[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
Zastanawia mnie rozbieżność cen tego Castrola, pół litra za 30zł, litr od 37 do ponad 50.. tyle piszą o podrabianiu olei że ne wiadomo co brać. Dzięki za namiar na sklep :)
-
Kiedyś powiedziano mi w jednym ze sklepów, że oryginalny Syntrans jest tylko i wyłącznie w 0,5l butelkach. Jest to bzdura! A w Petrostarze mają na bank oryginał, bo ściągają go z Niemcowni. ;)
-
@BPX33 powiedział w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Co do oleju silnikowego to ja nie mogę narzekać na żaden z poprzednich, bo nie widziałem żadnych różnic (jak kupiłem latał na Shellowskim, potem zmieniłem na Castrol, a obecnie jeżdżę na Orlenie). Na Valvoline jest napisane, że jest wskazany do starszych silników, bo zmniejsza branie oleju, a mi ciut bierze (ok. 0,5l na jakieś 10-11 tys. km).
Zalałem dwa razy Valvo do Volvo i nie byłem raczej zadowolony - auto pracowało wyraźnie głośniej (zwłaszcza w górnych obrotach rzęziło), dodatkowo olej znikał z bagnetu w zastraszającym tempie - wiem, że lubi puścić sobie dymka w okolicach odciny bo parę razy widziałem go jadąc innym autem za nim. Drugi raz zalałem Valvo chyba po 2 wymianach na Mobilu.
Obecnie jeżdżę na Motulu synergie 6100, od wymiany do wymiany dolewam max. 500 ml. (wymiany robię co 15 tys. km.) i nie mam problemu z nieprzyjemnym dźwiękiem w górnej fazie obrotów. -
-
@pacior powiedział w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@Gooral Znajomy mechanik mi ciągle powtarza "paanie tylko motul!zalałem do silnika który pił 2 litry na 10kkm a teraz nie bierze nic! " więc jak on tak zalepia dziury to ja się boję takiego oleju :D :D
Nooo takich opinii o nim nie słyszałem. Tłoki póki co chodzą więc chyba jeszcze ich nie skleił z cylindrami xDDD
-
Jak potestuję Valvoline'a to przekażę Wam swoje opinie. ;)
-
Kiedyś powiedziano mi w jednym ze sklepów, że oryginalny Syntrans jest tylko i wyłącznie w 0,5l butelkach. Jest to bzdura! A w Petrostarze mają na bank oryginał, bo ściągają go z Niemcowni. ;)
Kiedyś już to chyba pisałem ale napiszę jeszcze raz - Castrol mało gdzie wysyła auta prosto z Niemcowni - wiem, bo pracuję w firmie, która magazynuje i dystrybuuje Castrola na całą PL i przez jakiś czas obsługiwałem ich bezpośrednio będąc ich opiekunem ;)
Do naszego magazynu zjeżdżają wszystkie dostawy i potem jest to dystrybuowane po całej PL, więc mogę zerknąć w system w jakich pojemnościach jest Syntrans w PL i jakby ktoś chciał mogę zerknąć w baze odbiorców czy dana firma bierze bezpośrednio z Castrola chociaż to może być mylne, bo mogą do nich jeździć dostawy od innego większego dystrybutora bo na takiej zasadzie to mniej więcej działa ;) -
A to możesz tak z ciekawości sprawdzić. ;) Zobaczymy czy kłamali czy mówili prawdę? :P
-
A to możesz tak z ciekawości sprawdzić. ;) Zobaczymy czy kłamali czy mówili prawdę? :P
Sam Syntrans Transaxle 75W-90 występuje zarówno w opakowaniach 500 ml jak 1l.
Potem są 20l. i beczki 208l. :) -
@Gooral powiedział w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Sam Syntrans Transaxle 75W-90 występuje zarówno w opakowaniach 500 ml jak 1l.
Potem są 20l. i beczki 208l. :)No i fajnie :) Będę bez strachu brał 1L butelki :)
ps. wracając do oleju Valvoline.. po roku strasznie mi ściemniał (przekładniowy)
-
Castrol przy wymianie (po 2 latach?) najpierw wylatywał jak nowy (przez jakiś pierwszy litr), a potem lekko szarawy. ;)
-
Castrol przy wymianie (po 2 latach?) najpierw wylatywał jak nowy (przez jakiś pierwszy litr), a potem lekko szarawy. ;)
No to ten mój taki szary był po 6 miesiącach, niby to nieszkodliwe aczkolwiek wcześniej takich sytuacji nie miałem.
-
No to ten mój taki szary był po 6 miesiącach, niby to nieszkodliwe aczkolwiek wcześniej takich sytuacji nie miałem.
Może ma więcej dodatków czyszczących?
-
@Gooral powiedział w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Może ma więcej dodatków czyszczących?
hmm, ale aż tak? wcześniejszy olej wyglądał na dużo czysty.
-
Chłopaki, nie patrzcie na barwę oleju, to wcale nie jest żadna wykładnia. Tak mówili kiedyś w którymś programie motoryzacyjnym. Ogólnie to każdy olej zmienia barwę już po kilkudziesięciu km przebiegu od wlania, a ocenianie jego jakości i zużycia po kolorze jest bardzo nieobiektywne... no chyba, że wygląda już tak:
Zdjęcie pochodzi z bardzo ciekawego artykułu, po przeczytaniu którego natychmiast rzuciłem gazetę i poleciałem do garażu zrobić wymianę oliwy w dusterze (choć wcześniej podobała mi się koncepcja fabryki,żeby wymieniać olej co 30 kkm):
LINK DO ARTYKUŁU -
Idzie wiosna, a więc czas na listę prac do wykonania, aby przywrócić Suzka do pełnej sprawności i blasku. :) Niestety całkiem sporo roboty przede mną... :/
Lista p(ł)ac:
- Odmalować lewy tylny bęben (spalił mi się podczas powrotu z deski).
- Ogarnąć progi (widać rdzę; mam nadzieję, że to tylko powierzchniowa).
- Znaleźć źródło buczenia (MISSION IMPOSSIBLE). XD
- Wymienić pierścień stożkowy i szpilki wydechu (stary pierścień prawdopodobnie się rozsypał i słychać takie świsty).
- Wymienić olej, filtr oleju, filtr powietrza i pasek alternatora.
- Wypolerować zmatowiałą felgę (jeden alus wygląda jakbym go przejechał papierem ściernym, a nic takiego nigdy nie robiłem).
Trochę roboty, ale i tak więcej kasy... :(
-
Bęben odmalowany. Progi kończę jutro (dziś przejechałem je papierem ściernym i popaprałem Cortaninem). Felgi się robią... ;) Jak będą gotowe obiecuję sesję foto!
-
-
@pacior Nigdy nie miałem w progach żadnych dziur odpływowych
-
@pacior Nigdy nie miałem w progach żadnych dziur odpływowych
Wydaje mi się że powinny być choć u siebie w MK4 ich nie namierzałem niestety