dziwny dźwięk z przedniego lewgo koła
-
chciałem go nagrać, ale jako że tico jest znane z tego że sieje w urządzeniach zakłócenia tak jest też i w tym przypadku, plus dochodzą odgłosy drogi i silnika, niestety na nagraniu ciężko jest ten dźwięk wyłapać ale spróbuję go opisać.
Dźwięk pojawia się zazwyczaj po przekroczeniu 40km/h. Czasem się pojawia czasem znika. Brzmi jakby jakieś metalowe obcieranie czegoś wraz ze wzrostem prędkości częściej go słychać. Nie wiem z czym by to mogło być związane bo nie brzmi jak łożysko, występuje przy jeździe na wprost więc przeguby by też odpadały. Mogła by to być osłona tarczy hamulcowej ale jej nie mam. Co by to jeszcze mogło być. -
Spróbuj podnieść przód i kręcić kołami, i sprawdź czy dźwięk się pojawi, czy nie ma luzów itp. Jak nie, to (na podniesionym przodzie) uruchom auto, wrzuć bieg i dodaj gazu, i słuchaj czy nie pojawia się ten dźwięk. Daj znać o efektach .
W sumie, film też możesz dodać, może coś wyłapiemy.
-
ja miałem ostatnio podobne problemy i samo przeszło, a zdarzyło się to po oczyszczeniu rantów tarczy z rdzy, coś gdzieś utkwiło ale po kilkuset km cisza
-
nie ma żadnych luzów i przy kręceniu kołami nic nie słychać. A tego z kręceniem kołem silnikiem na wysokości nie próbowałem, a w sumie mogłem skoro był na podnośniku.
-
Na samym podnośniku nie próbuj, lepiej podstaw coś solidniejszego i zablokuj porządnie tylne koła. Kółko się rozpędzi, zawibruje, wstrząsy zrzucą autko z podnośnika i klops...
-
Wiadomo, że nie na samym podnośniku. Ja robiłem tak, że podstawiałem dwie kobyłki, a z tyłu pod koła kliny. Ale i tak jakaś druga osoba musi patrzeć, czy auto nie zsuwa albo coś.
-
miałem na myśli podnośnik warsztatowy. Bo byłem z tym problemem u majstra, a on posprawdzał wszystkie luzy, łożyska, zawieszenie, i nic nie usłyszeliśmy, potem wsiadł w auto przejechał się i akurat jak jechał to żadnych dźwięków, potem ja jechałem do domu i znowu się odezwało.
Myślałem że to może skrzynia się odzywa ale jak wcisnę sprzęgło przy 70 to dźwięk nie ustaje.
Na poduszkę silnika skrzyni też nie wygląda to wygląda to na dźwięk występujący przy obracaniu tak jakby coś ocierało i przy obrocie tylko w jednym punkcie dawało dźwięk.