Polo 6n2 by Jaco
-
@jaco Bardzo prosty sposób, żeby zapobiec zamarzaniu uszczelek - z tym, że najlepiej robić to na jesieni: otworzyć drzwi w ładny, suchy dzień, i pozwolić uszczelkom drzwiowym wyschnąć. Kupić w aptece buteleczkę gliceryny za parę zł; wycisnąć odrobinę na szmatkę i wetrzeć w uszczelki na powierzchnię, która styka się z drzwiami (na całej długości uszczelki). Przez całą zimę będziesz miał spokój.
Można też zastosować smar silikonowy, np. w sprayu (ale lepiej nie pryskać nim na uszczelki, bo rozpyli się również tam, gdzie nie powinien - czyli też na szmatkę i wcierać). Jednak bardziej polecam glicerynę, która jest tłusta i dłużej pozostaje na uszczelce; jest także bezbarwna, więc nie brudzi.Ten Twój przypadek przypomniał mi o wiele gorszą sytuację, jakiej doświadczyłem dwadzieścia parę lat temu. Otóż mieszkałem wtedy w dużym mieście, czasami jeżdżąc po nim wartburgiem. Był ranek, -25 st., więc mróz trzaskający. Auto odpaliło, przejechałem normalnie ok. 20 km z obrzeży do centrum. I na ostatnich światłach przed celem podróży, gdy zaświeciło się zielone, za cholerę nie mogłem ruszyć - silnik gasł i koniec. Okazało się, że... podczas krótkiego postoju na światłach zamarzły tylne hamulce! Nie było z nimi problemu przed wyjazdem, spokojnie przejechałem kawał drogi, nie było wody na ulicach (bo silny mróz), a tu jednak... Skończyło się tak, że z pomocą znajomych zepchnąłem auto z zablokowanymi tylnymi kołami na parking przy skrzyżowaniu. Po południu wróciłem z czajnikiem gorącej wody, polałem felgi i bębny - hamulce puściły i wróciłem do domu, często i namiętnie po drodze hamując, żeby je osuszyć.
-
@leo mnie nie zamarzła uszczelka tylko zamek w drzwiach. Wydaje mi się że jak jest poniżej zera do końca się on nie otwiera.
-
Aaa... bo pisałeś:
@jaco powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
zamarzły mi drzwi z przodu pasażera i kierowcy.
więc zrozumiałem, że całe drzwi przymarzły... :-P
Jeśli to jednak zamek, najlepiej byłoby wykręcić bębenek, w domu wysuszyć i przedmuchać sprężonym powietrzem. Potem ewentualnie nasmarować odrobiną sproszkowanego grafitu (można taki kupić, właśnie do zamków).
Tylko nie można przesadzać z ilością grafitu. Mi kiedyś "wdmuchnęło się" za dużo, skutkiem czego bębenek się zablokował. Musiałem wyjąć i wyczyścić. Poza tym, jeśli dostanie się go zbyt wiele, w połączeniu z wodą zrobi się błotko i ono też może zablokować.
A na zamarznięty zamek pomoże spirytus. Nie wierzę do końca odmrażaczom do zamków, bo choć też zawierają spirytus, to nie wiadomo, w jakim rozcieńczeniu...W Tico nie miałbyś problemu z zamarzniętym zamkiem - otworzyłbyś "moim" sposobem. :-)
A w ogóle to może pomyśl o centralnym zamku? -
@leo powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
A w ogóle to może pomyśl o centralnym zamku?
Mam centralny 😛 . Mnie się wydaje że przy niskich temperaturach do końca cięgło nie wychodzi i dlatego tak się dzieje.
-
Jaco - być może to da się wyregulować. Po zdjęciu boczka pewnie okaże się, że cięgła w połączeniu z innymi elementami mają kawałek gwintu do regulacji, a w razie czego - można trochę podgiąć cięgło w dwóch miejscach, co skutkuje skróceniem jego długości.
-
Mam zamiar pomalować obudowę lusterek zewnętrznych na kolor nadwozia.
Kolega z forum WV Polo dał mi linka jak to zdjąć bez demontażu całego lusterka i chwała mu za to .
-
-
@pacior powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
mogliby sprzedawać takie wymienne obudowy jak kiedyś w telefonach :P
-
Dziś pomalowałem obudowy lusterek.
Jutro zamontuję i zrobię fotkę. Mnie się podoba.
-
@jaco różne odcienie wyszły czy to wina światła/aparatu?
-
@gooral powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
czy to wina światła/aparatu?
Dokładnie. Zrobię fotę w dzień będzie lepsza.
-
A tak wygląda na samochodzie. Uwierzcie mi że w rzeczywistości jest lepiej niż na zdjęciu. Kolor identyczny z nadwoziem.
-
Wygląda dobrze, nawet bardzo :)
-
Ja jeszcze napiszę że robienie zdjęć z bliska nie ma sensu gdyż odbicie światła może powodować inny odcień.
-
Wszystko wyjdzie, szczególnie latem ale drobne różnice nie powinny razić.
-
-
@leo kupiłem/zamówiłem w sklepie . Kosztowało mnie to 40zł. Spray do ponownego napełniania podobno i dysza z regulacją .
Podkład jak i bezbarwny został mi jeszcze z malowania felg.
W bagażniku samochodu jest wlepa ze wszystkimi info o samochodzie , w tym o kodzie lakieru.
-
@jaco Lakier wybrałeś dobry, aczkolwiek lakier polecam dorabiać zabierając ze sobą np. klapkę wlewu paliwa. Niestety po kodzie dorabiałem do poprzedniego Tico, efekt był średni, widać różnice (wszystko zależy od tego co dorabia kolor).
-
@pacior powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
(wszystko zależy od tego co dorabia kolor).
Napiszę nawet że zamówiłem telefonicznie i siostrzeniec mi odbierał i płacił. Byłem lekko zdziwiony jak pokazał mi tę puszkę a tam tylko napis LC3K . Zanim zdemontowałem obudowy lusterek aby je przygotować do malowania. wykonałem próbny natrysk na kartce papieru i poszedłem z tym do auta. Było idealne dopasowanie.
-
@jaco Czyli brałeś po fabrycznym kodzie, bez dorabiania wg obecnego stanu koloru (jak pisał Pacior). No, bo niestety - parę ładnych lat minęło i kolor na aucie nie jest już taki sam, jak po wyjeździe z fabryki. Ale chyba w Twoim przypadku nie widać dużej różnicy.