Nigdy tak naprawdę niewiadomo, co się kupi
-
Możesz tak bardziej
detalicznie wyjaśnić, co masz na myśli pisząc po raz kolejny o tym "skuterze na
czterech kołach"?Sądząc z kontekstu zapewne chodzi o najtańsze wozidełko najniższej klasy bez żadnych "zbędnych" bajerów - bo poduszka powietrzna i abs są już bajerami "niezbędnymi"
-
Sądząc z kontekstu
zapewne chodzi o najtańsze wozidełko najniższej klasy bez żadnych "zbędnych" bajerów- bo poduszka powietrzna i abs są już bajerami "niezbędnymi"
No, na pewno tego nie wiemy. Ale może się dowiemy, co autor miał na myśli.
-
Za kolejnych
kilkadziesiąt lat będzie (mam nadzieję) w Polsce podobna relacja ceny nowego
samochodu jak obecnie na zachodzie, czyli nowe samochody będą równie dostępne
jak obecnie używki.Aż się rozmarzyłem. Sam szukam samochodu używanego klasy średniej/wyższej i jestem załamany, po obejrzeniu kilkunastu egzemplarzy danego modelu zaczynam dawać sobie spokój. Jakby to było pięknie kupić sobie nowe Volvo, jak w najnowszej reklamie - XC60, już od 142 900zł (w kredycie 50/50, po kursie dolara 2,3 zł ;])
-
Coś w tym jest. Znajomi Niemcy przyjmują zasadę, że jak auto (nowe) kosztuje więcej niż 6 ich miesięcznych pensji netto, to ich na nie nie stać, bo utrzymanie kosztuje i to sporo (u nich naprawy są znacznie droższe niż u nas)...
-
Coś w tym jest.
Znajomi Niemcy przyjmują zasadę, że jak auto (nowe) kosztuje więcej niż 6 ich
miesięcznych pensji netto, to ich na nie nie stać, bo utrzymanie kosztuje i to sporo
(u nich naprawy są znacznie droższe niż u nas)...Jeśli średnia pensja w Polsce wynosi 3300zł netto to za 6 pensji ciężko kupić chociażby najtańsze nowe auto...
Z resztą - kiedyś już poruszałem ten temat. Ilu Waszych znajomych w ostatnich 10-ciu latach kupiło nowy samochód? U mnie ani jedna, w garażu ani na parkingu przed blokiem też nie pojawiło się ani jedno nowe auto przez tyle lat... Za to rotacja używanych jest całkiem spora.
-
Z resztą - kiedyś
już poruszałem ten temat. Ilu Waszych znajomych w ostatnich 10-ciu latach kupiło
nowy samochód? U mnie ani jedna, w garażu ani na parkingu przed blokiem też nie
pojawiło się ani jedno nowe auto przez tyle lat... Za to rotacja używanych jest
całkiem spora.Kiedyś uważałem, że nie stać mnie na nowe i kupowałem używki. Niestety, przekonałem się, że nie stać mnie na używki i od tej pory będę kupował wyłącznie nowe (ostatnie auto tak właśnie kupiłem). Kupując używane kupujesz minę z opóźnionym zapłonem i w ciągu kliku lat sporo dokładasz w eksploatacje, kupując nowe płacisz więcej na początku, ale kupujesz spokój bezawaryjnej jazdy. W używane kasę pakujesz non stop, a po stłuczce ubezpieczyciel wypłaca grosze jak za starego gruchota.
-
Kiedyś uważałem, że
nie stać mnie na nowe i kupowałem używki. Niestety, przekonałem się, że nie stać
mnie na używki i od tej pory będę kupował wyłącznie nowe (ostatnie auto tak właśnie
kupiłem). Kupując używane kupujesz minę z opóźnionym zapłonem i w ciągu kliku lat
sporo dokładasz w eksploatacje, kupując nowe płacisz więcej na początku, ale
kupujesz spokój bezawaryjnej jazdy. W używane kasę pakujesz non stop, a po stłuczce
ubezpieczyciel wypłaca grosze jak za starego gruchota.U mnie sytuacja wyglądała podobnie. Tata po kilku/kilkunastu starych samochodach doszedł do wniosku: dość, kupuję nowe. I niestety - to był najgorszy wybór w jego życiu. W tym samochodzie, fabrycznie nowym przez 6 lat użytkowania psuło się wszystko, co zepsuć się mogło oczywiście pomijając rzeczy eksploatacyjne. A wyłożył na samochód 22tyś zł w 1999 roku (auto lepiej wyposażone od serii, z tym, że z poprzedniego roku produkcji).
Teść kupił fabrycznie nowe Polo Classic. W 2000 roku kosztowało 54tyś zł. Po 8 latach używania samochodu sporadycznie (przebieg ok. 54tyś km. padł w tym samochodzie silnik, stwierdzona wada fabryczna). Do tego notorycznie źle (nie równo) działające hamulce, awaria braku możliwości otworzenia drzwi pasażera od nowości itp. Ciągle dzieje się "coś", oczywiście w okresie gwarancyjnym wszystkie awarie były stwierdzone, że winny użytkownik.
Natomiast mam przypadek również mojego dziadka - kupił w 2000 roku Suzuki Swift 1.0L (niestety nie pamiętam za jaką kwotę). Przebieg w chwili obecnej to 75gyś km, garażowany "pod chmurką" ale za to nie dzieje się z tym samochodem nic złego. Jeździ, hamuje, skręca, wszystko idealnie. Oprócz lakieru, który wypłowiał na słońcu, ale to drobnostka.
Podaję przykłady "z życia wzięte" od najbliższych a nie "kolega kolegi powiedział..."
Ja też kupując w zeszłym roku samochód rodzinny miałem do wyboru: 6 letnią Octavię lub fabrycznie nową Pandę. Zgadnijcie co wybrałem i dlaczego...
-
Kupując używane kupujesz minę z opóźnionym zapłonem i w ciągu kliku lat
kupujesz spokój bezawaryjnej jazdy.To nie jest jednak reguła. Napewno trzeba "trochę" dołożyć, a ile, to zależy od egzemplarza, który sie trafi. Znacznie łatwiej kupić używane auto w bardziej przyzwoitym stanie z niższego segmentu. Zgadzam się z którąś z opinii wyżej, że mając budżet 30 tyś. zł wolę kupić bardziej bezpieczny, używany samochód, niż nowe clio/pande/aveo itp. Gdyby budżet był dwa razy większy, pewnie zastanawiałbym się mocniej nad nowych samochodem.
-
Tylko, ze jak patrze na cene przegladow gwarancyjnych to dochodze do wniosku, ze wszystkie awarie w 16 letnim audi kosztowaly mniej niz jeden przeglad gwarancyjny takiego hyundaia i30. Nowy samochod tez nie jest tani, aczkolwiek przy budzecie 80 tys zl juz bym szukal nowego.
-
To nie jest jednak
reguła. Napewno trzeba "trochę" dołożyć, a ile, to zależy od egzemplarza, który sie
trafi.Pisałem już kiedyś na zlosnikiu jak kilka lat temu kupiłem używaną "legendarnie bezawaryjną" Corollę, sprawdzoną w ASO przed zakupem, do której po kupieniu w ciągu roku na naprawy dołożyłem 15 tys. i nadal mam dwunastoletnie auto żłopiące olej i zapalające "check engine" co kilka tys. km. I tak jestem zadowolony bo mogłem trafić dużo gorzej - auto jeździ dobrze i nigdy awaria nie unieruchomiła samochodu na trasie (co jest dla mnie najważniejsze), ale kolejny raz nie będę ryzykował z używką.
Znacznie łatwiej kupić używane auto w bardziej przyzwoitym stanie z niższego
segmentu.Bo ja wiem... Spróbuj kupić takie np. Tico w naprawdę dobrym stanie.
Zgadzam się z którąś z opinii wyżej, że mając budżet 30 tyś. zł wolę kupić
bardziej bezpieczny, używany samochód, niż nowe clio/pande/aveo itp.To zależy co kupisz. Jeśli trafisz na powypadkową "limuzynę" spawaną w stodole z dwóch połówek i z rezystorami zamiast poduszek to nie będzie bezpieczniejsze niż nowy "maluch" ze sprawnymi zabezpieczeniami. Początkiem roku po wypadku w którym straciłem Tico miałem właśnie taki budżet na zakup - w grę wchodziły wyłącznie nówki, ostatecznie kupiłem Suzuki Alto. Inna sprawa, że interesowały mnie wyłącznie małe miejskie auta, większego nie chciałem.
-
U mnie sytuacja
wyglądała podobnie. Tata po kilku/kilkunastu starych samochodach doszedł do wniosku:
dość, kupuję nowe. I niestety - to był najgorszy wybór w jego życiu.A co kupił?
Teść kupił
fabrycznie nowe Polo Classic.
Po 8 latach używania
samochodu sporadycznie padł w tym samochodzie silnik, (...) w okresie gwarancyjnym
wszystkie awarie były stwierdzone, że winny użytkownik.
(...)
Natomiast mam
przypadek również mojego dziadka - kupił w 2000 roku Suzuki Swift 1.0L (niestety nie
pamiętam za jaką kwotę). Przebieg w chwili obecnej to 75gyś km, garażowany "pod
chmurką" ale za to nie dzieje się z tym samochodem nic złego.Jak widać ważne jeszcze co się kupuje Inna sprawa, że przy takich awariach jak piałeś w nowych samochodach to walczyłbym z ASO na noże o naprawę, a jakby się nie udało to sprzedałbym taki samochód jak najszybciej żeby jak najmniej stracić i więcej na tą markę bym nie spojrzał.
Ja też kupując w
zeszłym roku samochód rodzinny miałem do wyboru: 6 letnią Octavię lub fabrycznie
nową Pandę. Zgadnijcie co wybrałem i dlaczego...Ja bym wziął nowe Suzuki Alto... Wszystko zależy do czego potrzebowałeś samochodu i czy to miał być jedyny samochód czy drugi do miasta.
-
Pisałem już kiedyś
na zlosnikiu jak kilka lat temu kupiłem używaną "legendarnie bezawaryjną" Corollę,
sprawdzoną w ASO przed zakupem, do której po kupieniu w ciągu roku na naprawy
dołożyłem 15 tys.Wierzę, czasami jest ciężko. Chociaż ja kupiłem 1,5 roku temu Passata, dość ładny ale nie cukierek - auto napewno było po przejsciach z kręconym licznikiem jak 99% tych aut. W aucie zrobiłem kilka drobnych rzeczy - włożyłem moze 600-700zł. Pojeździłem rok, zwróciła się instalacja gazowa, którą założyłem. Sprzedałem auto wychodząc na zero z kosztami(magia Passata w Polsce ;])
Spróbuj kupić takie np. Tico w naprawdę dobrym stanie.
Też wiem że jest ciężko. Akurat sam mam takie, ale zdaję sobie sprawe ze to powoli unikat.
Inna sprawa, że interesowały mnie wyłącznie małe miejskie auta,
większego nie chciałem.Własnie i tu jest problem. Ja potrzebuję auta na dłuższe trasy. Gdyby śmigał 90% tylko po mieście, to pewnie by mi wystarczyło moje Tico. W Twoim przypadku nie krytykuję wyboru.
-
A co kupił?
Samochodem mojego taty, który okazał się tak niemiłosiernie awaryjnym było Daewoo Tico noszące dumnie naklejkę "SX".
(...)
Jak widać ważne
jeszcze co się kupuje Inna sprawa, że przy takich awariach jak piałeś w nowych
samochodach to walczyłbym z ASO na noże o naprawę, a jakby się nie udało to
sprzedałbym taki samochód jak najszybciej żeby jak najmniej stracić i więcej na tą
markę bym nie spojrzał.Co do aut - teść przed VW Polo miał Poloneza 1.6, nie działo się w nim nic przez 4 lata użytkowania, następnie sprzedał to auto i kupił Polówkę, bo myślał, że zamieni na auto w nowszej technologii, jeszcze lepsze itp. Niestety, zawiódł się strasznie. A co do silników to awaria ta, która przytrafiła się teściowi występowała w bardzo dużej ilości samochodów z grupy VAG z silnikiem 1.4 16v.
Ja bym wziął nowe
Suzuki Alto... Wszystko zależy do czego potrzebowałeś samochodu i czy
to miał być jedyny samochód czy drugi do miasta.Auto jako drugie do miasta to mam Peugeot 205.
Natomiast potrzebny był samochód w miarę bezawaryjny, kombi, dość przestronny, dla mnie, żony i 2 letniego dziecka, z wózkiem itp. Kwotą graniczną było 25tyś zł. Wtedy akurat Pandy po zniżkach "chodziły: bodajże po 24.400zł w wersji "full bieda".Ja natomiast za Octavię zapłaciłem 24tyś. Samochód w wersji "pełna opcja" z salonu w Polsce w tym silniku (TDI ALH kombi), czyli Tour Business i z przebiegiem 125tyś km.
Do tego w ciągu roku eksploatacji doszedł mnie koszt wymiany jednego łożyska przedniego koła (z tym już kupiłem samochód) za 179zł z wymianą (na SKF) oraz ostatnio wymiana elektrozaworu klapy gaszącej silnika za 95zł (flaszka za pomoc dla mechanika 40zł + 50zł elektrozawór + 5zł kawałek gumowego wężyka i wymiana samodzielnie). Do tego wymiana filtrów i oleju, bodajże 300zł, ale to rzecz eksploatacyjna, więc w każdym aucie należy to robić. -
Tata po kilku/kilkunastu starych samochodach doszedł do wniosku:
dość, kupuję nowe. I niestety - to był najgorszy wybór w jego życiu. W tym
samochodzie, fabrycznie nowym przez 6 lat użytkowania psuło się wszystko, co zepsuć
się mogło oczywiście pomijając rzeczy eksploatacyjne. A wyłożył na samochód 22tyś zł
w 1999 roku (auto lepiej wyposażone od serii, z tym, że z poprzedniego roku
produkcji).Ja pomyślałem podobnie, i po kolejnych, różnych używkach kupiłem nowe tico. I skończyło się ciągłe naprawianie, płacenie za części i niepewność, czy auto nie "klęknie" w drodze. Wystarczyła odrobina dbałości o samochód (przeglądy gwarancyjne, potem serwis we własnym zakresie, ale wg tabeli z książki obsługi), żebym był spokojny o to, czy wyjadę rano z garażu i wieczorem doń wrócę. Z braku wydatków na naprawy montowałem różne cuda, doposażając autko. Po 12 latach użytkowania tico (od nowości) wolałem poczekać trochę, dozbierać trochę kasy, wydać oszczędności i jeszcze się nieco zapożyczyć - ale kupić kolejny nowy wóz. Po prostu tico mnie rozpieściło, stałem się mocno wygodny, jeśli chodzi o eksploatację . Ale nie powiem, rozglądałem się za używanymi - i to, co widziałem, coraz bardziej utwierdzało mnie w decyzji kupna nówki.
IMHO pecha miał i Twój Tata, i Teść... albo nie do końca potrafili zadbać o samochód. Ja po przygodach z poprzednimi samochodami, które sam naprawiałem, nabrałem doświadczenia i niew zarzynałem autka, które miałem od nowości.
BTW trochę dziwna ta cena , mój SX, też z 1998 r., kosztował 20.600 zł - i to na początku 1998 r., a więc nie "zeszłoroczniak". -
Tylko, ze jak
patrze na cene przegladow gwarancyjnych to dochodze do wniosku, ze wszystkie awarie
w 16 letnim audi kosztowaly mniej niz jeden przeglad gwarancyjny takiego hyundaia
i30.Nie ma sensu generalizować.
W październiku pojechałem na pierwszy przegląd dustera po 15 kkm. Cena przeglądu: 94,99 zł. Na pewno przegląd po 30 kkm będzie droższy (bo np. dojdzie wymiana oleju), ale nie sądzę, żeby przekroczył 500 zł.
Wszystko zależy od znaczka. Mnie tam otwieracz do butelek na grillu nie przeszkadza...Nowy samochod tez nie jest tani, aczkolwiek przy budzecie 80 tys zl juz bym
szukal nowego.... można sporo taniej. Znowu: zależnie od znaczka. A niezależnie od jakości, osiągów i bezawaryjności.
-
Kiedyś uważałem, że
nie stać mnie na nowe i kupowałem używki. Niestety, przekonałem się, że nie stać
mnie na używki i od tej pory będę kupował wyłącznie nowe (ostatnie auto tak właśnie
kupiłem). Kupując używane kupujesz minę z opóźnionym zapłonem i w ciągu kliku lat
kupujesz spokój bezawaryjnej jazdy. W używane kasę pakujesz non stop, a po stłuczce
ubezpieczyciel wypłaca grosze jak za starego gruchota.Skoro Cię stać, to kupuj - Twoje prawo. W sumie każdy chciałby mieć auto od nowości.
Ale z tą awaryjnością to przesada - zależy co się kupi i ile ma się szczęścia. Dotyczy to używanych ale też niestety i nowych aut - dowód? Np. program "Turbo kamera"...
No i jak w Swifcie za 3000 zł zepsuje się silnik to trudno, a jak w aucie na gwarancji kosztującym jako nowe ok. 80 tys. zł po 30 kkm psuje się rozrząd napędzany teoretycznie bezobsługowym łańcuchem to można sobie włosy z głowy wyrwać
A jak jeszcze to auto było kupione na raty i w chwili opuszczenia salonu straciło na dzień dobry kilka tysięcy złotych wartości, to tylko się powiesić
-
Masz Dustera? Podoba mi się to autko
Daj jakąś fotkę
Jak się jeździ?
-
Masz Dustera? Podoba mi się to autko
Mnie też. Od roku tak samo.
Daj jakąś fotkę
O, tu było parę fotek zaraz po zakupie, w drodze do domu:
klikJak się jeździ?
Całkiem nieźle i sympatycznie. Spore auto, ale nie nazbyt krowiaste. Wsiada się wygodnie, siedzi się wysoko, dynamika wystarczająca, prowadzenie lekkie, delikatne. Wygodny samochód, dobry na trasę, a i w terenie sobie poradził parokrotnie. Spala obecnie 7-8, trochę trasa, trochę miasto - a nie oszczędzam, lubię przyspieszyć. W zasadzie jedyny "minus" to ten znaczek na masce... w połączeniu z polskimi stereotypami.
Ogólnie uważam, że w dzisiejszej sytuacji na rynku jest wart swojej ceny. Obawiałem się trochę "chorób wieku niemowlęcego" - szczególnie, że to nowy projekt - ale ponieważ bazuje na starych, sprawdzonych rozwiązaniach, nic złego się nie dzieje i (wg ASO) nie ma jakichś powtarzających się tych samych usterek; czasem gdzieś u kogoś jakiś drobiazg.
Chciałem mieć spore, proste w budowie, sprawne auto - i takie znalazłem. Dziś kupiłbym dusty'ego jeszcze raz. -
BTW trochę dziwna
ta cena , mój SX, też z 1998 r., kosztował 20.600 zł - i to na początku
1998 r., a więc nie "zeszłoroczniak".Kurcze, a ja kupiłem w styczniu 1998 za 19.200 zł z poprzedniego rocznika i wmówili mi wtedy w ASO, że to upust 3000zł. Już wtedy widać była taktyka ala media markt tniemy VAT. Podwyższa się cenę i od podwyższonej liczy się upust
-
Wszystko zależy od
znaczka. Mnie tam otwieracz do butelek na grillu nie przeszkadza...Ale hyundai chyba nie jest jakas droga marka? Chyba, ze cene za samochod odbijaja pozniej na przegladach.
... można sporo
taniej. Znowu: zależnie od znaczka. A niezależnie od jakości, osiągów i
bezawaryjności.Po 2 tys km w 2 dni nowym (1300km przebiegu) samochodem za 50 tys zl tylko sie utwierdzilem w przekonaniu, ze wole kupic uzywany. Regulacja fotela na wysokosc - brak, regulacja odcinka ledzwiowego - brak, podlokietnik - brak, tempomat - brak, climatronic - brak. Chyba, ze mozna znalezc za 50 tys samochod ktore takie rzeczy ma, to zwracam honor