Kiedy zmieniacie opony?
-
Dziś garażowy
znajomy przekonywał mnie, że został zatwierdzony... NAKAZ zmiany opon na zimowe
niezależnie od pogody... dokładnie mamy obowiązek zmienić do 1 listopada. Jeśli
policjant zatrzyma nas na letnich po tym terminie, może rypnąć 500 zł mandatu.
Znajomy nie był
tylko pewien, czy obowiązuje to już od teraz, czy dopiero za rok.
Słyszeliście coś
takiego?Słyszałem też takie coś od jednego z kierowców od nas z firmy, myk podobno nie polega na dacie a na tym, że temp. spadała poniżej iluś tam stopni, tylko, że on nie powoływał się na żaden przepis lecz na to co mówią na cb radiu tak czy inaczej mnie to za bardzo nie obchodzi, bo volvo kupiłem na zimówkach czyli jeżdżę na zimie od 6 października, troche mi jej szkoda było w cieplejsze dni ale chyba nie tak jak wydanie teraz ~1000 zł na nówki letnie jednak zakup, naprawa, montaż LPG itd. troche zrujnowały mój budżet..
-
Też mi się zdaje,
że durnoty opowiadał.Dopiero się zastanawiają
-
już dawno zmienione bo często jeżdżę w góry:)
-
już dawno zmienione
bo często jeżdżę w góry:)A skąd jesteś?
-
w większości krajów
UE taki przepis obowiązuje ... to taki szczegół.No, to wejście tego przepisu u nas pozostaje kwestią czasu...
-
No, to wejście tego przepisu u nas pozostaje kwestią czasu...
Jest bardzo proste rozwiązanie Opony wielosezonowe - szczerze mówiąc w przypadku nawet aut z napędem na dwa koła w warunkach umiarkowanych (wiadomo - góry to góry...) rozwiązanie po prostu wygodniejsze i zazwyczaj tańsze, niż 2 komplety opon lub kół.
-
Słuszny wybór w przypadku ośki
Moim zdaniem lepsze jest to rozwiązanie niż wymiana samych opon.
A to akurat zależy od rozmiaru auta i kół
Przynajmniej w osobówce nie jest to problem
-
Osobiście zmieniłem na koła zimowe w ten weekend, spojrzałem na aurę za oknem, wziąłem pod uwagę temperatury jakie występują z rana, jedynym sprzeciwem był padający deszcz, aczkolwiek dostosowałem styl jazdy do warunków i nie mam problemu żadnego.
-
Jest bardzo proste
rozwiązanie Opony wielosezonowe - szczerze mówiąc w przypadku nawet aut z napędem
na dwa koła w warunkach umiarkowanych (wiadomo - góry to góry...) rozwiązanie po
prostu wygodniejsze i zazwyczaj tańsze, niż 2 komplety opon lub kół.A te nowe przepisy będą uwzględniać wielosesonówki?
-
A te nowe przepisy
będą uwzględniać wielosesonówki?oczywiście, że tak.
Mają oznaczenie M+S, więc czemu mają nie uwzględniać ? -
oczywiście, że tak.
Mają oznaczenie
M+S, więc czemu mają nie uwzględniać ?No to spoko - kupi się kartoflane Dębice Navigator 2 i jazda
-
Jest bardzo proste
rozwiązanie Opony wielosezonowe - szczerze mówiąc w przypadku nawet aut z napędem
na dwa koła w warunkach umiarkowanych (wiadomo - góry to góry...) rozwiązanie po
prostu wygodniejsze i zazwyczaj tańsze, niż 2 komplety opon lub kół.Wygodniejsze, może i tak. Ale nie zawsze tańsze. Wielosezonówki szybciej się zużyją, więc trzeba będzie je częściej zmieniać (co akurat może być dobrym wyborem, bo gumy muszą być jak najmłodsze, żeby trzymały parametry). 2 komplety kół to mniejsze ich zużycie, więc przy zakupie dwóch kompletów, można mieć je dłużej.
A czy może ktoś polecić dobre wielosezonówki? Ja miałem niechlubne navigatory, które IMO nie nadają się, ani na lato, ani na zimę Moim zdaniem, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego
-
Wygodniejsze, może
i tak. Ale nie zawsze tańsze. Wielosezonówki szybciej się zużyją, więc trzeba będzie
je częściej zmieniać (co akurat może być dobrym wyborem, bo gumy muszą być jak
najmłodsze, żeby trzymały parametry). 2 komplety kół to mniejsze ich zużycie, więc
przy zakupie dwóch kompletów, można mieć je dłużej.Ale jak ktoś niewiele jeździ, to zostanie z dwoma kompletami starych opon z dobrym bieżnikiem
A czy może ktoś
polecić dobre wielosezonówki? Ja miałem niechlubne navigatory, które IMO nie nadają
się, ani na lato, ani na zimę Moim zdaniem, jak coś jest do wszystkiego, to
jest do niczegoOjciec ma w Golfinie Pirelli P400 i dobrze się sprawują, jak jest głęboka zima to i tak zmieniamy je na zimowe, bo dostaliśmy z autem drugi komplet na felgach
-
Moim zdaniem lepsze jest to rozwiązanie niż wymiana samych opon.
O wiele
Przynajmniej w osobówce nie jest to problem
Jeżeli "osobówka" waży prawie 2 tony a koła mają średnicę ponad 70 cm i szerokość ponad 20 cm... Tyle dobrze, że ma to AWD i opon nie zmieniam wcale
-
Wygodniejsze, może i tak. Ale nie zawsze tańsze. Wielosezonówki szybciej się zużyją, więc trzeba będzie je częściej zmieniać (co akurat może być dobrym wyborem, bo gumy muszą być jak najmłodsze, żeby trzymały parametry).
Przebieg zrobią taki sam, jak opony wymieniane sezonowo. Do tego nie trzeba albo płacić za przekładanie opon, albo za felgi (i de facto często też za przekładanie i/lub magazynowanie).
2 komplety kół to mniejsze ich zużycie, więc przy zakupie dwóch kompletów, można mieć je dłużej.
I tu się pojawia problem - w "karierze" kierowcy pozbyłem się już 3 kompletów na oko dobrych zimówek, które po prostu stwardniały i zachowywały się tragicznie na śniegu (lamelki nie pracowały zupełnie). Wychodzi na to, że tej zimy może się już nie sprawdzić kolejny, czwarty komplet zimówek, za które zapłaciłem konkretne pieniądze (nie oszczędzałem nigdy na oponach) - tym bardziej, że Matiz robi od 2 lat symboliczne przebiegu - głównie po mieście.
A czy może ktoś polecić dobre wielosezonówki? Ja miałem niechlubne navigatory, które IMO nie nadają się, ani na lato, ani na zimę Moim zdaniem, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego
W tej chwili jeżdżę na takich Dunlopach , mam plan wymienić je na takie Vredesteiny
Z pierwszych jestem bardzo zadowolony, drugie chwalą jeszcze bardziej
-
Ale jak ktoś niewiele jeździ, to zostanie z dwoma kompletami starych opon z dobrym bieżnikiem
Dokładnie coś takiego miało miejsce w moim przypadku. O ile zimówki wyglądały świetnie, ale nie trzymały, to letnie trzymały, ale guma spękała...
-
A czy może ktoś
polecić dobre wielosezonówki?Goodyear Vector ( 5+ chyba najlepiej )
Moim zdaniem, jak coś jest do wszystkiego, to
jest do niczegowielosezonowe opony niestety takie są, ale jest to jedno z rozwiązań, jak ktoś jeździ normalnie i nie chce bawić się w przekładki i itp.
-
Przebieg zrobią
taki sam, jak opony wymieniane sezonowo. Do tego nie trzeba albo płacić za
przekładanie opon, albo za felgi (i de facto często też za przekładanie i/lub
magazynowanie).Racja. Warto jednak pamiętać, żeby przynajmniej raz w roku wyważyć same koła
I tu się pojawia
problem - w "karierze" kierowcy pozbyłem się już 3 kompletów na oko dobrych zimówek,
które po prostu stwardniały i zachowywały się tragicznie na śniegu (lamelki nie
pracowały zupełnie). Wychodzi na to, że tej zimy może się już nie sprawdzić kolejny,
czwarty komplet zimówek, za które zapłaciłem konkretne pieniądze (nie oszczędzałem
nigdy na oponach) - tym bardziej, że Matiz robi od 2 lat symboliczne przebiegu -
głównie po mieście.Też nie oszczędzam na oponach, tym bardziej, że rozmiar 12-13" nie jest drogi A dobre opony to dobre i pewne prowadzenie, bezpieczeństwo, no i większa pewność, że w określonych warunkach dadzą radę.
W tej chwili jeżdżę
na
Z pierwszych jestem
bardzo zadowolony, drugie chwalą jeszcze bardziejBrzmi ciekawie, ale w rozmiarze 13" niestety nie występują
-
Warto jednak
pamiętać, żeby przynajmniej raz w roku wyważyć same kołaPic na wodę fotomontaż.
Wyważanie co roku to nic więcej jak wyrzucanie pieniędzy w błoto lub naciąganie przez wulkanizatorów. Ja już trzeci sezon przejeździłem bez wyważania i jakoś nie mam żadnych drgań na kierownicy przy dużych prędkościach, ani innych negatywnych skutków. -
Wyważanie co roku
to nic więcej jak wyrzucanie pieniędzy w błoto lub naciąganie przez wulkanizatorów.
Ja już trzeci sezon przejeździłem bez wyważania i jakoś nie mam żadnych drgań na
kierownicy przy dużych prędkościach, ani innych negatywnych skutków.tak Ci się tylko wydaje, myślisz że wszystkie części nie pracują ?