Polo 6n2 by Jaco
-
@pacior powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
Czemu tam tak czarno??
Bo ten typ chyba tak ma. Sam nie wiem. Ten wężyk to odpowietrzenie .
-
Zobacz sobie zdjęcia z tej aukcji: http://allegro.pl/silnik-vw-1-4-16v-aua-i6829950178.html U mnie jest identyczny silnik.
Znalazłem tez EGR za 35zł http://allegro.pl/vw-polo-1-4-16v-zawor-egr-i6738610928.html
-
Rzeczywiście tamten też z takim nalotem.
55zł z wysyłką to kusząca oferta, zawór sprzedaje firma więc teoretycznie w razie czego taką kwotę powinni Ci zwrócić, Ty zapłacisz wtedy tylko za odesłanie części (oczywiście to tylko teoria ;) ) -
Rzeczywiście tamten też z takim nalotem.
Bo tędy wracają spaliny do silnika.
Chyba lepiej zaryzykować i kupić zamiennik co ? Chodź wydaje mi się że u tego gościa kupiłem kiedyś cewkę ale pewny nie jestem.
-
-
Dziś po prawie 24 godzinnej kąpieli wytarłem EGR i zamontowałem do samochodu. W słoiku było trochę brudu. Auto odpaliło bez problemów. Błędów nie ma. Przejechałem się 20 km trochę dając po gazie. Nic się nie dzieje z EGR.
Z kupnem używanego wstrzymuję się.. Chyba lepiej właśnie kupić zamiennik chodź różnie o nich piszą. Kabli zapłonowych obecnie nie mam NGK jak zaleca producent auta tylko jakieś ze sklepu i problemu nie mam z odpalaniem itp. Więc dlaczego miałbym mieć problem z zamiennikiem EGR ?
Zobaczę za kilka dni jak trochę pojeżdżę chodź teraz znów pracuję i na wyjazdy nie mam czasu. -
@Jaco- powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
Więc dlaczego miałbym mieć problem z zamiennikiem EGR ?
Ja tylko zastanawiam się nad trwałością zamiennika, czy wytrzyma tyle samo co oryginał..
-
I tak wszystko produkowane jest w CHRL.
-
Wczoraj zrobiłem ponad 70 km i CHECK się nie pojawił. Może zawór się naprawił 😃
-
Wczoraj zrobiłem ponad 70 km i CHECK się nie pojawił. Może zawór się naprawił 😃
To byłoby super. Ale to, moim zdaniem, jeszcze za mało przejechałeś...
Ja w dusterze też mam czasami CHECK ENGINE. Kod błędu wskazuje na sondę lambda, która jest OK (została wymieniona); prawdopodobnie albo coś czasem nie łączy w elektryce, albo jest mała nieszczelność przy kolektorze wydechowym. Kontrolka zapala się różnie - czasem po 200, po 400 lub po 800 km... Podobno uruchamia się wtedy, gdy nazbiera ileś tam błędów.
Tyle, że ja nic z tym nie robię; auto dalej jeździ jak trzeba, nie przechodzi w tryb awaryjny, pracuje tak samo... po kilkudziesięciu, czasem po ok. 100 km sama gaśnie. -
Heh, a ja znów mam problem z gasnącym santkiem. Odebrałem niby od mechanika, który nie stwierdził nic. Wróciłem bez problemu do domu, a na drugi dzień na mieście znów szarpanie i gaśnięcie. Póki co check nie zaświecił się. Zabiorę się za to sam - mam schemat instalacji i sprawdzę 2 miejsca: skrzynkę bezpieczników pod maską oraz wiązkę - trzeba będzie rozgrzebać i posprawdzać przejścia i styki w skrzynce. Jeśli nic to nie da, wstawiam do jakiegoś magika od auto koreańskich i japońskich - niech szukają.
-
@leo powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
To byłoby super. Ale to, moim zdaniem, jeszcze za mało przejechałeś...
Nieraz przejechałem 30 km i świecił się. Myślę jeszcze aby go może zaślepić.
-
Wczoraj znów byłem w Łukowie (wizyta u okulisty ) i jest OK.
Przy okazji dodam ogłoszenie z OTO MOTO https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-polo-gti-6n2-1-6-gti-125km-ID6yUpVZ.html gdzie jest super opis pojazdu.
Auto w perfekcyjnym stanie ...
-
Przy okazji dodam ogłoszenie z OTO MOTO https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-polo-gti-6n2-1-6-gti-125km-ID6yUpVZ.html gdzie jest super opis pojazdu.
Auto w perfekcyjnym stanie ...
No co? "Stan auta perfect". Tyle, że zależnie z której strony spojrzeć. :-)
-
Czyszczenie EGR na chwilę obecną pomogło. CHECK nie zapala się. Ale będąc na myjni na której miałem ,,stłuczkę,, znajomy mechanik mówił o zaślepieniu go. Tylko kazał poczekać aż CHECK się zaświeci i wówczas zaślepić.
-
Trzy tygodnie było ok. Dziś zaświecił się CHECK. Wożę ze sobą telefon z Androidem(jakiś tam 😃 ) i mam zainstalowane na nim programy do diagnostyki OBD2 . No niestety rozładował mi się nie nie miałem możliwości go naładować (brak ładowarki na micro USB) . Ale za pomocą telefonu syna (zainstalowałem tam też dwie apki) zgasiłem CHECK chodź nie pokazał błędów. Jutro podepnę pod kompa. Przymierzam się do zaślepienia EGR jak poradził mi znajomy mechanik.
-
W jaki sposób chcesz wykonać to zaślepienie?
-
Wytnę podkładkę bez otworu i zamontuję . Podkładkę mechanik mówił aby nie wycinać z puszki aluminiowej tylko z metalowej. Czyli wieko od puszki z farbą lub tego podobne się nada.
-
A bez egr błędu nie będzie? Może równie dobrze można zostawić jak jest i jeździć?
-
A bez egr błędu nie będzie? Może równie dobrze można zostawić jak jest i jeździć?
Owszem można jeździć ale świeci się wówczas CHECK i mnie to razi.
Ale już zaślepiłem, skasowałem błędy i zrobiłem parę kilometrów. Na razie jest OK.
Podkładkę wyciąłem z miedzianej blachy:
Wyciąłem ją na kształt podkładki z EGR :
Później wywierciłem otwory na śruby :
Tak wygląda przed montażem:
Nie zrobiłem fotki zamontowanego .
Wkładając kostkę od EGR niechcący przygiąłem jeden z pinów i wywalało mi błąd :
Musiałem demontować wszystko jak się dopatrzyłem i ostrożnie aby nie ułamać wyprostować przygięty PIN. Teraz jest OK.