Przeguby Zewnętrzne
-
Nie wiem. Sprawdzę jutro i dam znać. myślisz że to może być od masy ?
-
Witam , mam pytanie do kolegów posiadających książkę Trzeciaka a mianowicie czy dałby ktoś wrzucić zdjęcia lub skany na temat wymiany przegubów zewnętrznych ?
Akurat tego nie mam, ale wymiana przegubu/osłony jest naprawdę prosta (chodzi oczywiście o przegub napędowy zewnętrzny).
1. Na początek wykonujemy standardowe czynności:
- zdjęcie koła, podlewarowanie, zabezpieczenie przed przetoczeniem itp.
- odkręcamy nakrętkę przegubu - klucz 30mm,
- odkręcamy dwie śruby mocujące zwrotnicę do amortyzatora, klucz 17mm,
- to wszystko, nie demontujemy nic więcej - również nie odkręcamy zacisku hamulca, jarzmo, sworzeń wahacza lub końcówkę drążka kierowniczego (chyba, że ktoś się mocno uprze na poznanie budowy Tico).
2. Likwidujemy opaski zaciskowe i zdejmujemy osłonę przegubu.
3. Wycieramy smar do momentu, aż będzie widoczna zawleczka w kształcie litery OMEGA, którą to zawleczkę rozszerzamy - dzięki temu będzie możliwe oddzielenie półośki od przegubu.
4. Zakładając nowy przegub, przed jego włożeniem trzeba nałożyć do jego wnętrza dużo smaru (dołączonego w komplecie) i dopiero włożyć na swoje miejsce.
5. Pozostałe czynności wykonujemy w odwrotnej kolejności niż przy demontażu.
Jak widać, nie jest to wcale trudne
-
Witam , mam pytanie
do kolegów posiadających książkę Trzeciaka a mianowicie czy dałby ktoś wrzucić
zdjęcia lub skany na temat wymiany przegubów zewnętrznych ?Jest sporo opisów na forum. Użyj szukajki.
-
Zobacz sobie ten film
Dodany do opisów napraw w Linkowni.
-
Leo,szukałem na 2 forach i nigdzie nie mogłem znaleźć tego tak prosto napisanego jak to napisał Sharky dzięki wielkie oraz dla dieludolfs .
A co do mojego drugiego problemu ma ktoś jakieś przypuszczenia co to może być ?
niewygodnie się jeździ bez licznika.. -
A co do mojego
drugiego problemu ma ktoś jakieś przypuszczenia co to może być ?
niewygodnie się
jeździ bez licznika..Sprawdziłeś tą masę od radia? Problem polega na tym, że w fabrycznej kostce nie ma masy, trzeba się podłączyć do punktu masowego poza kostką. Jest za to w kostce kabelek sygnalizujący włączenie świateł, do regulacji podświetlenia radia. Jeśli podłączasz radio przy wyłączonych światłach i sprawdzasz znaczenie poszczególnych kabli woltomierzem, to możesz przypadkowo wziąć kabel od podświetlenia jako kabel masowy. Nie muszę pisać czym skutkuje taka pomyłka po włączeniu świateł...
-
Leo,szukałem na 2
forach i nigdzie nie mogłem znaleźć tego tak prosto napisanego jak to napisał Sharky
dzięki wielkie oraz dla dieludolfs .Przed sekundą skorzystałem z wyszukiwarki naszego forum. Wszedłem w Zaawansowane, wpisałem "wymiana osłony" (w cudzysłowiu oczywiście), zaznaczyłem Nowsze niż: 10 - rok i kącik Daewoo Tico. Zwróciło mi 67 (sześćdziesiąt siedem) wyników, z których większość to opisy lub relacje z wymiany osłon przegubów zewnętrznych.
Wniosek: nie szukałeś albo nie chciałeś znaleźć, ewentualnie nie potrafisz szukać (chociaż trudno to zrozumieć, bo nawet sposób korzystania z szukajki został opisany w podwieszonych wątkach).
Przepraszam, ale nie będę przeklejał kilkudziesięciu linków.A co do mojego
drugiego problemu ma ktoś jakieś przypuszczenia co to może być ?
niewygodnie się jeździ bez licznika..Kolega zadał wcześniej wyraźne pytanie - odpisałeś, że sprawdzisz jutro i odpowiesz - czekamy już półtora tygodnia na odpowiedź.
Co więc jeszcze możemy dla Ciebie zrobić?
Przyjechać i naprawić? -
Wymiana przebiegła pomyślnie. Po 1,5 juz było po robocie wielkie dzięk
Prawdopodobnie nie umiem korzystać z wyszukiwarki.Leon bez nerwów. Patrzylem za masą ale nigdzie nie widziałem
\jestem laikiem w dziedzinach motoryzacji a tico to moje pierwsze auto.Dziś mam jechać do mechanika , ale po rozmowie z którym nie wiem czy ma to sens. Mówiłem mu ze bezpieczniki całe to on nie wie co innego i zebym przyjechał to sprawdzi te bezpieczniki.
-
Ależ jestem baaardzo spokojny... Tylko nie widzę sensu rozpisywania się, skoro nie reagujesz na to, co Ci się pisze. Trochę konsekwencji, kolego, a do czegoś dojdziemy.
Bezpiecznik masz przepalony na 95%, tylko prawdopodobnie nie umiesz go zlokalizować. Na pewno sprawdzałeś wszystkie?