Polo 6n2 by Jaco
-
Dziś przyszła odma. Po ogarnięciu spraw domowych zabrałem się za wymianę. Myślałem że wtyczka z grzałki będzie pasować ale niestety nie. Dobrze że kupiłem odmę z wtyczką. Wtyczka mniejsza od tej z grzałki. Obciąłem poprzednią wtyczkę i wlutowałem tę z odmy. Tak jak wcześniej zostało podpięte do tego samego miejsca co wcześniej była grzałka.
Po montażu zrobiłem z 10km aby sprawdzić jak to działa. No i działa. Puszka robi się ciepła . Muszę tylko pokombinować z wężem od odmy bo teraz jest za krótki. Tymczasowo założyłem rurkę PCV jako przedłużkę .
Teraz trzeba poczekać i kontrolować jak będzie.
Wymontowaną odmę umyję i może na lato założę .
-
Słusznie kombinujesz. :-)
-
Dziś poszedłem do garażu i włączyłem sam zapłon aby sprawdzić czy bez uruchomionego silnika odma będzie się grzać. Sukces . Już po 3 minutach robiła się ciepła.
-
Dziś założyłem nową rurę na odmę z przedłużką z rurki PCV. Ileż się nakląłem aby ją założyć na odmę to ....
Podgrzewałem nawet opalarką aby była miękka ale ciężko było założyć bo w tej odmie króciec jest inny i z tyłu.
No ale udało się po prawie pól godzinie dłubania.
Już ciemno się zrobiło więc foty nie robiłem.
-
No i h...
Nowa odma chyba przyczyniła mi się do zapocenia całego silnika.
Leje olej się wszędzie. Dziś wymieniłem odm.ę na oryginalną .
Mam nadzieję że nie uszkodziło mi UPG bo wymiana jej to minimum 500+ razy 2.
-
@Jaco Najpierw znajdź źródło, potem pomyślisz o uszczelnieniu. Nie ma co na zapas się martwić!
Jeśli to ta nowa odma, powinien być widoczne miejsce wycieku. Jeśli to zapocenie - może faktycznie odma. Jeśli się leje - to chyba raczej nie... -
Umyłem silnik. Teraz muszę pojeździć aby cokolwiek zobaczyć. Ale już widzę że chyba leje mi się ze skrzyni symeringiem. Bo na łączeniu skrzyni z silnikiem wydostaje się olej jasnej barwy.
-
Ojojoj, to niedobrze. Grubsza robota. Wobec tego kontroluj też poziom oleju w skrzyni, w razie czego trzeba dolewać, dopóki się tego nie zrobi...
No i żeby sprzęgło przy okazji nie klękło... Tarcza dostanie oleju i też będzie do wymiany... -
Całkiem do dupy.
Dziś byłem u dwóch mechaników i żaden nie chce się podjąć roboty.Ale zastanawia mnie jeszcze coś.
Zobaczcie na zdjęcie :
Wyciek jest jakby z pęknięcia ?
Tu oryginalne zdjęcie można sobie pobrać : https://megawrzuta.pl/download/1ea439476ed32a4f8f2c3016de317339.html
-
Ja nie widzę pęknięcia. Może ten olej z góry spływa na połączeniu obudowy skrzyni z blokiem silnika, a dopiero na dole wypływa na bardziej widoczną część?
-
Udało mi się umówić na poniedziałek do mechanika. Powiedział że ogranie.
-
@Gooral uszczelniacz bo co tu innego mogło paść. Pytanie tylko czy na skrzyni (bardziej prawdopodobne po kolorze oleju) czy na wale.
Rozbierze się to się okaże.
Napiszę tylko że dziś obdzwoniłem 3 mechaników i właśnie jednego udało mi się ugadać bo pozostali kazali dzwonić za 2-3 tygodnie. Tyle mają roboty.
A mam tzw ,,okienko,, dwóch tygodni że nie potrzebuję samochodu.
Postawili i w końcu uruchomili paczkomat w mojej dziurze więc po przesyłki nie muszę już jeździć.
-
@Jaco napisał w Polo 6n2 by Jaco:
@Gooral uszczelniacz bo co tu innego mogło paść. Pytanie tylko czy na skrzyni (bardziej prawdopodobne po kolorze oleju) czy na wale.
Widzisz - a winiłeś odmę, która prawdopodobnie nie ma z tym nic wspólnego.
Postawili i w końcu uruchomili paczkomat w mojej dziurze więc po przesyłki nie muszę już jeździć.
Łooo, nowoczesność zawitała do Twojej mieściny... :-) Znaczy pewnie ruch "paczkowy" jest u Ciebie spory, skoro zdecydowali się postawić paczkomat.
A dokąd jeździłeś dotychczas? -
Odma byla przyczyna zapocenia silnika.
Po paczki jeździłem najpierw do Zelechowa a później do Krzywdy.
Sam pisałem kilka razy o paczkomat. W końcu jest. -
Odma byla przyczyna zapocenia silnika.
Jak to? Znaczy jednak dziurawa była?
Sam pisałem kilka razy o paczkomat. W końcu jest.
I dobrze, bo to wygodna opcja. teraz nie musisz ganiać kilkanaście km w jedną mańkę. :-)
-
@leo jak odma sie zapcha to olej wywala wszystkim. U mnie nie wiem jak ale zamiast bagnetem wywaliło uszczelnieniami. Być może wyciek który mam też jest tego przyczyna.
A dziś odebrałem dwie paczki w 'moim" paczkomacie.
-
Wczoraj zaprowadziłem auto do mechanika. Miało być jutro ale nie będę mieć czasu więc oddałem go wczoraj. Olej ze skrzyni chyba już całkiem wyleciał bo podczas jazdy (10km) dość głośno było w aucie. Myślę że to był ostatni ,, dzwonek,, aby już nim nie jeździć.
-
Wczoraj zaprowadziłem auto do mechanika. Miało być jutro ale nie będę mieć czasu więc oddałem go wczoraj. Olej ze skrzyni chyba już całkiem wyleciał bo podczas jazdy (10km) dość głośno było w aucie.
Czyli mechanik jedną robotę mniej ma, bo nie będzie musiał spuszczać oleju ze skrzyni :P
Głośność, głośnością, ale czy zgrzytało i wchodziły z dużo większym oporem gdy zmieniałeś biegi? -
@BPX33 biegi normalnie wchodziły.
Nic nie zgrzytalo.