Oświetlenie mieszkania żarówkami LED.
-
Kupiłem właśnie dwie takie żarówki, każda ma po 60 diod LED.
Bardzo mi się podoba światło z tych żarówek.
Kupiłem o barwie ciepłej, ale i zimna barwa światła też jest OK - wedle upodobania.
Oświetlam nimi łazienkę i jestem zadowolony.
Z czasem będę wymieniał dalej żarówki na LEDy, ale nie na raz, bo duży koszt wymiany.
Nie kupuję żarówek na ALledrogo, tylko w hurtowni elektrycznej, bo lepiej wtedy można wyegzekwować gwarancję, która to przysługuje na żarówki LED.
Co sądzicie o tym oświetleniu?
Interesują mnie Wasze opinie. -
Gdzieś juz był temat o żarówkach LED
-
Gdzieś juz był
temat o żarówkach LEDDaj linka.
-
-
Faktycznie.
Widzę że też jesteś zwolennikiem żarówek LED.
Nie spaliła Ci się do tej pory któraś? -
Nie. Wszystkie działają
-
Oświetlam nimi
łazienkę i jestem zadowolony.Hmm, jest to jedyne źródło światła w łazience? Masz może żonę, albo córkę? Zapytaj się ich jak im się nakłada makijaż przy LED i jak to potem wygląda w dziennym świetle. Niestety ze współczesnych źródeł światła to jedynie światło zwykłej, tradycyjnej żarówki pozwala wiernie odwzorowywać kolory, podobnie jak światło dzienne. Świetlówki są do tego celu najgorsze, a diody LED są mniej więcej gdzieś pośrodku. Poszukaj na google jakie jest widmo tych źródeł światła.
Co sądzicie o tym
oświetleniu?Zasadniczo lubię gadżety i byłem jednym z pierwszych osób które kupiły świetlówkę kompaktową jak tylko pojawiły się w polskich sklepach. Podobnie z LED. Zakupiłem też pudło starych tradycyjnych żarówek na zapas w momencie gdy wchodziło durnowate unijne rozporządzenie zabraniające ich produkcji. Niestety muszę stwierdzić, że LED-y są dopiero na początku rozwoju, może za kilka lat będą się nadawały do powszechnego użytku, ale na razie zakres ich stosowania jest mocno ograniczony (oświetlenie dekoracyjne, awaryjne itp.). Na pewno są bardziej przyszłościowe niż świetlówki kompaktowe (unijne rozporządzenie pojawiło się właśnie teraz aby producenci świetlówek kompaktowych mieli szansę na odzyskanie zainwestowanych środków, gdyby nie to rozporządzenie to świetlówki kompaktowe nie zdążyłyby się rozpowszechnić - wyparłyby je LED-y). W każdym razie myślę, że przyszłość jest po stronie nowoczesnych LED o większej mocy (kilkuwatowe, np. Cree, Luxeon), a nie źródeł światła opartych na kilkunastu/kilkudziesięciu diodach małej mocy, jak w obecnych, tanich produktach.
-
Poszukaj na google jakie jest widmo tych źródeł światła.
W dobrych ledowych źródłach światła CRI>85
Nie ma tragedii Ale wolę nie wiedzieć jakie jet w tych badziewkach co mają po 60 diod...W każdym razie myślę, że przyszłość jest po stronie
nowoczesnych LED o większej mocy (kilkuwatowe, np. Cree, Luxeon), a nie źródeł
światła opartych na kilkunastu/kilkudziesięciu diodach małej mocy, jak w obecnych,
tanich produktach.Zgadzam się prawie z pełni. Te z dużą ilością słabych ledów wcale nie są specjalnie tańsze
Ale nadal ledy to najdroższe z ogólnodostępnych źródeł światła -
W dobrych ledowych
źródłach światła CRINie ma tragedii Ale wolę nie wiedzieć jakie jet w tych
badziewkach co mają po 60 diod...
Zgadzam się prawie
z pełni. Te z dużą ilością słabych ledów wcale nie są specjalnie tańsze
Ale nadal ledy to
najdroższe z ogólnodostępnych źródeł światłaCzyli warto poczekać jeszcze jakiś czas na te żarówki LED-owe z nowymi diodami - mam rację?
-
Czyli warto
poczekać jeszcze jakiś czas na te żarówki LED-owe z nowymi diodami - mam rację?Wydaje mi sie ze naszemu pokoleniu + - 10 lat nic nie zastąpi światła żarówki zawsze będzie jakiś niedosyt
-
Czyli warto
poczekać jeszcze jakiś czas na te żarówki LED-owe z nowymi diodami - mam rację?Stawiam, że za ~1,5 - 2 latka już zacznie być racjonalne kupowanie żarówek led. Ale to tylko moje skromne zdanie. Na razie to zbyt droga zabawa w stosunku do ilości otrzymywanego światła.
-
Wydaje mi sie ze
naszemu pokoleniu + - 10 lat nic nie zastąpi światła żarówki zawsze będzie jakiś
niedosytChyba masz rację, ale co zrobić... Wciąż rosnąca wysokość rachunków za prąd mocno do mnie przemawia, nie wspominam o trosce o środowisko (choć już na dalszym miejscu niż sprawy budżetu domowego, przyznaję).
-
Stawiam, że za ~1,5
- 2 latka już zacznie być racjonalne kupowanie żarówek led. Ale to tylko moje
skromne zdanie. Na razie to zbyt droga zabawa w stosunku do ilości otrzymywanego
światła.
Zatem poczekam jeszcze trochę.
- 2 latka już zacznie być racjonalne kupowanie żarówek led. Ale to tylko moje
-
Czyli warto
poczekać jeszcze jakiś czas na te żarówki LED-owe z nowymi diodami - mam rację?Leo - na początek spróbuj LEDami oświetlić korytarz lub przedpokój.
Nie jest to takie złe oświetlenie. Będziesz mógł sam się przekonać co do LED, jak ja montując je w łazience.
Warto samemu sprawdzić kupując ze dwie "żarówki" LED.,jedną o zimnej, drugą o ciepłej barwie światła. -
OK, ale jeśli teraz mam kupić kilka żarówek i zapłacić (załóżmy) po 50 zł za sztukę, a każda za dwa lata będzie kosztować z 10 zł lub mniej... to może poczekam.
-
OK, ale jeśli teraz
mam kupić kilka żarówek i zapłacić (załóżmy) po 50 zł za sztukę, a każda za dwa lata
będzie kosztować z 10 zł lub mniej... to może poczekam.W hurtowniach lub sklepach elektrycznych można trafić na żarówki LED w takiej cenie jak na Allegro, ale odpada koszt przesyłki.
Jeślibyś trafił w sklepie na taką żarówkę LED - w cenie promocyjnej, to polecam kupić na próbę. 20 złotych to nie majątek. -
Jeśli tylko spotkam w miarę dobrą żarówkę za 20 zł, kupię na pewno.
-
W hurtowniach lub
sklepach elektrycznych można trafić na żarówki LED w takiej cenie jak na Allegro,
ale odpada koszt przesyłki.
Jeślibyś trafił w
sklepie na taką żarówkę LED - w cenie promocyjnej, to polecam kupić na próbę. 20
złotych to nie majątek.No w tym wątku który wkleił M@rek chciałem kupić takie żarówki LED z Allegro ale muszę się w końcu wybrać do jakiegoś marketu budowlanego typu Castorama lub Obi i te żarówki obczaić na żywo. No i nie bez znaczenia jest fakt, że odpada wysyłka i ewentualne reklamacje prostsze
-
ewentualne reklamacje prostsze
Dowiedz się, czy w ogóle dają możliwość reklamowania na źródła światła.W realu jak zwracałem telefon to się zeszło oj dłuuugo, bo zasadniczo nie przyjmowali zwrotów...
-
Dowiedz się, czy w
ogóle dają możliwość reklamowania na źródła światła.
W realu jak
zwracałem telefon to się zeszło oj dłuuugo, bo zasadniczo nie przyjmowali zwrotów...no niby tak, ale na allegro więcej zamieszania - wysyłka z powrotem i takie tam