Które zimówki lepsze
-
Wyglądać może
cudnie. Co nie oznacza, ze jest równie skuteczna jak nowa.jeździłeś na nich ? czy ja jeździłem ?
A na pewno nie jest,
czego dowiodły i dalej dowodzą, coroczne testy opon w różnej prasie motoryzacyjnejczytaj dalej testy ... wierz im bezgranicznie, to będziesz w sandałach w zimę chodzić ...
Nie raz w tych testach strzelają gafy takie że hej ...
Opony zimowe w testach firmy Nokian wypadają średnio, a np. Pirelli dobrze, a w życiu już bym Pirelli nie kupił ... Nokian-y natomiast wręcz przeciwnie, jedne z najlepszych zimówek jakie miałem okazję mieć w aucie rodzinnym. -
Owszem - jeździłem na kilkuletnich jak i na nowych.
Poza tym nie zmienisz pewnych rzeczy, choćbyś nie wiem jak próbował. M.in. starzenia się gumy czy zużywania bieżnika ( chyba że masz zaczarodziejskie laczki z Hogwartu i nie masz takiego problemu).
Jak Ci się dobrze sprawują to ok, ale nie wmawiaj, że używki są lepsze/ tak dobre jak nowe.Co do testów - tak, oczywiście, wszystko jest zmanipulowane. Żyjemy w jednej wielkiej teorii spiskowej i tylko nieliczni dostrzegają prawdę...
Nie twierdzę, że wierze im bezgranicznie ale nie oznacza to, ze nie są wiarygodne.
Lepiej wierzyć gościowi ze Ślunska na używanych oponach...
Co do opon - a jeździłeś na Pirelli? a konkretnie czy sam porównywałeś dwa wymieniane w teście komplety opon w identycznych warunkach? bo wtedy można mówić o tym, że jedna jest lepsza czy nie.
A to, że Twoje subiektywne odczucia co do wyższości Nokiana są lepsze to już inna bajka.
Ktoś powie, że jego zdaniem np. Pirelli będą lepsze.
na tym polega różnica zdań i poglądów. -
No cóż zima wszystko zweryfikuje, wtedy będzie można wysunąć wnioski, ponoć od przyszłego tygodnia śnieg więc pierwszy test niebawem :balwan:
-
Owszem - jeździłem
na kilkuletnich jak i na nowych.a gdzie ja do tego przekonywałem ? chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem ...
Poza tym nie
zmienisz pewnych rzeczy, choćbyś nie wiem jak próbował. M.in. starzenia się gumy czy
zużywania bieżnika ( chyba że masz zaczarodziejskie laczki z Hogwartu i nie masz
takiego problemu).mówię, przyjedź, zobacz, oceń ... potem pisz ...
Jak Ci się dobrze
sprawują to ok, ale nie wmawiaj, że używki są lepsze/ tak dobre jak nowe.nigdzie nie wmawiałem ...
Co do testów - tak,
oczywiście, wszystko jest zmanipulowane. Żyjemy w jednej wielkiej teorii spiskowej i
tylko nieliczni dostrzegają prawdę...
Nie twierdzę, że
wierze im bezgranicznie ale nie oznacza to, ze nie są wiarygodne.najlepszym testem jest własne doświadczenie, oraz doświadczenie innych kierowców ...
Lepiej wierzyć
gościowi ze Ślunska na używanych oponach...te opony mam od nowości ...
Co do opon - a
jeździłeś na Pirelli? a konkretnie czy sam porównywałeś dwa wymieniane w teście
komplety opon w identycznych warunkach? bo wtedy można mówić o tym, że jedna jest
lepsza czy nie.porównywałem obie opony dokładnie Nokian WR i Pirelli 210 Snow coś tam ... podobne warunki, o dziwo nawet lepiej wypadły testowo Goodyear-y letnie ... moim zdaniem śmiech na sali ...
Ktoś powie, że jego
zdaniem np. Pirelli będą lepsze.
na tym polega
różnica zdań i poglądów.to niech je kupuje i przepłaca ... proste
-
a gdzie ja do tego
przekonywałem ?A tu "> Poza tym jaka by
ona nie była, to każda nowa nawet wielosezonowa będzie od 5 letniej zimówki lepsza.
zapraszam do siebie dla niedowiarków, jak wygląda zimowa opona po latach"
chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem ...
Umiem, uwierz mi
mówię, przyjedź,
zobacz, oceń ... potem pisz ...ok, Twoje opony nie poddają się prawom fizyki i starzeniu się gumy. Sorry - jechać nie będę. Szkoda mi czasu i paliwa.
nigdzie nie
wmawiałem ...Cały czas sugerujesz, że używane na których jeździsz są tak samo dobre jak nowe...
najlepszym testem
jest własne doświadczenie, oraz doświadczenie innych kierowców ...W tych samych warunkach tak. Tylko mało kto ma możliwość przetestować na raz kilka rodzajów opon.
te opony mam od
nowości ...Ok, ale opona nowa też się staje używaną po użyciu. I o to mi chodzi
porównywałem obie
opony dokładnie Nokian WR i Pirelli 210 Snow coś tam ... podobne warunki, o dziwo
nawet lepiej wypadły testowo Goodyear-y letnie ... moim zdaniem śmiech na sali ...To ciekawe testy robisz. Może zdradzisz coś więcej co do warunków, sposobu testu...
to niech je kupuje
i przepłaca ... prosteNo i ok. Po to jest wolny kraj
-
A tu "
zapraszam do siebie
dla niedowiarków, jak wygląda zimowa opona po latach"co by zaprezentować oponę ... nie żeby do niej przekonywać ... bo co ktoś zrobi, to jego kieszeń i jego sprawa ...
ok, Twoje opony nie
poddają się prawom fizyki i starzeniu się gumy. Sorry - jechać nie będę. Szkoda mi
czasu i paliwa.to nie pisz głupot, wiem co mam, dobrze "leżakowane" opony odwdzięczają się długi czas ... spytaj oponiarzy ... czasem trafi się magazynowo sztuka z 6 letnim stażem, a jest nowa ... i nie ma oznak tego co piszesz ... ale nie Ty wiesz lepiej ... niech tak będzie
Cały czas
sugerujesz, że używane na których jeździsz są tak samo dobre jak nowe...są dobre, a na ile gorsze czy lepsze, tego już nie mam zamiaru oceniać ... z chęcią oddał bym je na jakieś niezależne testy na politechnice gdy by ktoś sponsorował wszystko ... ciekawe co by wyszło
Zresztą znajomy oponiarz, powiedział, że takiej opony dawno nie widział ... jak mu powiedziałem rok produkcji, a on oceniał oponę po stanie !W tych samych
warunkach tak. Tylko mało kto ma możliwość przetestować na raz kilka rodzajów opon.mi się tak zdarzyło ...
Ok, ale opona nowa
też się staje używaną po użyciu. I o to mi chodzito poturlaj nową oponę po jezdni i też już będzie używana ... dramat i parodia ...
To ciekawe testy
robisz. Może zdradzisz coś więcej co do warunków, sposobu testu...warunki niemalże podobne, ta sama droga, ta sama prędkość, to samo auto ...
Pirelli popłynęły, Goodki nie ... dziękuję ...No i ok. Po to jest
wolny krajdlatego kończę tą dyskusję, bo nie ma sensu przekazywać własnych poglądów, oraz swoich doświadczeń, skoro Ty i tak wiesz lepiej.
Niech tak pozostanie. -
Guma się starzeje, czy tego chcemy czy nie. Owszem, opona przechowywana w odpowiednich warunkach będzie wolniej ulegała tym procesom niż np. opona przechowywana na zewnątrz, bo dochodzą jeszcze warunki atmosferyczne - jednak tak czy siak, zjawisko dalej będzie występować. Tak jak akumulator z wiekiem traci sprawność. Wiadomo, że jeden szybciej drugi wolniej, ale jednak... Oczywiście nie oznacza to, że kilkuletnia opona/akumulator czy cokolwiek innego nie będzie prawidłowo działać. Jednak sprawniejsze będzie nowe urządzenie.
Jeśli chciałeś tylko zaprezentować oponę, to ok - zwracam honor.
Jeśli Twoje opony są tak dobre jak piszesz to bardzo dobrze. Znaczy się, że kupując je dokonałeś trafnego wyboru.
Co do "definicji" używanej opony - nie przesadzaj, choć chcąc być szczerym - tak będzie już używana, nawet w sytuacji o której piszesz. Auto jak wyjedzie z salonu, też już jest na rynku wtórnym klasyfikowane jako używane niestety...Napisz coś więcej proszę o warunkach. Jakie byly. czy był śnieg, czy było czysto ( w sensie odśnieżone itd.) Nie zbijam się. Serio chętnie się dowiem.
Nie twierdzę, że wiem wszystko najlepiej i pozjadałem wszystkie rozumy.
Konstruktywna wymiana argumentów i poglądów cechuje się między innymi różnicą zdań uczestników. Wtedy możliwe jest dojście do kompromisu albo konsensusu. Bo przyznasz chyba, że ciężko o dyskusję, jeśli jej uczestnicy się ze sobą zgadzają we wszystkich kwestiach.
Nie twierdzę, że Twoje opony są złe, że jedna marka jest lepsza od drugiej ( bo to zależy od warunków i od konkretnego modelu opony. Również od umiejętności samego kierowcy).
Ważne, żeby mieć dobre oponki i nie dać się zaskoczyć warunkom atmosferycznym oraz myśleć na drodze. Bo bez tego to żadne opony nie pomogą -
Jeśli chciałeś
tylko zaprezentować oponę, to ok - zwracam honor.dokładnie tak.
Jeśli Twoje opony
są tak dobre jak piszesz to bardzo dobrze. Znaczy się, że kupując je dokonałeś
trafnego wyboru.do tego auta, do innego bym ich pewnie nie kupił, bo swift waży tyle co nic
Napisz coś więcej
proszę o warunkach. Jakie byly. czy był śnieg, czy było czysto ( w sensie odśnieżone
itd.) Nie zbijam się. Serio chętnie się dowiem.Pirelli ( zimowa ) vs Goodyear ( letni )
modele też mogę przytoczyć W210 vs F1 GSD3.
Ten sam zakręt, dzień po dniu.
Temp. bodajże 5-6 stopni, lekko mokra nawierzchnia, prędkość ta sama w obu przypadkach.
Wynik :
w tym samym aucie Pirelli zrobiły manianę i zrobił się mały uślizg tylnej osi, Goodki - zero problemów ...Testy późniejsze, WR vs P210 ( czyli wspomniane Nokiany )
Nokian - opona zainstalowana na 1.6T RWD ( czyli inne auto ), tu już typowa zima nie wczesna zima/ późna jesień jak poprzednio.Nokian - bardzo dobre właściwości w błocie poślizgowym, śniegu kopnym, na suchym tak samo rewelacja, nie hałasują ...
Pirelli - zdradliwe na błocie poślizgowym, poprawne na śniegu kopnym, na suchym dobre, ale minimalnie hałasowały.To są moje odczucia, za cenę tych Pirelli w tym rozmiarze, wybrał bym Conti TS, Pirelli jest droga i bez rewelacji, brać jak jest promocja ...
Ważne, żeby mieć
dobre oponki i nie dać się zaskoczyć warunkom atmosferycznym oraz myśleć na drodze.
Bo bez tego to żadne opony nie pomogądokładnie
-
Zimowka Pirelli (P iles tam) to jedyna opona jaka znam, ktora zrobila sie kwadratowa mimo normalnej jazdy ze spokojnym kierowca w srednim wieku. Po prostu sama z siebie. Na sniegu tez dramatycznie z trakcja, mimo ze niestara opona i bieznik ok. Nie znam nikogo kto poleca Pirelli.
-
Wiesz no, jeśli
zasobność portfela na to pozwala, to lepiej doinwestować trochę i kupić to co
trzeba, na pewno będą dłużej służyły niż te używki. Za rok znów będziesz myślał o
oponach bo te zjeździsz. Czy wybierzesz Dębicę czy Barumy, to już zależy od Ciebie.To zależy ile jeszcze będzie jeździł Suzuki. Może sprzeda znowu auto na zimówkach na wiosnę?
Bo jeśli nie, to będzie musiał poszukać następnego auta, które będzie miało taki sam rozmiar opon
-
To zależy ile
jeszcze będzie jeździł Suzuki. Może sprzeda znowu auto na zimówkach na wiosnę?Jedno tak już sprzedał, teraz musi kupować opony, więc to go chyba nauczyło, żeby nie popełniać drugi raz tego samego błędu
Bo jeśli nie, to
będzie musiał poszukać następnego auta, które będzie miało taki sam rozmiar oponO zakupie innego auta nie wspominał
-
O zakupie innego
auta nie wspominałSwiftem pewnie długo nie pojeździ, bo te auta ulegają biodegradacji
A jak kupi nowe opony, to potem szkoda ich będzie trzymać w garażu jak kupi w miejsce Swifta np. Golfa na kołach 14" lub 15" lub sprzedać wraz z autem lub osobno za bezcen...
-
Swiftem pewnie
długo nie pojeździ, bo te auta ulegają biodegradacjiNie wiem, nie miałem
A jak kupi nowe
opony, to potem szkoda ich będzie trzymać w garażu jak kupi w miejsce Swifta np.
Golfa na kołach 14" lub 15" lub sprzedać wraz z autem lub osobno za bezcen...Nie znam jego planów na przyszłość , a jeśli kupuje opony nowe, chyba ma nadzieję dłużej nim pojeździć
-
Golfa...phi sprzedałem Suze miesiąc temu a od 3 miesięcy mam Civica VII gen 3d 1,6 - żadnych niemców , only Japan
dlatego też musiałem kupić nowe opony, kupiłem w promocji za 420zł 15-tki z oponami Semperit czy coś tam , zależało mi badziej na stalówkach co by moich felg nie zniszczyć w zime.
-
Golfa...phi
Przeca nic nie mówiłem o golfie
Adamo81 wspominał o golfiesprzedałem Suze miesiąc temu a od 3 miesięcy mam Civica VII gen 3d 1,6 -
żadnych niemców , only Japan
dlatego też
musiałem kupić nowe opony, kupiłem w promocji za 420zł 15-tki z oponami Semperit czy
coś tam , zależało mi badziej na stalówkach co by moich felg nie zniszczyć w zime.Mimo to, dzięki za info
-
Była to odpowiedź ogólna bom dawno nie wchodził i zajrzałem po czym stwierdziłem że czas rozwiać wasze wątpliwości , watek uważam za zamknięty mimo że nie ma jednoznacznej odpowiedzi które zimówki lepsze hehe
pozdrawiam
-
Była to odpowiedź
ogólna bom dawno nie wchodził i zajrzałem po czym stwierdziłem że czas rozwiać wasze
wątpliwości , watek uważam za zamknięty mimo że nie ma jednoznacznej odpowiedzi
które zimówki lepsze heheRozumiem
pozdrawiam
Również
-
i tutaj kolejna prawda o zimówce, w każdej temperaturze, nawet -5 stopni, na solankowej nawierzchni mokrej nawierzchni, gdzie śladów śniegu już nie ma każda letnia i wielosezonowa opona będzie lepsza od zimowej (oczywiście obie o odpowiedniej głębokości bieżnika)
Tak na prawdę jeżdżący tylko po miastach i głównych trasach zimówki kupują na kilka dni w roku, a zdzierają je przez kilka miesięcy zwiększając ryzyko wjechania komuś w kufer, lub wypadnięcia z zakrętu na mokrej nawierzchni. -
I dlatego głównie producenci opon wprowadzili słynne hasło, że opony zimowe montować gdy temperatura spada poniżej 7stopni. Ale nie mówią że większość czasu w dzień jest i 20 stopni, gdzie zimówka ściera się na asfalcie aż miło. To producentom na rękę bo ludzie szybciej kupią nowe zimówki skoro i tak opona jak ma 5mm bieżnika to już jest do wyrzucenia.
-
Tak na prawdę
jeżdżący tylko po miastach i głównych trasach zimówki kupują na kilka dni w roku, a
zdzierają je przez kilka miesięcy zwiększając ryzyko wjechania komuś w kufer, lub
wypadnięcia z zakrętu na mokrej nawierzchni.Ostatnia zima to praktycznie 3 miesiace sniegu nawet w cieplo-wilgotnym klimacie Szczecina (niektorzy mowia nawet zgnilizna ) wiec bym nie przesadzal z tym kilka dni, ale masz racje niestety trzeba cierpiec na mokrym za komfort nieprzejmowania sie prognozami opadow sniegu w nocy, bo nastepnego dnia rano wstaniemy i pojedziemy do pracy