Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
Wymienione:
-łożysko lewy tył
-nakrętka na piaste lewy tył
-regulacja tylnych hamulców i linki hamulca pomocniczegoteraz można jeżdzić bezpieczniej
-
ostatnio silnik chodził trochę nie równo więc dziś po 18kkm zajrzałem do swiec,
wszystkie ładne z takim czerwono-brązowym nalotem więc wsio ok
zmniejszyłem przerwę z 1,1 do 0,9mm (LPG) i wyczyściłem.
Silnik gada przyjemniejW sobotę osiągnąłem rekord w minimalnym spalaniu 5,9 LPG na setkę.
Średnio 100km/h (trasa 240km) i wyprzedzenie sporej ilości tirów (redukcja na 3 bieg do 110km/h) więc wynik uważam za dobry jak na moje tico. -
Wymiana oleju (Midland 5W40), filtra oleju i powietrza
-
Sprawdzałem stan świec:
Od czego jest ten kabelek który jest na rozwidleniu przewodów idących do sygnału?
Ten różowy .
A tak odpala moje auto po tygodniowym postoju w garażu. Jeszcze nie robiłem przeglądu więc nie jeżdżę.
Jak widać na filmiku kontrolka oleju trochę się opóźniła w stosunku do kontrolki ładowania. Ten bajerek od ładowania pokazuje stopień naładowania akumulatora.
[video:youtube]http://youtu.be/nftugGM3fPY[/video]
-
Świece wyglądają ok. Ten kabelek to nie wiem.
Ja chyba będę rozglądał się za kolejnym gaźnikiem bo mam już dość,
wszystko sprawdziłem po 3 razy, wyczyściłem, wyregulowałem a tu taki zonk że nie reaguje na regulację obrotów biegu jałowego,
nie ma reakcji po zatkaniu dolotu - powinien zgasnąć chyba?
po dodaniu gazu z obrotów schodzi z opóźnieniemObjawy na PB.
-
Ten kabelek jest od sprężarki klimy
-
Ten kabelek jest od
sprężarki klimyA takowej to nie mam.
-
Ja chyba będę
rozglądał się za kolejnym gaźnikiem bo mam już dość,
wszystko
sprawdziłem po 3 razy, wyczyściłem, wyregulowałem a tu taki zonk że nie reaguje na
regulację obrotów biegu jałowego,
nie ma reakcji po
zatkaniu dolotu - powinien zgasnąć chyba?
po dodaniu gazu z
obrotów schodzi z opóźnieniem
Objawy na PB.http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showflat&Main=72645&Number=948551#Post948551
Patrzyłeś na to? U mnie też schodzi z obrotów z lekkim opóźnieniem, ale to może być wina masy. Ostatnio chciałem zmienić kabel od masy, ale nie szło go odkręcić. Przy okazji czyszczenia gaźnika się nim zajmę. -
dzięki za link, przeanalizowałem ale raczej to nie ma odpowiedzi na mój problem.
Co ma za to masa do obrotów? -
Co ma za to masa do
obrotów?Tego pewny nie jestem, ale wydaje mi się, że przy "złej" masie cewka albo świece dostają nierówny prąd. Raz mniejszy, raz większy. Czy może mieć to wpływ na opóźnienie schodzenia z obrotów - . W każdym razie, przy okazji czyszczenia gaźnika spróbuje zmienić również kabelek. Ten, który jest teraz wygląda jak by się miał zaraz urwać, więc najlepiej od razu zamienić .
Możesz u siebie bardzo prosto sprawdzić mase. Wystarczy, że weźmiesz jakiś kabel i podłączysz gdzieś do silnika(ja wkręcałem pod śrubę od filtra powietrza) a z drugiej strony gdzieś do karoserii. Zobaczysz czy jest jakaś zmiana.
-
Możesz u siebie
bardzo prosto sprawdzić mase. Wystarczy, że weźmiesz jakiś kabel i podłączysz gdzieś
do silnika(ja wkręcałem pod śrubę od filtra powietrza) a z drugiej strony gdzieś do
karoserii. Zobaczysz czy jest jakaś zmiana.Tak się dziwnie składa, że jakiś czas temu (może nawet w czasie pojawienia się problemu) ową masę zamontowałem Odepnę i sprawdzę różnicę
-
Można też uruchomić wentylator chłodnicy ( zworka na kostce ) i podczas jego pracy pracy odpinać i podpinać tę dodatkową masę, od razu widać różnicę..
Dodam że u mnie dodatkowym objawem uszkodzenia tego przewodu były dziwne zachowania wskaźnika temperatury ( ale tylko przy włączonych światłach ), wczoraj np. miałem wskaźnik, po dość krótkiej jeździe, prawie na czerwonym polu!( wentylator w ogóle się nie włączył ). Wyłączając światła mijania, zaraz schodził w dół i tak w kółko.. okazało się że kabelek ( ten masowy od ramy ) miał kiepski styk z silnikiem -
heh, u mnie jeszcze wariuje właśnie wentylator, włącza się po około 2-3minutach po zgaszeniu auta. Musze znaleźć trochę czasu i ją odpiąć
-
U mnie też po kilku minutach od zgaszenia się załącza . Boje się tylko jak ten przewód odkręcić, śruba jest strasznie zardzewiała...
-
To że się załącza po wyłączeniu oznacza że jest ok i czujnik reaguje prawidłowo na nagrzany silnik : uruchomiony silnik wymusza poprzez pompę wody obieg nagrzanej cieczy chłodzącej, silnik stanie- nie ma obiegu ( słabsze wychładzanie cieczy ) no i nagrzany czujnik reaguje
U mnie też po kilku minutach od zgaszenia się załącza hmm. Boje się tylko jak ten przewód odkręcić, śruba jest strasznie zardzewiała...
u mnie urwał się łeb śruby nawierciłem i wkręciłem wkręta
-
Dzisiaj przegląd ale co pół roczny a nie z wbiciem w dowód. Tylnych hamulców brak a robiłem pół roku temu, gumy stabilizatora wychodzą bokiem, końcówki drążków do wymiany...
O dziwo amortyzatory dobre ale w zakręty wchodzi jakby miał przy 20km/h dachować ;/ Mam nadzieje, że to przez te gumy.Pan diagnosta się w ogóle zdziwił dlaczego przyjechałem od tak skoro jeszcze przegląd jest Serio?
-
heh, u mnie jeszcze
wariuje właśnie wentylator, włącza się po około 2-3minutach po zgaszeniu auta. Musze
znaleźć trochę czasu i ją odpiąćTo jest całkiem normalne zachowanie. W końcu zostawiasz wyłączony silnik, który jest rozgrzany i chwilowo rośnie temperatura, która powoduje start wentylatora
-
To jest całkiem
normalne zachowanie. W końcu zostawiasz wyłączony silnik, który jest rozgrzany i
chwilowo rośnie temperatura, która powoduje start wentylatoraA w Swifcie jest tak, że jak parkuję auto i wentylator się załącza, to w momencie zgaszenia silnika wyłącza się też wentylator
Raczej jest tak seryjnie, aczkolwiek dla uszczelki pod głowicą to raczej nie za trafne rozwiązanie - chociaż w sumie pompa wody już nie pracuje, więc schłodzenie chłodnicy nic tu nie zmienia
-
A w Swifcie jest
tak, że jak parkuję auto i wentylator się załącza, to w momencie zgaszenia silnika
wyłącza się też wentylatorNie każdy samochód ma tak, że po wyciągnięciu kluczyka, przy nagrzanym silniku wentylator może się włączyć..
Raczej jest tak
seryjnie, aczkolwiek dla uszczelki pod głowicą to raczej nie za trafne rozwiązanie -
chociaż w sumie pompa wody już nie pracuje, więc schłodzenie chłodnicy nic tu nie
zmieniaTu jednak się mylisz, strumień powietrza z wentylatora owiewa silnik, przy okazji go ochładza. A sam płyn chłodzący również nieznacznie się schładza i po włączeniu zapłonu jego temperatura jest niższa
-
To jest całkiem
normalne zachowanie. W końcu zostawiasz wyłączony silnik, który jest rozgrzany i
chwilowo rośnie temperatura, która powoduje start wentylatoraTak jest u mnie. Nieraz w po wyjściu z garażu słyszę jak załączy się na chwilę wentylator.