Polo 6n2 by Jaco
-
I tak wszystko produkowane jest w CHRL.
-
Wczoraj zrobiłem ponad 70 km i CHECK się nie pojawił. Może zawór się naprawił 😃
-
@Jaco- powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
Wczoraj zrobiłem ponad 70 km i CHECK się nie pojawił. Może zawór się naprawił 😃
To byłoby super. Ale to, moim zdaniem, jeszcze za mało przejechałeś...
Ja w dusterze też mam czasami CHECK ENGINE. Kod błędu wskazuje na sondę lambda, która jest OK (została wymieniona); prawdopodobnie albo coś czasem nie łączy w elektryce, albo jest mała nieszczelność przy kolektorze wydechowym. Kontrolka zapala się różnie - czasem po 200, po 400 lub po 800 km... Podobno uruchamia się wtedy, gdy nazbiera ileś tam błędów.
Tyle, że ja nic z tym nie robię; auto dalej jeździ jak trzeba, nie przechodzi w tryb awaryjny, pracuje tak samo... po kilkudziesięciu, czasem po ok. 100 km sama gaśnie. -
Heh, a ja znów mam problem z gasnącym santkiem. Odebrałem niby od mechanika, który nie stwierdził nic. Wróciłem bez problemu do domu, a na drugi dzień na mieście znów szarpanie i gaśnięcie. Póki co check nie zaświecił się. Zabiorę się za to sam - mam schemat instalacji i sprawdzę 2 miejsca: skrzynkę bezpieczników pod maską oraz wiązkę - trzeba będzie rozgrzebać i posprawdzać przejścia i styki w skrzynce. Jeśli nic to nie da, wstawiam do jakiegoś magika od auto koreańskich i japońskich - niech szukają.
-
@leo powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
To byłoby super. Ale to, moim zdaniem, jeszcze za mało przejechałeś...
Nieraz przejechałem 30 km i świecił się. Myślę jeszcze aby go może zaślepić.
-
Wczoraj znów byłem w Łukowie (wizyta u okulisty ) i jest OK.
Przy okazji dodam ogłoszenie z OTO MOTO https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-polo-gti-6n2-1-6-gti-125km-ID6yUpVZ.html gdzie jest super opis pojazdu.
Auto w perfekcyjnym stanie ...
-
@Jaco- powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
Przy okazji dodam ogłoszenie z OTO MOTO https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-polo-gti-6n2-1-6-gti-125km-ID6yUpVZ.html gdzie jest super opis pojazdu.
Auto w perfekcyjnym stanie ...
No co? "Stan auta perfect". Tyle, że zależnie z której strony spojrzeć. :-)
-
Czyszczenie EGR na chwilę obecną pomogło. CHECK nie zapala się. Ale będąc na myjni na której miałem ,,stłuczkę,, znajomy mechanik mówił o zaślepieniu go. Tylko kazał poczekać aż CHECK się zaświeci i wówczas zaślepić.
-
Trzy tygodnie było ok. Dziś zaświecił się CHECK. Wożę ze sobą telefon z Androidem(jakiś tam 😃 ) i mam zainstalowane na nim programy do diagnostyki OBD2 . No niestety rozładował mi się nie nie miałem możliwości go naładować (brak ładowarki na micro USB) . Ale za pomocą telefonu syna (zainstalowałem tam też dwie apki) zgasiłem CHECK chodź nie pokazał błędów. Jutro podepnę pod kompa. Przymierzam się do zaślepienia EGR jak poradził mi znajomy mechanik.
-
W jaki sposób chcesz wykonać to zaślepienie?
-
Wytnę podkładkę bez otworu i zamontuję . Podkładkę mechanik mówił aby nie wycinać z puszki aluminiowej tylko z metalowej. Czyli wieko od puszki z farbą lub tego podobne się nada.
-
A bez egr błędu nie będzie? Może równie dobrze można zostawić jak jest i jeździć?
-
@pacior powiedział w Polo 6n2 by Jaco:
A bez egr błędu nie będzie? Może równie dobrze można zostawić jak jest i jeździć?
Owszem można jeździć ale świeci się wówczas CHECK i mnie to razi.
Ale już zaślepiłem, skasowałem błędy i zrobiłem parę kilometrów. Na razie jest OK.
Podkładkę wyciąłem z miedzianej blachy:
Wyciąłem ją na kształt podkładki z EGR :
Później wywierciłem otwory na śruby :
Tak wygląda przed montażem:
Nie zrobiłem fotki zamontowanego .
Wkładając kostkę od EGR niechcący przygiąłem jeden z pinów i wywalało mi błąd :
Musiałem demontować wszystko jak się dopatrzyłem i ostrożnie aby nie ułamać wyprostować przygięty PIN. Teraz jest OK.
-
Napisz za kilka dni, proszę, czy nie ma różnicy w zachowaniu się silnika.
-
Owszem napiszę. Sam jestem ciekaw. A swoją drogą to nie wiem czy wcześniej też nie był zaślepiony gdyż nie pisałem o tym wcześniej bo była tam właśnie zrobiona zaślepka z puszki po piwie.
Mam nadzieję że palić więcej nie będzie.
-
Skoro tak, to pewnie już była zaślepka.
Kiedyś na forum był kolega Paradox, który bawił się w taki "tuning". Jeśli dobrze pamiętam, to chodziło mu o dostosowanie silnika do optymalnej pracy na benzynie o 98 oktanach (lał Vervę). Mówił, że miał zaślepiony EGR, chyba też przestawiony zapłon i wywalony kat.; nie wiem, czy grzebał też w gaźniku (ale chyba nie). Finał był taki, że silnik dobrze pracował, miał dobry zryw - to potiwerdzam, bo jechałem nim z Paradoxem - a do tego wyraźnie mniej spalał (deklarowane spalanie to wąskie okolice 4 l przy mało oszczędnej jeździe).
No, ale to było zasilanie gaźnikowe. Przy wtryskach pewnie nie da się tak łatwo... -
Wczoraj wziąłem młodego i pojechaliśmy na kopiec Sienkiewicza . To jest jakieś 14 km w jedną stronę. W drodze powrotnej zajechaliśmy do znajomej 😛 i jak już wracaliśmy to zaświeciła mi się kontrolka EPC . Już kiedyś miałem z nią do czynienia i od razu pomyślałem że (bo wtedy tak było) mam problem z włącznikiem stopu który znajduje się nad pedałem hamulca nożnego. Zatrzymałem auto i poprosiłem młodego aby zobaczył czy mam światła STOP. Ku mojemu zdziwieniu światła działały prawidłowo. Ruszyłem dalej i po ujechaniu jakichś 5km szarpnęło lekko autem i zaświecił się CHECK. No pięknie sobie myślę. Zaraz w ogóle stanę i będzie trzeba auto holować. Ale dojechałem do domu. Zgasiłem auto i odpaliłem ponownie i EPC zgasł. Została sam CHECK. Od razu na myśl przyszedł mi zawór EGR. Zgasiłem auto , poszedłem do domu po komputer i podłączyłem do auta.
No i takie błędy mi pokazał :Teraz mam zagwozdkę. Czy to nie wina zaślepionego EGR ?
-
Może jakaś nieszczelność, Twoja zaślepka egr puszcza..
-
Zaślepka nie puszcza. Bardzo mocno ją dokręciłem. Dziś znów się przejechałem i nawet nie ujechałem kilometra i EPC i CHECK się zaświecił. Na telefonie pokazuje czujnik ciśnienia atmosferycznego .
-
Dziś wyjąłem zaślepkę, skasowałem błędy i zrobiłem parę kilometrów. Nic się nie zapala na desce. Wcześniej z zaślepionym EGR po kilkuset metrach palił się CHECK i EPC. Wychodzi na to że zaślepianie elektronicznego EGR nie ma sensu gdyż jak pisali mi na forum polo komputer zaczyna wówczas świrować i nawet pokazuje uszkodzenie MAP Sensora.
Kupię używkę EGR i zobaczę. Tyle że będzie to oryginalny .