Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
na motogiełdzie
Adamo81 ostatnio ogłaszał się z kierownicą z poduszkąPotwierdzam, mam ją jeszcze na stanie i chętnie sprzedam.
Żadnych kabli do poduszki nie trzeba podłączać - ma wbudowany mechanizm bezwładnościowy - czyli montujemy ją do Tico i działa
Trzeba tylko dodać bolce do odbijania kierunków montując ją do Tico, ale to pestka. Frez pasuje, obudowa stacyjki też.
Czteroramienna, gruba i bardzo wygodna, a dodatkowym plusem jest to, że nie ma żadnego znaczka, tylko napis "SRS Airbag".
Tak wygląda:
-
Znalazłem coś
takiego: http://allegro.pl/suzuki-swift-ii-kerownica-stan-dobry-i5078382057.html
Ktoś chętny na kierownicę? Ja już dałem sobie spokój z zamianą.
Może ktoś z was
nadal chce mieć inną ?
Podobno:
http://daewooforum.pl/temat56094.html pasuje idealnie ?Ta nie ma airbagu i ma chyba deko większa średnicę
-
Do wyłączania kierunkowskazu można się przyzwyczaić .
Ale wcale nie trzeba. Ja musiałem nieco przerobić bolce w tej kierownicy:
Polegało to na wstawieniu w otwory dwóch kawałków gwoździ, pasujących średnicą, i lekkim dogięciu ich do siebie; wyłączają dźwignię elegancko.
-
Żadnych kabli do
poduszki nie trzeba podłączać - ma wbudowany mechanizm bezwładnościowy - czyli
montujemy ją do Tico i działaChcesz powiedzieć, że poduszka będzie sprawna również w Tico...? Nie, no... żeby airbag działał, jakieś kabelki przecież trzeba podpiąć.
A jeśli nie zależy nam na airbagu, tylko na samej kierownicy, to rzeczywiście niczego podpinać nie trzeba. -
A klakson?
-
Chcesz powiedzieć,
że poduszka będzie sprawna również w Tico...? Nie, no... żeby airbag działał, jakieś
kabelki przecież trzeba podpiąć.
A jeśli nie zależy
nam na airbagu, tylko na samej kierownicy, to rzeczywiście niczego podpinać nie
trzeba.Ten airbag ma jakiś czujnik grawitacyjny (?) czy coś takiego, w momencie uderzenia daje on sygnał i poducha wystrzeliwuje.
-
Ten airbag ma jakiś czujnik grawitacyjny (?) czy coś takiego, w momencie uderzenia daje on >sygnał i poducha wystrzeliwuje.
Podłącz zasilanie do przewodu poduszki a zobaczysz, że zadziała bez dodatkowego wymaganego modułu. U mnie modułu do poduszek jest zamontowany na tunelu środkowym obok ręcznego. Poduszka sama z siebie nie zadziała bez tego. Pewnie jak by dać to z matiza t by było tico z airbagiem pierwsze w Polsce.
Ale to nie zabawa by sobie robić druciarstwo. Bo wystrzał poduszki w złym momencie może zrobić z człowieka warzywo. -
Podłącz zasilanie
do przewodu poduszki a zobaczysz, że zadziała bez dodatkowego wymaganego modułu. U
mnie modułu do poduszek jest zamontowany na tunelu środkowym obok ręcznego.Też mam moduł w tunelu, ale wydaje mi się, że do tego modułu idą jeszcze czujniki uderzeniowe zamontowane w różnych częściach auta.
-
Powtarzam, że żadnych kabli się do tej poduchy nie podłącza. Nawet nie ma żadnych wyjść z niej ani kostek. Klakson też działa plug&Play.
-
Ten airbag ma jakiś
czujnik grawitacyjny (?) czy coś takiego, w momencie uderzenia daje on sygnał i
poducha wystrzeliwuje.Dokladnie tak, swifty po 1996 roku miały już poduszki "pod prądem" i taką żółtą taśmę z przewodami pod kierownicą
-
Podłącz zasilanie
do przewodu poduszki a zobaczysz, że zadziała bez dodatkowego wymaganego modułu. U
mnie modułu do poduszek jest zamontowany na tunelu środkowym obok ręcznego. Poduszka
sama z siebie nie zadziała bez tego. Pewnie jak by dać to z matiza t by było tico z
airbagiem pierwsze w Polsce.
Ale to nie zabawa
by sobie robić druciarstwo. Bo wystrzał poduszki w złym momencie może zrobić z
człowieka warzywo.Ta poduszka działa na zasadzie wbudowanego czujnika przeciążeniowego. Cały wkład nie ma ani jednego kabla wyprowadzonego na zewnątrz. Wszystko jest wbudowane. Czyli gdyby ją walnąć mocno o ścianę to by się uruchomiła. Montujemy taką i mamy pierwsze tico z airbagiem w Polsce
-
A klakson?
Działa - plug@play.
-
Tu jest fajna
-
Link nie działa...
-
Na pewno kopiujesz cały link? Bo u mnie działa. Może wyłącz adblocka, jeśli go masz?
-
Link działa, a kol. Jaco proponuję używać opcji "utwórz link do strony www"
-
Zrobiłem zrzut z ekranu i dodałem jako załącznik.
-
Tu jest fajna
Hehe... Wypasss.
-
Hehe... Wypasss.
Obciachowa
-
Nakleiłem sobie opis bezpieczników. Przyszły też naklejki na kołpaki.
Myślę że efekt jest zadowalający.
Teraz zastanawiam się czy nie przypiąć ich opaskami aby nie były zbyt kuszące