Wymiana seryjnych głośników
-
Nie oszukujmy się
ale głośnik 10cm, jakiej by nie był firmy i tak nic nie daPotwierdzam - przekonałem się na własnej skórze
-
ja wsadziłem kiedyś
JBL w fabryczne miejsca ale efekt żaden..
jak nie w drzwi to
lepiej coś w tylną półkę..
u mnie wyglądało
to tak że dorobiłem sobie masywniejszą dechę i wsadziłem oryginalne głośniki Daewoo
chyba od leganzy (głośniki 6x9) i grało to naprawdę świetnie jak dla mnieTe z Leganzy jajka są fajne, bo mają niską moc wejściową - dają ładny basik nawet pod słabym radiem
Tak więc warto poszukać używek za grosze
-
Bo fabryczne
głośniki nie są wcale złe - dotyczy to każdej marki autaChyba cie pogielo fakt ze glosniki 10cm zadnej marki dobrze nie zagraja, ale wszystkie 13cm wzwyz fabryczne (o ile nie ma konkretnego pakietu audio) graja mizernie i nadaja sie glownie do sluchania wiadomosci w radiu. Chyba ze ktos nie ma wymagan zadnych to wtedy i fabryczne papierowe glosniki graja super
-
Chyba ze ktos nie ma wymagan zadnych to wtedy i fabryczne papierowe glosniki graja super
Meloman nam się trafił
-
Meloman nam się
trafiłJakis rzeczowy argument masz do dodania? Czy tylko gimnazjalne zaczepki?
-
Jakis rzeczowy
argument masz do dodania? Czy tylko gimnazjalne zaczepki?Niestety od ciebie zaczęły się, jak to ująłeś, "gimnazjalne zaczepki". Apeluję o bardziej wyważony i mniej emocjonalny język Proszę nie zaśmiecać wątku spamem. Wątek dotyczy głośników, a sprawy personalne polecam załatwiać przez wiadomości prywatne.
-
Niestety od ciebie
zaczęły się, jak to ująłeś, "gimnazjalne zaczepki".w ktorym momencie odemnie? Bo napisalem ze papierowe fabryczne glosniki w wiekszosci przypadkow graja po prostu slabo?
-
Chyba cie pogielo
fakt ze glosniki 10cm zadnej marki dobrze nie zagraja, ale wszystkie 13cm wzwyz
fabryczne (o ile nie ma konkretnego pakietu audio) graja mizernie i nadaja sie
glownie do sluchania wiadomosci w radiu. Chyba ze ktos nie ma wymagan zadnych to
wtedy i fabryczne papierowe glosniki graja superRacja, fizyki się nie oszuka i dobry głośnik musi być odpowiednio duży. Głośniki o tych wielkościach nadają się co najwyżej jako wysokotonowe gwizdki. Niemniej jednak zazwyczaj fabryczne głośniki są całkiem przyzwoite jak na daną wielkość, na pewno lepsze niż pierwsza z brzegu chińszczyzna marketowa.
Taka dygresja - zauważyliście, że mimo ogromnego postępu technologicznego miniaturyzacja wymusiła to, że we współczesnym sprzęcie montuje się badziewie gorsze niż kilkadziesiąt lat temu? W komórce czy popularnym cyfraku matryca kilkanaście megapikseli, ale "optyka" (bo obiektywem nie można tego nazwać) gorsza niż w leciwym Zenicie. W telewizorach LCD Dolby Surround, ale miniaturowy głośnik gorzej odtwarza dźwięk niż Neptun. -
w ktorym momencie
odemnie? Bo napisalem ze papierowe fabryczne glosniki w wiekszosci przypadkow graja
po prostu slabo?Zwrot
Cytat:
Chyba cie pogielo smile
może być przez niektórych odebrany jako zaczepka. Rozumiem, że każdy ma swoje zdanie na określony temat, ale, jak to pewien pan powiadał "nie obrażaj pan, dobre?"
EOT
-
Racja, fizyki się
nie oszuka i dobry głośnik musi być odpowiednio duży. Głośniki o tych wielkościach
nadają się co najwyżej jako wysokotonowe gwizdki. Niemniej jednak zazwyczaj
fabryczne głośniki są całkiem przyzwoite jak na daną wielkość, na pewno lepsze niż
pierwsza z brzegu chińszczyzna marketowa.Zgadzam się z tym. Dodam od siebie, że fabryczne miejsca na głośniki można wykorzystać do zestawu odseparowanego trójdrożnego - do zastosowania głośnika średniotonowego
Taka dygresja -
zauważyliście, że mimo ogromnego postępu technologicznego miniaturyzacja wymusiła
to, że we współczesnym sprzęcie montuje się badziewie gorsze niż kilkadziesiąt lat
temu? W komórce czy popularnym cyfraku matryca kilkanaście megapikseli, ale "optyka"
(bo obiektywem nie można tego nazwać) gorsza niż w leciwym Zenicie. W telewizorach
LCD Dolby Surround, ale miniaturowy głośnik gorzej odtwarza dźwięk niż Neptun.Niestety tak jest Nawet w większości laptopów dźwięk nie powala, a w wielu starszych modelach głośniki grały całkiem przyjemnie. W nowych telewizorach LCD też nie montują zbyt dobrych głośników (ale tutaj akurat wymusza to ich cienka konstrukcja). Chociaż mam w domu jeden z "grubszych" tv lcd, gdzie akurat miejsce na lepsze głośniki znalazłoby się
-
Zgadzam się z tym.
Dodam od siebie, że fabryczne miejsca na głośniki można wykorzystać do zestawu
odseparowanego trójdrożnego - do zastosowania głośnika średniotonowego3 way w tico? hmmm. może kiedyś się skuszę, ale do tego i piecyki i radyjko i czasy, kupa roboty z ogarnięciem, na razie walczę z ogarnięciem dobrego pasywnego 2 waya. jednak uważam iż średni z tego miejsca nie zagra, musi być wyżej, na słupku obok tweetera, a niestety z tweeterem jest ciężko w słupki a co dopiero średniaka dorzucić.
-
Jakis rzeczowy argument masz do dodania? Czy tylko gimnazjalne zaczepki?
Taki sam rzeczowy argument, jak twój, cyt. "Chyba ze ktos nie ma wymagan zadnych to wtedy i fabryczne papierowe glosniki graja super "
Cóż, dostosowuję poziom wypowiedzi do twojejPowiedz, czego się spodziewasz po standardowym sprzęcie audio w samochodach.
Przecież w większości przypadków jest naprawdę mało miejsca na zamocowanie dobrych jakościowo głośników. Wiadomo też, że fabryka nie będzie pchała najlepszego sprzętu, bo po prostu zawyży to wartość poniesionych wydatków na montaż auta.
Dlatego w większości przypadków stosowany jest kompromis jakości do ceny, stąd mamy w samochodach to co mamy.
Wiadomo, że nie można oczekiwać od standardowego zestawu audio jakości stacjonarnego sprzętu rozmieszczonego zgodnie z zasadami np. w pokoju.
Stąd podobnie, jak przedmówcy twierdzę, że nie oczekując super jakości i wiedząc o ograniczeniach wynikających z samej konstrukcji samochodu, standardowe głośniki przy dobrym radioodtwarzaczu grają najczęściej całkiem przyzwoicie i w większości przypadków wymiana samych głośników (ze średniej półki cenowej) nie przynosi wyraźnej poprawy jakości. -
3 way w tico? hmmm.
Jest to jak najbardziej do ogarnięcia
może kiedyś się skuszę, ale do tego i piecyki i radyjko i czasy, kupa roboty z
ogarnięciem, na razie walczę z ogarnięciem dobrego pasywnego 2 waya. jednak uważam
iż średni z tego miejsca nie zagra, musi być wyżej, na słupku obok tweetera, a
niestety z tweeterem jest ciężko w słupki a co dopiero średniaka dorzucić.Średni na słupku raczej się nie zmieści, ale eksperyment można zrobić. W końcu każde auto jest inne, może akurat by to zagrało Ja po wymianie drzwi planuję zrobić zestaw odseparowany, ale mi akurat wystarczy 2-drożny
-
Jest to jak
najbardziej do ogarnięcia
Średni na słupku
raczej się nie zmieści, ale eksperyment można zrobić. W końcu każde auto jest inne,
może akurat by to zagrało Ja po wymianie drzwi planuję zrobić zestaw
odseparowany, ale mi akurat wystarczy 2-drożnyśmiem twierdzić że w puszkach po sardynkach jakimi są nasze auta nie ważne jak dobrze wygłuszysz całe auto, zrobisz drzwi mata blacha, założysz dobre radio i dobre głośniki z piecem i tak miażdżyć nie będzie. wiem bo sam walczę z 2 wayem phd.
-
śmiem twierdzić że
w puszkach po sardynkach jakimi są nasze auta nie ważne jak dobrze wygłuszysz całe
auto, zrobisz drzwi mata blacha, założysz dobre radio i dobre głośniki z piecem i
tak miażdżyć nie będzie. wiem bo sam walczę z 2 wayem phd.Zależy od wymagań Ja z tyłu (w bagażniku) mam zabudowę - 2 głośniki power bass w boczkach - robi to za subwoofer. Z przodu póki co mam magnaty 20cm 3-drożne w drzwiach, ale docelowo planuję zestaw 16cm, odseparowany. Wygłuszenie robiłem sam - przednie drzwi maty dekarskie, tylna zabudowa z wełny izolacyjnej Wszystko napędza wzmacniacz Alpine umieszczony w bagażniku Uważam, że gra dobrze, choć głośniki przydałoby się już wymienić. Ja stawiam bardziej na jakość dźwięku, niż na moc całego zestawu (nie startuję w konkursach, ogłuchnąć też nie chcę)
-
Zależy od wymagań
Ja z tyłu (w bagażniku) mam zabudowę - 2 głośniki power bass w boczkach - robi to
za subwoofer. Z przodu póki co mam magnaty 20cm 3-drożne w drzwiach, ale docelowo
planuję zestaw 16cm, odseparowany. Wygłuszenie robiłem sam - przednie drzwi maty
dekarskie, tylna zabudowa z wełny izolacyjnej Wszystko napędza wzmacniacz Alpine
umieszczony w bagażniku Uważam, że gra dobrze, choć głośniki przydałoby się już
wymienić. Ja stawiam bardziej na jakość dźwięku, niż na moc całego zestawu (nie
startuję w konkursach, ogłuchnąć też nie chcę)też mam suba, ale ino jednego, i 2 waya z przodu, i też idę w SQL, ale nie ważne ile nie włożysz pracy hajsu czasu w tico, nie da to takiego efektu.
maty dekarskie wzmocnij blachą albo żywicą zdecydowanie zyskasz na kopniaku i dynamice.
jeśli chodzi o jakość to ani pb ani magnat hihi. alpine też mało ma modeli grających. -
też mam suba, ale
ino jednego, i 2 waya z przodu, i też idę w SQL, ale nie ważne ile nie włożysz pracy
hajsu czasu w tico, nie da to takiego efektu.
maty dekarskie
wzmocnij blachą albo żywicą zdecydowanie zyskasz na kopniaku i dynamice.No i właśnie dlatego nie ma sensu wydawać na super drogie i z najwyższej półki głośniki, które będą droższe od tico
jeśli chodzi o
jakość to ani pb ani magnat hihi. alpine też mało ma modeli grających.Nie jestem audiofilem
-
No i właśnie
dlatego nie ma sensu wydawać na super drogie i z najwyższej półki głośniki, które
będą droższe od ticomaniana bo moje klocki już dawno przewyższyły dwukrotnie wartość bolidu.
Nie jestem
audiofilemTeż nie jestem, ale różnicę między sprzętami słyszę.
-
Powiedz, czego się
spodziewasz po standardowym sprzęcie audio w samochodach.
Przecież w
większości przypadków jest naprawdę mało miejsca na zamocowanie dobrych jakościowo
głośników. Wiadomo też, że fabryka nie będzie pchała najlepszego sprzętu, bo po
prostu zawyży to wartość poniesionych wydatków na montaż auta.Ja niczego sie nie spodziewam bo fabrycznych glosnikach, odnioslem sie tylko do wypowiedzi Adamo81. Nie trzeba montowac glosnikow z najwyzszej polki, wystarczy jakis odseparowany zestaw np Hertza ktore nie sa bardzo drogie i nie trzeba byc melomanem zeby uslyszec roznice w jakosci dzwieku ktora jest w wiekszosci przypadkow kolosalna - szczegolnie w starszych autach.
-
Ja z tyłu (w bagażniku) mam zabudowę - 2 głośniki power bass w boczkach - robi to
za subwoofer.Masz jakieś zdjęcie?