgi
- Hankook - opony
- GMB (japoński producent) - pompa wody
- Dae Sung - gaźnik
- .......
Listę tę w miarę pozyskiwania nowych informacji będę uzupełniał (przez edycję tego postu). Jeśli ktoś zna innych niż już wymienionych na liście producentów części na pierwszy montaż do Tico niech da znać.
Zaktualizowałem pierwotną listę producentów części na pierwszy montaż dodając producentów lamp, felg, opon i pompy wody. Lista jest wciąż otwarta.
Na koniec czy ktoś wie co oznacza skrót DAC umieszczany na wielu oryginalnych częściach Daewoo Motor (m. innymi na: zaciskach hamulcowych, klockach, osłonach gumowych przegubów, końcówkach drążków kierowniczych)? Mam pewne przypuszczenia ale nie jestem pewien.
Udało się ustlić znaczenie skrótu DAC:
DAC = Daewoo Automotive Corporation - spółka Daewoo Motor.