Motor Show Poznań 2013
-
Targi już za chwilę zostaną zakończone, ale ja od piątku zgodnie z planem już w domu. ;)
W związku z tym pora na małe podsumowanie z mojej strony.Tegoroczna edycja była dużo bardziej "rozbudowana" od zeszłorocznej, ale mimo wszystko nie było to to samo co w czasach sprzed pandemii (choć już bardzo niewiele zabrakło!).
Podobnie jak w zeszłym roku tak i w tym nie było żadnej marki, która oferowałaby odwiedzającym możliwość przetestowania auta podczas krótkiej przejażdżki po mieście. Dla mnie osobiście był to chyba największy minus tegorocznej edycji, bo jednak liczyłem na powrót do "tradycji" i możliwość pojeżdżenia jakimś autem/autami, bo z tego co słyszałem to podczas dnia prasowego (czyli w czwartek) w latach poprzednich (sprzed pandemii) w tym dniu przedstawiciele mediów (czyli i ja :P) mogli liczyć na bardziej rozbudowane (dłuższe) jazdy testowe od tych które odbywały się gdy targi były już "ogólnodostępne". Kolejną "dziwną" dla mnie sprawą był brak oficjalnego stoiska firmy wraz z należącymi do niej innymi markami, która de facto jest nierozerwalnie związana z Poznaniem i zawsze (nie licząc zeszłego roku, bo wtedy też ich nie było) zajmowała przynajmniej jedną halę, a mianowicie grupy VW (i pozostałych czyli Skody, Seata i Porsche). Z minusów to chyba byłoby tyle. ;)
Jeśli chodzi zaś o pozytywne aspekty to jak zwykle było ich sporo (bo gdyby było inaczej to nie jeździłbym tam już od prawie 10 lat :P). Jak zwykle "zaopatrzyłem się" w mnóstwo gadżetów typu naklejki, długopisy, zapachy do auta itp. itd. Z rzeczy bardziej wartościowych dostałem 3 koszulki ze stoiska Gosi Rdest (taka dziewczyna co z niezłymi wynikami startuje w wyścigach płaskich), podkładkę pod myszkę ze stoiska Orlenu czy ramki do tablic rejestracyjnych od firmy Kaliński.
Po zeszłym roku sądziłem, że widziałem dużo supersamochodów, ale muszę to odszczekać! W tym roku śmiem sądzić, że stosunek pokazywanych na targach superaut do pozostałych to było jakieś 50:50. Zazwyczaj były one dodatkiem i zajmowały kawałek z którejś z hal. W tym roku 2 hale były poświęcone tylko i wyłącznie takim autom, a i tak były do zobaczenia jeszcze w innych miejscach.Jeśli jeszcze się nie znudziliście to tu macie moją fotorelację z Motor Show Poznań 2023. :D
W przypadku pytań służę odpowiedzią. :)
-
-
@leo napisał w Motor Show Poznań 2013:
Widzę, że chiński Maxus się pojawił. Czytałem dwa artykuły, ponoć straszne badziewie chińskie za horrendalną cenę.
Czy badziewie to nie wiem, ale w tym gdzie zrobiłem zdjęcie ze środka fotele w drugim rzędzie (zdjęcie zrobiłem siedząc w trzecim) są lepsze niż 99% z nas ma w domu. Przesuwane w każdej płaszczyźnie (przód, tył, lewo, prawo, góra, dół), rozkładane jak leżak, z funkcją masażu, wentylowane lub podgrzewane. ;)
PS. Taka refleksja mię najszła... Aaale brzydkie samochody teraz robiom... :-P
McLaren'y i Lamborghini oraz rodzynki Skyline'y to najpiękniejsze auta świata!
-
@BPX33 napisał w Motor Show Poznań 2013:
Czy badziewie to nie wiem, ale w tym gdzie zrobiłem zdjęcie ze środka fotele w drugim rzędzie (zdjęcie zrobiłem siedząc w trzecim) są lepsze niż 99% z nas ma w domu. Przesuwane w każdej płaszczyźnie (przód, tył, lewo, prawo, góra, dół), rozkładane jak leżak, z funkcją masażu, wentylowane lub podgrzewane. ;)
Trochę skrótem poleciałem. Nie chodzi o wnętrze, lecz rozwiązania konstrukcyjne i prowadzenie.
McLaren'y i Lamborghini oraz rodzynki Skyline'y to najpiękniejsze auta świata!
Łeee. myślałem o autach dla normalnych, zwykłych ludzi...
-
Łeee. myślałem o autach dla normalnych, zwykłych ludzi...
A to akurat fakt!
No i najgorsze jest jeszcze to, że teraz jak odczepisz znaczek z maski to za cholerę nie będziesz wiedział czy to Skoda, Mercedes czy może Opel... :P -
No i najgorsze jest jeszcze to, że teraz jak odczepisz znaczek z maski to za cholerę nie będziesz wiedział czy to Skoda, Mercedes czy może Opel... :P
Niestety... Masz rację.
-
Chyba jednak trochę przesadzacie. W obrębie koncernu czy marki (zwłaszcza BMW czy Mercedes) zgodzę się, że auta są do siebie podobne, ale też nie aż tak, że nie da się ich rozpoznać.
-
@Gooral napisał w Motor Show Poznań 2013:
Chyba jednak trochę przesadzacie. W obrębie koncernu czy marki (zwłaszcza BMW czy Mercedes) zgodzę się, że auta są do siebie podobne, ale też nie aż tak, że nie da się ich rozpoznać.
Tiaa dobry żart...
Już nawet nie mówię o bliźniakach takich jak: Toyota Corolla/Suzuki Swace, Toyota GT86/Subaru BRZ/Scion FRS, Fiat Sedici/Suzuki SX-4, Hyundai I30/Kia Cee'd.
Oświadczam Ci że gdyby pokazać Ci współczesne auta bez doczepionych znaczków trafiłbyś może 1 na 10. ;) -
Tiaa dobry żart...
Już nawet nie mówię o bliźniakach takich jak: Toyota Corolla/Suzuki Swace, Toyota GT86/Subaru BRZ/Scion FRS, Fiat Sedici/Suzuki SX-4, Hyundai I30/Kia Cee'd.
Oświadczam Ci że gdyby pokazać Ci współczesne auta bez doczepionych znaczków trafiłbyś może 1 na 10. ;)Przecież Swace i Corolla mają inne zderzaki a co za tym idzie wloty powietrza, grille etc., GT86 i BRZ również różnią lampy z przodu, a porównania i30 i Cee'da to nawet nie będę komentował, bo chyba tylko ślepy mógłby pomylić je wizualnie 🤷🤷🤷
-
@Gooral napisał w Motor Show Poznań 2013:
Przecież Swace i Corolla mają inne zderzaki a co za tym idzie wloty powietrza, grille etc., GT86 i BRZ również różnią lampy z przodu, a porównania i30 i Cee'da to nawet nie będę komentował, bo chyba tylko ślepy mógłby pomylić je wizualnie 🤷🤷🤷
Czyli 99,99% społeczeństwa jest ślepa... :P
Akurat z GT86 i BRZ nie masz racji, bo są identyczne. Jak z resztą nie wiem, bo się nie przyglądałem aż tak dokładnie. I30 i Cee'd chodzi o II generację nie obecne... -
Targi, targi i po. :P
W zeszły piątek byłem sobie jak co roku na owych targach. Względem zeszłego roku, chyba jednak regres (nie mówiąc już o tym, że w tym roku nie dostałem akredytacji prasowej, bo wprowadzili jakieś dziwne wymogi...).
Jakichkolwiek jazd testowych niestety dalej zero. :(
Chińczycy ostro wjeżdżają na europejski rynek motoryzacyjny i było naprawdę sporo ich modeli w tym roku (włącznie z kopiami Forda Bronco czy Mercedesa klasy G). ;) Poza tym po raz pierwszy w historii pojawiło się oficjalne stoisko Tesli (było chyba najbardziej obleganym na całych targach) oraz Dodge'a (były dwa Vipery) z czego jeden "przepalany" (mikrofon w smartfonie nie dał rady zebrać tego dźwięku nawet w 50%). :D
Największy plus? Dostałem pół siatki różnego rodzaju spinek samochodowych (choć chciałem tylko kilka), bo zaczęły mi się kończyć. :PKilka filmów YT Shorts ode mnie znajdziecie tutaj: Szorty
A album ze zdjęciami tutaj: Motor Show Poznań 2024 -
-
-
Nie podoba mi się stylistyka najnowszych aut. Jakoś nie moja bajka.
Mi w większości przypadków też nie. Najgorsze są chyba obecnie Ople, choć tu nigdy nie było choćby przyzwoicie...
@pacior napisał w Motor Show Poznań 2013:
@BPX33 Ssangyong i Swift najładniejsze 😁
Ssangyong naprawdę poszedł do przodu (podobnie jak KIA i Hyundai kilka lat temu). Swift obecnej generacji mi się nie podoba (przekombinowali go), za to poprzednią generację pewnie kiedyś kupię (wg mnie jest najładniejsza). ;)
Uważam również ze marka MG ma bardzo ciekawą stylistykę i naprawdę znośne ceny jak na polskie realia. :)