Polo 6n2 by Jaco
-
Zakupiłem komplet sworzni wahaczy od Febii. Na wiosnę będzie montaż.
-
podoba mi się to że konstruktorzy myślą - nakrętki mocowane do podkładki , bo w skodzie jak miałem to było luzem i 2 razy rozbierałem -bo śruby źle włożyłem , tutaj się nie pomylisz ,czy śruba ma być na górze czy na dole
-
Trochę mnie znów poniosło :P
-
-
@pacior zegarki jeszcze do poprawy ale to już jak będzie wiosna.
Nigdzie nie zniknąłem. Ferie świąteczne syna i musiałem oddać mu biurko .
-
Dziś już mnie nerwy poniosły i wymontowałem w swoim Polo zamek drzwi kierowcy. Wymontowałem bo zamarzał nawet w garażu. Otwierałem drzwi i gdybym wchodził do auta i je zamknął to już musiał bym wyjść tyłem a tak bywało w zimie.
Wymontowanie zamka nie jest bardzo skomplikowane ale trochę pomęczyć się trzeba . Zwłaszcza z uwolnieniem zamka od klamki.
Ja dodatkowo musiałem odkręcić siłownik od centralnego aby wyjąć zamek.
Po wyjęciu można tylko zdjąć białą plastikową obudowę pod którą jest mechanizm. Akurat tu wody nie było. Wszystko spryskałem smarem w sprayu i złożyłem. Podczas montażu zamka nie wiem jakim cudem ułamałem wiosełko . Teraz mam już drugą robotę.
Zamek przy -10 działa. Mogę otworzyć i zamknąć drzwi w aucie. Zobaczę rano jak będzie. Do takiego rozebrania czeka mnie strona pasażera ale poczekam aż będzie cieplej. Garaż mam blaszak (w styropianie) ale to i tak nie pozwala na grzebanie w aucie.
Zamknięcie całkowite samochodu tylko mogę zrobić centralnym który działa bez problemów.
Muszę tylko zamówić zestaw naprawczy do zamka.
Aby wyjąć zamek demontujemy tapicerkę, piankę na drzwiach można do połowy zdemontować. Klamkę wewnątrz przesuwamy w prawo i wyjmujemy. Wówczas da się odpiąć cięgno.
Dalej odkręcamy trzy śruby zamka i jedną od klamki.
Teraz klamkę przesuwamy do ,,tyłu,, i odciągamy . Powinna wyjść cała razem z wiosełkiem (fotki nie zrobiłem).
Teraz wystarczy wyjąć zamek razem z cięgnami od otwierania i zamykania .
Jak już wymontujecie można wyjąć cięgna i odpiąć biały plastik.
Zrobiłem parę fotek. Sory ale może są odwrócone .
-
-
@pacior na ostatnim zdjęciu jest to co jest nie rozbieralne w właśnie w tym coś zamarza i nie można otworzyć zamka. Ta reszta co widać nie ma na to wpływu.
Są dwa nity. I to gdyby było rozbieralne można by było zrobić jak piszesz. Nie wiem co tam jest w środku . Mogę kupić taki zamek za 10zł plus wysyłka i go po prostu rozebrać.
-
Popieram propozycję Paciora - dokładne mycie ze starych smarów i syfów wraz z maksymalnym rozebraniem, a potem nowe smarowanie.
Ja pokusiłbym się o zerwanie / rozwiercenie tych nitów, potem można zanitować z powrotem lub skręcić na śrubki (z dwiema nakrętkami skontrowanymi). Jeśli tylko łeb śruby i nakrętki nie będą przeszkadzać po włożeniu w drzwi. -
@leo rozwalę zamek a jak go nie złożę ? Lepiej kupić drugi i go testować i chyba tak zrobię.
-
Na chwilę obecną klamka nie zamarza czyli wyjęcie i spryskanie smarem pomogło. Jak pisałem czeka mnie to z drugiej strony ale poczekam aż cieplej się zrobi.
Może jutro jak Inpost będzie pracował otrzymam już ułamane wiosełko do zamka. Dziś trenowałem wyjmowanie klamki bez demontażu zamka . Da się tylko trzeba się trochę wysilić. -
Dziś już dostałem wiosełka. Zamówiłem dwa na wszelki wypadek gdyby się ułamało znów.
-
Jakiś lichy, łamliwy i kruchy materiał, zdaje się...
-
@leo albo nieumiejętność montażu :)
-
Korciło mnie i byłem w garażu aby wymienić.
Nie pasuje.
Nie rozkładałem przed zakupem i mam za swoje.
Zwrócić nie mogę bo na aukcji pisze aby porównać zdjęcia .
Poszukiwania od nowa.
-
-
Trochę się zapędziłem z naprawą wkładki bo już oglądałem trochę tych filmów na YT jak to rozebrać i złożyć ale dużo wcześniej niż mi to się stało.
Tu przykład: https://www.youtube.com/watch?v=PmiiW1AElTw
Muszę zakupić cały komplet https://allegro.pl/oferta/zamek-wkladka-wioselko-trzpien-zamka-vw-polo-6n2-7525097809 gdyż mam też ułamaną tą część co niby nie pasowało.
Dzwoniłem dziś do jednego ze sklepów i coś tam mają ale muszą widzieć co potrzeba.
Moja wkładka.
-
Byłem w sklepie i kupiłem co było potrzebne. Za oba elementy 12zł
Składanie jakieś 3-5 minut i wkładanie to już 2 minuty do auta.
Drzwi jak i zamek jak nowe :P
-
Dobrze że to chociaż niedrogie..
Gratuluję kolejnej skutecznej naprawy :) -
@pacior dzięki.