Rozważania nad zakupem Suzuki Alto i takie tam (temat z ypsa)
-
O takie opinie mi
właśnie chodziło dzięki, bo mam podobne zdanie...Zdanie podobne, ale to aż niepojęte, żeby auto tak zacnej marki miało takie problemy z korozją elementów nośnych Słyszałem opinie, że wcześniejsze modele Merca miały tendencję do przełamywania się na pół, ale w nowszych modelach to aż nie przystoi marce
-
I jak wnioski???
Popatrzałem i sądzę, że jakiś magik by to pospawał. Tak jak niektórzy podpowiadali - szukaj kogoś "w stodole", kto zrobi to za niewielką kasę, ale porządnie. Ja znalazłem u siebie już takiego fachmana. Ogólnie trzymaj merca ile się da, bo to nie do zajechania jest, a coraz trudniej o dobry egzemplarz
-
Zdanie podobne, ale
to aż niepojęte, żeby auto tak zacnej marki miało takie problemy z korozją elementów
nośnych Słyszałem opinie, że wcześniejsze modele Merca miały tendencję do
przełamywania się na pół, ale w nowszych modelach to aż nie przystoi marcePo kolizji i naprawie na "aby aby" korozja zawsze wyjdzie
-
Popatrzałem i
sądzę, że jakiś magik by to pospawał. Tak jak niektórzy podpowiadali - szukaj kogoś
"w stodole", kto zrobi to za niewielką kasę, ale porządnie. Ja znalazłem u siebie
już takiego fachmana. Ogólnie trzymaj merca ile się da, bo to nie do zajechania
jest, a coraz trudniej o dobry egzemplarzMam obok siebie takiego magika, pójdę i pogadam. W przydomowym garażu reanimuję różne wozidła...
-
Mam obok siebie
takiego magika, pójdę i pogadam. W przydomowym garażu reanimuję różne wozidła...No chyba, że znajdziesz zdrową i całą budę
-
No chyba, że
znajdziesz zdrową i całą budęZnalazło by się, ale szkoda kombinować z przekładkami, za dużo roboty...
-
Myślę, że to jedna
choleraMyślę, że w przybliżeniu masz rację. Trochę się te pompy różnią, ale ogólna zasada budowy taka sama.
Jeżeli filtr jest zapchany to pompa ma ciężej, bo regulator ciśnienia jest z wiadomych względów za filtrem. A jak ma za ciężko to wiadomo co się może stać. -
Myślę, że w
przybliżeniu masz rację. Trochę się te pompy różnią, ale ogólna zasada budowy taka
sama.
Jeżeli filtr jest
zapchany to pompa ma ciężej, bo regulator ciśnienia jest z wiadomych względów za
filtrem. A jak ma za ciężko to wiadomo co się może stać. -
Obecnie sprzedają
tylko 1.2, więc może lepiej z tym będzieNo dobra, ustaliliśmy , że w benzyniakach pewnie jest podobnie. A czy ktoś wie, jak jest w pandzie z dieslem (Multijet)?
-
No dobra,
ustaliliśmy , że w benzyniakach pewnie jest podobnie. A czy ktoś wie, jak
jest w pandzie z dieslem (Multijet)?Nie spotkałem jeszcze diesla z filtrem niewymiennym
-
No dobra,
jest w pandzie z dieslem (Multijet)?Nowy pojazd z tym silnikiem jest poza zasięgiem finansowym koleżanki (zresztą już nie produkują poprzedniej generacji z dieslem)... Używane-zajechane z przebiegiem >100.000 km
-
Niełotochosi.
Tak sobie przypomniałem, że mam znajomą studentkę z taką pandą właśnie, kupioną ze 2 lata temu. I ma toto dziwną przypadłość, że włącza się nieraz kontrolka check engine i nikt nie wie, czemu. Wtedy trzeba pobujać autkiem silnie na boki , aby przeszło. Chociaż nie zawsze przechodzi.
Auto jest nawet zadbane, choć z dużym przebiegiem (wcześniej we firmie latało). I tak sobie pomyślałem, że jeśli fiat w ramach unifikacji stosował w dizlu tę samą metodę pompowania i filtrowania paliwa (oczywiście sama pompa i filtr mogą się różnić, ale umiejscowienie i zasada ta sama), to... biorąc pod uwagę duży przebieg plus (nie)czystość ropy, może ten czek endżin z powodu tego filtra się zapala? -
A jaki numer błędu ten check zgłasza?
-
Może tam macie za mało krętych dróg
-
może ten czek endżin z powodu tego filtra się zapala?
No to trzeba podłączyć się pod komputer i sprawdzić.
http://www.fiatecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
+
http://allegro.pl/elm327-1-4b-euroscan-2012-v3-1-pl-obd-ii-2-vw-opel-i2317249075.htmlKoszt porównywalny z jednym zczytaniem błędów w serwisie lub połowa kosztu zczytania błędu w ASO.
Edit2:
Jesteś pewny, że to Multijet a nie JTD?Edit:
Kurczę nie widze w ogóle w spisie pandy multijet. A multijety w większości chcą pełnej wersji programu (ale to akurat możemy sie dogadać) -
No dobra,
jest w pandzie z dieslem (Multijet)?Paaanie, nie ta półka cenowa... Panda z dieslem była prawie 2 razy droższa od benzynowej wersji
-
Koszt porównywalny
z jednym zczytaniem błędów w serwisie lub połowa kosztu zczytania błędu w ASO.Interfejs na ebay.com od Chińczyków z przesyłką do Polski jest prawie o połowę taniej.
-
Interfejs na
ebay.com od Chińczyków z przesyłką do Polski jest prawie o połowę taniej.A potrafisz znaleźć do VAG'a za mniej niż 30zł?
Bo ja tego ebaya nie kumam. -
A potrafisz znaleźć
do VAG'a za mniej niż 30zł?Np. takie coś za 7.71$?
http://www.ebay.com/itm/USB-OBD-II-2-KKL...=item2311858326
Są różne w podobnych cenach i nieco droższe - nie znam się na VAG, nie wiem który byłby ok. -
Np. takie coś za
7.71$?
http://www.ebay.com/itm/USB-OBD-II-2-KKL...=item2311858326
Są różne w
podobnych cenach i nieco droższe - nie znam się na VAG, nie wiem który byłby ok.No właśnie taki, OBD2 KKL
Ps. za mniej więcej tyle, to mam na Alle. (+wysyłka)