Polo 6n2 by Jaco
-
@Jaco- powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
Chyba zafunduję sobie http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-led-40-110c-do-co-12v-i6662291914.html zamiast zmieniać podświetlenie.
Mam taki u siebie, ale nie tej firmy. Sprawuje się dobrze od kilku lat. Podłączyłem go pod wąż od płynu chłodzącego przy reduktorze lpg. Mam dzięki temu pomiar temperatury pomocny przy przełączaniu się na gaz.
-
Czyli nada się do auta aby sprawdzać temperaturę na zewnątrz?
-
Pewnie, ten termometr ma spory zakres poniżej i powyżej zera 👍
-
Załóż sobie termometr z wyświetlaniem na radiu przez RDS.
-
@drzonca a skąd takie coś wziąć ?
ŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁomatko http://allegro.pl/termometr-z-transmiterem-fm-do-rds-bi-automotive-i5759553288.html
-
Ale cena. Ja swój dopadłem kiedyś na niemieckim eBay, nie był drogi. Zaleta to brak ingerencji w wystrój wnętrza.
-
To już wolę ingerencję 😄
Zwłaszcza że lubię grzebać jak dziś. Zimno trochę w garażu ale cóż.
Już wcześniej przerobiłem sobie zasilanie zapalniczki aby nie było stałego 12V. Tylko po przekręceniu kluczyka.
Teraz mam tam pod panelem sterowania rozdzielacz gniazda zapalniczki i dwa podłączone urządzenia . Kamerka i zestaw głośnomówiący.
Oczywiście zrobiłem sobie dodatkowy włącznik tych urządzeń na wypadek gdyby auto poszło do warsztatu i trzeba było włączać zapłon itp.Dziś odłączyłem zasilanie termometru i podłączyłem też aby po przekręceniu kluczyka wskazywał temperaturę ale wyeliminowałem dodatkowy włącznik.
-
Kupiłem. Jak przyjdzie i zamontuję pochwalę się 😛
-
No i dobrze zrobiłeś. Te wyświetlacze, jak na Twoim termometrze ze zdjęcia, "lubią" się wylewać. Ja miałem przez parę lat podobny zegarek - w końcu padł, wyświetlacz zrobił się w połowie czarny. A ktoś na forum kiedyś pisał, że z zegarka wyciekło "coś" na deskę i ją zniszczyło.
Na Twoim miejscu kupiłbym jednak termometr z dwiema czujkami. Wtedy jedną dałbyś mierzyłbyś temperaturę zewnętrzną, a drugą - w kabinie, albo jak u Miecha - temperaturę silnika. -
Bardziej zależy mi na zewnętrznej .
-
Dziś już otrzymałem przesyłkę. Idę montować .
Ale gorący ten laptop 😄
-
No a tak wygląda po zamontowaniu :
Muszę jakąś ramkę wymyślić ?
-
Ja bym przyciął jakąś ramkę. Lubię, jak coś jest do końca zrobione. ;-)
-
@leo pisałem o tym między zdjęciami 😄
-
-
Prezent od żony 😀
-
-
Po wymianie oleju kapało spod korka oleju i trzeba było nowy zakupić i zamontować. Wymieniłem też symering wybieraka skrzyni biegów.
-
-
Owszem była ale już zmęczona życiem . Nowy korek 8zł więc to nie majątek.