Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
Ja kiedyś wstawiłem lampę od Poloneza. Było to jeszcze na starym forum. Nie wiem czy fotka została.
-
Zmieniłem koła na zimowe. Najwyższy czas już chyba...
-
Zmieniłem koła na
zimowe. Najwyższy czas już chyba...Nie wiem jak w Twoim rejonie ale w okolicach Łodzi to jak do tej pory można spokojnie na letnich śmigać. Ja na przyszły rok nie zmieniam - dopiero jak będą mrozy i ew coś przypruszy przerzucę kółka na szybko pod domem.
-
Nie wiem jak w
Twoim rejonie ale w okolicach Łodzi to jak do tej pory można spokojnie na letnich
śmigać. Ja na przyszły rok nie zmieniam - dopiero jak będą mrozy i ew coś przypruszy
przerzucę kółka na szybko pod domem.Akurat do leo mam jakieś 50 km i u nas jest tak że nie wiadomo kiedy pomimo prognoz spadnie śnieg. A służby drogowe są wówczas bardzo zaskoczone. Z resztą pewnie jak wszędzie z tymi służbami na drodze jest.
-
Akurat do leo mam jakieś 50 km i u nas jest tak że nie wiadomo kiedy pomimo
prognoz spadnie śnieg. A służby drogowe są wówczas bardzo zaskoczone. Z resztą
pewnie jak wszędzie z tymi służbami na drodze jest.Eee, mniej będzie km.
A z warunkami drogowymi to prawda, co pisze Jaco. W ciągu paru ostatnich dni już się pojawił i śnieżek, i lekka gołoledź... -
Dziś udało się wygospodarować trochę czasu na dłubanie przy tikaczu. Zrobiłem parę rzeczy:
- wymiana drzwiczek od schowka (kupione już pewnie z rok temu)
- przeróbka krańcówki lewych drzwi - dolutowany przewód masowy (w końcu działa za każdym razem)
- wyciąłem fragment poszycia maski (blos i filtr zahaczał o nie), zamalowałem cięcia
- poprawiłem oprawkę lewego kierunkowskazu (nie świecił)
- naciągnąłem pasek alternatora
- umyłem tikacza
W najbliższym czasie przewiduję umyć filtr stożkowy i nasączyć go olejkiem do filtrów
-
W tym tygodniu:
- wymieniona uszczelka elementu woskowego w gaźniku (wyciekał płyn chłodniczy);
- wymieniony termostat (z Verneta na oryginalny) wraz z nową uszczelką (był wyciek płynu i nie podobała mi się praca termostatu francuskiego);
- wymiana świec (stare NGK miały już 30 kkm, za namową mechanika założone nowe platynowo-irydowe Boscha - ponoć dobre i wytrzymałe, a droższe od zwykłych tylko o kilka zł);
- nowy filtr powietrza);
- przedmuchanie gaźnika;
- regulacja gaźnika;
- regulacja ustawień LPG;
- wcześniejsza wymiana tłumika końcowego (chciałem jeszcze przejeździć zimę na starym, ale przedmuchy uniemożliwiały poprawne badanie na analizatorze spalin );
- wlany do benzyny płyn do czyszczenia gaźników.
-
Mycie, suszenie i naolejenie filtra powietrza
-
Wymieniłem olej (Mobil 10W40, kupiony w fajnej cenie 15zł za litr), filtr oleju, filtr powietrza oraz świece.
Auto ostatnio nierówno pracowało na wolnych obrotach, po wymianie świec poprawiło się, ale idealnie nie jest. Nie wiem gdzie dalej szukać problemu... -
Nie wiem gdzie dalej szukać problemu...
Do sprawdzenia palec, kopułka, kable, zaworek PCV, zawór EGR, zawory, czyszczenie i regulacja gaźnika.
-
zaworek PCV czyściłem i sprawdziłem, działa.
Poza delikatnie pływającymi obrotami wszystko jest Ok, silnik fajnie wkręca siena obroty i ma moc.
Jedynie co to wydaje mi się, że ssanie jest dość intensywne, bo auto dość głośno wyje po odpaleniu na zimnym. Nie chcę za bardzo grzebać przy gaźniku bo od nowości nie było tam nic kręcone. -
Nie chcę za bardzo grzebać przy gaźniku bo od nowości nie było tam nic
kręcone.No właśnie. A powinien być bodajże co 20kkm sprawdzany i ew. regulowany. U mnie też falowały obroty i właśnie gaźnik był temu winien.
-
Elektryczne szyby razem z podłokietnikami zamontowane. Strasznie ciężko chodziły (nawet z korbką), smarowanie szyn dużo nie dało...
ale potraktowanie gumowych uszczelek silikonem w sprayu dużo pomogło i chodzą lżej. Muszę to samo zrobić z tylnymi drzwiami
bo tam też korbką się ciężko kręci. Przy przełącznikach zauważyłem, że jest tak jakby miejsce na tak jakby żaróweczkę,
więc dokleiłem tam małe diody z pociętego paska ledowego, światełka od tych przełączników podpiąłem pod oświetlenie zegarów aby
włączało się razem z przekręceniem gałki od świateł.Dodatkowo, domontowałem tak jak wcześniej wspominałem oświetlenie na tył auta. Też ze zwykłych pasków led, miała być prowizorka,
ale nie rzuca się to aż tak w oczy i chyba tak zostanie.
A i przy okazji rozbierania drzwi, od oświetlenia kabiny poprowadziłem kable do podłokietników, aby mieć takie niby podświetlenie
na drogę, gdzie się z auta wychodzi (przydatne dla mamy która słabo widzi jak jest ciemniej). Zdjęcia słabo wyszłyPozostało mi te podłokietniki jakoś odrestaurować (okleić czymś, albo obszyć...), bo są porysowane.
Jak będę mieć wolną chwilę, to może założę własny temat na tym drugim forum o moich "modyfikacjach", tak jak widziałem inni koledzy mają
-
Sopolek - niezła robota. Całkiem fajnie, bo nienachalnie te LEDy wkleiłeś.
-
nierówno pracowało na wolnych obrotach, po wymianie świec poprawiło się, ale
idealnie nie jest. Nie wiem gdzie dalej szukać problemu...Inaczej, niż Szarik pisał: proponuję, zostaw gaźnik na sam koniec. A najpierw zainwestuj w jakiś preparat dobrej firmy (Prestone, Liqui Molly)do czyszczenia gaźników lub wtryskiwaczy, taki do wymieszania z benzyną, i przejeździj na tym trochę. Może pomóc, na pewno nie zaszkodzi.
Mój też jest z rocznika 98. Niedawno pojawił się problem - gasł na wolnych po rozgrzaniu się silnika, trzeba było go wciąż trzymać na obrotach. W końcu nie wiem, co było przyczyną, bo i tak zbliżała się pora przeglądu (z analizatorem włącznie), więc kilka rzeczy było zrobionych od razu. Polecam Ci nieinwazyjne czyszczenie gaźnika na początek.
-
A jaki konkretnie silikon s sprayu stosowałeś?
Też smarowałem mechanizm i na niewiele się to zdało.
Właśnie wydawało mi się, że to wina klinowania na uszczelkach. -
A jaki konkretnie
silikon s sprayu stosowałeś?
Też smarowałem
mechanizm i na niewiele się to zdało.
Właśnie wydawało mi
się, że to wina klinowania na uszczelkach.Podejrzewam, że przyczyna leży w brudnych uszczelkach i nawet najlepszy silikon sobie nie poradzi. Najpierw trzeba wyczyścić szczeliny w uszczelkach
-
brudne to tam nie było... wydaje mi się, że po prostu guma "wyschła" i było zbyt duże tarcie o szybę. Teraz jest ślisko.
Silicon w sprayu, pierwszy lepszy brałem w markecie z myślą o odświeżeniu uszczelek drzwi kiedy się autkiem zająłem, Autoland firma bodajże.
Wazelina też chyba zdałaby egzamin, albo inny preparat dedykowany do uszczelek/gumy.
Tylko nie przesadzać co by szyby nie wysuwały się przybrudzone
No i parę razy szyba musiała po tym pojeździć aby się to dobrze rozprowadziło. -
Inaczej, niż Szarik
pisał: proponuję, zostaw gaźnik na sam koniec.Jak najbardziej, gaźnik zostawić na sam koniec (w poprzednich postach wymieniłem w pierwszej kolejności inne rzeczy). Nie mniej jednak, może być przyczyną.
Są też spraye do czyszczenia gaźników, ponoć skuteczne. Ale sądząc po tym, co widziałem po rozebraniu gaźnika, to jest tylko doraźne rozwiązanie, bo w komorze pływakowej było dużo syfu, a wszelkie spraye tylko dysze przeczyszczą. -
Wiesz, a ja mam wrażenie, że diabeł tkwi właśnie w dyszach. Widziałeś te mikroskopijne dyszki na ściance, tuż przy pierwszej przepustnicy? Nawet do końca nie wiadomo, dokąd one dalej lecą...