jakie opony?
-
Witam mam szybkie pytanie czy opony o rozmiarze 155/80 r13 podejdą do swifta mk4 z 2000 r???
-
tak choc sa dosc wysokie
-
To samo pytanie zadałem dziś gościowi z warsztatu gdzie wymieniają opony i stwierdził, że mogą przez zimę trochę obcierać. Wg tabel doboru opon to na profilu 80, to do Swifta pasują 135/80/R13. Sam mam dylemat, bo opony 155/80/R13 zostały mi po Oplu Corsie C, i chyba zrobię tak, że oddam te w rozliczeniu, dopłacę i wezmę 155/70/R13...
-
mój gs latał z tego co pamietam na 155\75 wiec na 80 nie powinno być znacznej róznicy
-
Jak masz seryjnie zawieszenie, to ta oponka Ci wejdzie, aczkolwiek prowadzenia w zakrętach nikt Ci zazdrościł nie będzie.
-
Jak masz seryjnie
zawieszenie, to ta oponka Ci wejdzie, aczkolwiek prowadzenia w zakrętach nikt Ci
zazdrościł nie będzie.Ale jaki komfort będzie na dziurach
-
Ale jaki komfort
będzie na dziurachNa 70 też nie jest źle
-
Na 70 też nie jest
źleNo po przesiadce na zimówki 155/70R13 jeździ się lekko i miękko w porównaniu z 185/55R14
Prawie się nie dotyka gazu
-
No po przesiadce na
zimówki 155/70R13 jeździ się lekko i miękko w porównaniu z 185/55R14
Prawie się nie
dotyka gazuto jeszcze tylko przesiadka na 195/45 R15 i możesz mieć porównanie do wszystkiego potem już tylko zmiana silnika lub 16" no ostatecznie 17"
-
Zadam pytanie tutaj, żeby nie zakładać nowego tematu.
Intryguje mnie dobór rozmiaru opon do mojego świstaka. Kupiłem jakiś czas temu felgi (od Swifta właśnie), 13", ET38. Siedzą na nich gumy 175/60. Poza jedną... która ma wymiar 185/65, muszę więc wymienić dwie sztuki. Upatrzyłem sobie na miejscu Uniroyal Rainexpert, ale w wymiarze 175/65. Wiem, że to minimalna różnica, ale czy na pewno będą pasować? I czy jest to sensowny pomysł, żeby zamontować na tył 175/60, a na przód 175/65?Druga sprawa to osadzenie kół. Chciałbym, żeby płaszczyzna felgi pokrywała się bardziej z linią karoserii. Jak dobrać dystanse i jakie wybrać?
-
Wsadzając dystans 5 mm zmniejszasz ET o 5 mm, czyli jeżeli ori masz 38 to będzie 33, zmierz ile masz mm wolnego między krawędzią błotnika a oponą, należy też zwrócić uwagę na długość szpilek bo może być za krótko, no i otwór centrujący, on też musi zostać zachowany.
-
Te felgi 13" to alusy czy stalówki?
Jeśli to stalowe seryjne stalówki, to jak ktoś na felgę o szerokości 4,5 cala założył oponę 175
Daj zdjęcia kołek
-
hmm, normalnie? Widziałem 175/70/13 w Swifcie sedanie i jeździło bez obcierania
-
Te 13" to alu. Nie mam jak w tym momencie zrobić fotek, ale zabieram dziś autko od blacharza, więc wrzucę pewnie fotkę całości Zastanawiam się tylko mocno, czy włożenie na przód 175/65, a na tył 175/60 to dobry pomysł? Niby to tylko 5 mm różnicy.
-
a ja Ci powiem ze przód będzie wyżej o 8.75 mm a nie 5mm. już lepiej odwrotnie założyć.
-
a ja Ci powiem ze
przód będzie wyżej o 8.75 mm a nie 5mm.Niech zostawia większe na przód to będzie pierwszy na forum Drag Swift!
-
WRC już mamy, teraz tylko drag...
-
hmm, normalnie?
Widziałem 175/70/13 w Swifcie sedanie i jeździło bez obcieraniaAle opona chyba marnie wygląda tak ściśnięta w obręczy
No i z tego co pamiętam to max. szerokość opony naciąganej na felgę 4,5 cala to 165 mm
-
175/50/13 na seryjnej feldze http://www.hukisyn.pl/pliki/P9250018.JPG
-
175/50/13 na
seryjnej feldze http://www.hukisyn.pl/pliki/P9250018.JPGWygląda zajebiaszczo!
Przy takiej oponce to można już glebić na fabrycznej feldze.