Lakierowanie w domowych warunkach
-
w trakcie prac..
-
Może jakieś inne
sugestie poza rozcinaniem blachy?Tylko wspawanie nowych reperaturek
-
Tylko wspawanie
nowych reperaturekjasne, tylko w moim przypadku ze względu na inny kolor jest nieopłacalne.
Już od 100zł da rade dostać nowe drzwi PP. -
dziś prezentuję efekty mojego pierwszego samodzielnego
malowania za pomocą kompresora (o nim na końcu).Niestety nie jest idealnie jak z fabryki, aczkolwiek 10x lepiej niż na zdjęciach
Jak widać na zdjęciach wyszło jakoś bez połysku,
który zapewniam że jest (świeżo cykałem po polerce,
może to przez wosk który był w jej składzie).Sprawę spieprzyłem w 3 miejscach:
1. Nie przelałem bazy przez sitko, wyszły jakieś syfy.
2. Nie przedmuchałem na samym początku pistoletu dokładnie
(wcześniej było w nim nitro i mi pooczkowało i musiałem kłaść więcej warstw by to przykryć).
3. Bezbarwny zmieszałem z utwardzaczem tak jak mi kazali w sklepie.
Wyszedł gęstszy niż baza (lakier taki jakby pomarszczony), musiałem dużo się napolerować z obawą jego przetarcia.Lepsze zdjęcia pojawią się po montażu, wtedy dopiero będzie widać efekt.
Mam nadzieję że ta litania w sumie banalnych błędów pomoże komuś ich uniknąć.
A całość malowałem kompresorem Stanley z butlą 6L.
Pojedynczą warstwę kładłem w 3 niewielkich odstępach by dobił ciśnienie. Gdybym uniknął błędów myślę że wyszłoby bardzo dobrze.
Zobaczymy gdy zabiorę się za lewe przednie, niedawno zakupione.Ostatnie zdjęcie zrobiłem lepszym sprzętem.
-
Kto nie widzi połysku ten jest ślepy
Widać doskonale na obu zdjęciach.
Super ci to wyszło.
Żebym miał trochę kasy naprawił bym swoje ubytki lakieru w aucie.
-
Teraz przeglądam te zdjęcia na innym komputerze i zupełnie inaczej widać
-
Bardzo ładnie wyszło, bez dwóch zdań Mi tak ładnie nie udało się polakierować maski.
BTW - dobry efekt lakierowania bezbarwnym osiągniesz, jeśli po wymieszaniu lakieru i utwardzacza odczekasz z 15-20 minut (aż składniki się dobrze połączą, a pęcherzyki powietrza znikną).
-
Panie, kiedy jakiś wolne terminy ? : )
Dobra robota -
taa, muszę się jeszcze zmotywować ze zrobieniem drugiej strony.
ps. nie jest to idealna robota w takich warunkach,
ale uważam że lepszy gorzej położony lakier niż ruda i dziury na wierzchu.
Lamborghini to to nie jest -
Bardzo fajnie Ci wyszło to malowanie
-
Dobra robota
Ja przednie błotniki malowałem sprayem, a lakieru bezbarwnego nie chciało mi się polerować i jest jak jest...
Ale jestem zadowolony, że ruda jeszcze nie wylazła, a malowałem je w marcu 2013 roku (temperatura -5 stopni ).
Ogólnie mam jakiś kompresor 50 litrowy, ale nie chce mi się jakoś kupować lakieru w puszce i bawić się w to całe cedzenie i mycie po robocie
-
Ogólnie mam jakiś
kompresor 50 litrowy, ale nie chce mi się jakoś kupować lakieru w puszce i bawić się
w to całe cedzenie i mycie po robocieNom, jeśli maluje się w pomieszczeniu które na co dzień nie jest komorą lakierniczą to bezwzględnie trzeba wszystko pookrywać.
Mimo maski to i tak nozdrza mi się sklejały od lakieru -
Ten weekend poświęciłem na pomalowanie drugich drzwi i listew, które niedawno nabyłem.
Drzwi udały mi się zdecydowanie bardziej niż te pierwsze -
Jestem pod wrażeniem
-
dziś dokupiłem lakier na kolejne elementy, ten lakier jest cholernie drogi.
2x drzwi przednie
2x zderzak
listwy Tico Sport
zaprawkiwyjdzie około 1 litra bazy+bezbarwny. Koszt ponad 400zł z innymi akcesoriami
żółty w lakierowaniu był tańszy, lakier na cały samochód poniżej 200zł
-
Ale efekt będzie ładniejszy niż żółty.
-
Dobra robota
Kiedy montujesz całość?
-
Kiedy montujesz
całość?dobre pytanie.. do pomalowania są jeszcze 2 zderzaki,
usunięcie korozji na elementach których wymieniał nie będę, wspawanie nowego progu,
drugi był w jako takim stanie więc go tylko odświerzyłem.
Szukam lampki do zderzaka na tył (z kwadratową tablicą).
Jeszcze trochę to potrwa, nie chcę powtórzyć błędów z malowania żółtka (pośpiech)Kupiłem nowe listwy zgarniające i parę innych pierdół
-
Masz rękę do malowania
-
ja chcę malować swoje niebieskie tico to nie kładę bezbarwnego, prawda? Tam jest
chyba akryl (25U).
to nie porobiły Cż się pory przy szlifowaniu?też mam niebieskie tico, i stwierdzam że tego koloru nie warto malować sprayem bo efekt jest niewymierny do wykonanej pracy. Jednak spray to spray i zawsze półmat wyjdzie. Ja po ostatnim dzwonie malowałem błotnik lewy i przedni zderzak. Kupiłem 0.5 l poliuretanu { jest o połowę tańszy od akrylu} i sam pryskałem w garażu. Efekt jak na amatora był wg mnie świetny i jak tylko temperatury wzrosną to biorę się za malowanie całego. Oczywiście podstawy malowania trzeba mieć w głowie, no i narzędzia oczywiście. Pistolet został mi po znajomku, który miał garaż do spóły ze mną. Kompresor z wypożyczalni. Jak prysnę, to na pewno pochwalę się fotkami