Swift GTI MK2 i skrzynia biegów
-
byłem właśnie w samochodzie i d..a
jest korek a nie śruba do wlewu i dlatego nie mogłem znaleźć śruby, wiec bez trzpieniowego którego nie mam sie nie obejdzie z tego co czytałem to 10 pasuje
jadę do roboty wiec będę musiał tam coś kupić -
w skrzyni w 1.0 jest kwadrat 3/8 cala albo 1/2 cala
-
3/8 jest, w Baleno mam to samo
-
wziałem z pracy klucz od kosiarek starszego typu właśnie do wykręcania korków do oleju
10-ka
zobaczymy czy będzie pasować
1/2cala nie pasuje bo dziś starałem się wcisnąć
a 3/8 wydawał mi sie za mały ale nie próbowałem
zobaczymy jutro jak się wezmę za todzięki za pomoc
-
na pewno 3\8 bo średnia grzechotka pasuje , ale trzeba dobrze oczywiścić korek i ładnie nabić kwadrat , inaczej obrobisz na 100% korek . Radzę się przyłożyć do tej roboty
-
dzięki za wskazówki
a można zastąpić ten korek śrubą??
-
Można zastąpić, aczkolwiek ja tego nie robiłem, średnia grzechotka i szło pięknie Właśnie jestem świeżo po zmianie skrzyni biegów w swoim Baleno.
-
dzięki za wskazówki
a można zastąpić
ten korek śrubą??Można
A jak nie będzie chciało pójść to dospawaj nakrętkę do tego korka i musi pójść
-
a można zastąpić ten korek śrubą??
Korek jest magnetyczny i wyłapuje opiłki. Jako, że skrzynia nie ma filtra oleju, a olej zmienia się rzadko, to nie zbyt mądrze byłoby wkładać w to miejsce śrubę.
-
dodatkowo korek ma gwint stożkowy. i dokręca się go (powinno) odpowiednim momentem. jak ktoś go za mocno wkręci to na przyszłość ma problem z odkręceniem
-
A jak nie będzie
chciało pójść to dospawaj nakrętkę do tego korka i musi pójśćJa chyba tak mam, bo teraz coś mi zaświtało, że kiedyś w warsztacie mówili, że mam uwaloną śrubę i musieli coś dospawać, żeby odkręcić.
-
dzięki wszystkim
jednak klucz od kosiarek zdał egzamin wyśmieliście, pasuje idealnie mógłby być odrobinę krótszy ale jakoś poradziłem sobie z tematem i uzupełniłem olej.
korek został ponownie zamontowany -
Korek do zlewania oleju jest magnetyczny, czy ten od wlewu też, to nie jestem pewny
-
zostawiłem na wszelki w...
-
Korek do zlewania oleju jest magnetyczny, czy ten od wlewu też, to nie jestem pewny
Wlewowy nie jest magnetyczny. Natomiast najłatwiej wlewać olej po wyciągnięciu napędu prędkościomierza - wystarczy klucz 10, lejek i kawałek dość cienkiego węża.
-
Wlewowy nie jest
magnetyczny. Natomiast najłatwiej wlewać olej po wyciągnięciu napędu
prędkościomierza - wystarczy klucz 10, lejek i kawałek dość cienkiego węża.Ale wtedy ciężko sprawdzić stan
-
Jak już zlejesz to nie ma czego mierzyć bo dolewać nie ma sensu "na oko"
-
Ale wtedy ciężko sprawdzić stan
Jeśli wcześniej zlałeś olej, to wlewasz do skrzyni tyle oleju, ile przewiduje instrukcja. I już. Nie musisz mierzyć stanu.
-
Wlewowy nie jest
magnetyczny. Natomiast najłatwiej wlewać olej po wyciągnięciu napędu
prędkościomierza - wystarczy klucz 10, lejek i kawałek dość cienkiego węża.Podepnę się pod temat. Też chcę wlać olej do skrzyni i mam problem z odkręceniem korka wlewowego (kupiłem kwadrat 3/8 ale nie daje rady). Odkręciłem śrubę na klucz 10 co jest obok wyjścia linki prędkościomierza, ale nie chce zejść ten kawałek aluminium, a nie chcę po nim walić młotkiem żeby go nie zniekształcić. Można jeszcze gdzie indziej tej olej wlać -np. po zdjęciu tego elementu przykręconego czterema śrubami na klucz 10, albo np. przez czujnik wstecznego biegu?
-
przez pokrywke na 4 srubki lej smialo