Ciekawe aukcje, ogłoszenia związane z Tico
-
@pacior Ciekawa oferta, biorąc pod uwagę, że towar dość deficytowy. Cena nie zachęca, ale używek coraz mniej, a jeśli są, to w coraz gorszym stanie.
Mnie zaciekawiły jednak kompletne zaciski hamulcowe - zastanawiam się nad zakupem na półkę, na zapas kompletu :D
-
Uważam, że regeneracja drążka nie jest dobrym pomysłem. Po latach następuje zmęczenie materiału. Spawanie w jakiejkolwiek formie może doprowadzić do osłabienia całości. Drążek może pęknąć w najmniej oczekiwanym momencie. Nie życzę tego nikomu, niezależnie od prędkości, przy pęknięciu rozjeżdża się zawieszenie i opanowanie auta może być kłopotliwe. Już lepiej wymienić na lepszą używkę (coraz trudniej o taką) lub korzystać z okazji i kupić nowy po niezbyt atrakcyjnej cenie.
-
Drążki można regenerować (napawać). Ale tego raczej nie zrobi się w domu, tylko trzeba oddać do zakładu zajmującego się tego typu rzeczami. Odcięcie i dospawanie pręta odpada. Po jakimś czasie drążek pęknie w okolicy spawu.
-
@miechomiecho powiedział w Ciekawe aukcje, ogłoszenia związane z Tico:
Uważam, że regeneracja drążka nie jest dobrym pomysłem. Po latach następuje zmęczenie materiału. Spawanie w jakiejkolwiek formie może doprowadzić do osłabienia całości. Drążek może pęknąć w najmniej oczekiwanym momencie. Nie życzę tego nikomu, niezależnie od prędkości, przy pęknięciu rozjeżdża się zawieszenie i opanowanie auta może być kłopotliwe.
Zgadzam się istnieje poważne ryzyko o którym piszesz w przypadku błędnego zaprojektowania i wykonania naprawy. Zasygnalizowałem jedynie koncepcję regeneracji i to do pewnej dyskusji a nie gotową receptę do stosowania. Myślę, że pomysł mogą rozważyć osoby posiadające odpowiednie doświadczenie i wiedzę na temat budowy pojazdów i wytrzymałości materiałów. W żadnym wypadku wytrzymałość mechaniczna elementu zregenerowanego nie może być mniejsza od wytrzymałości elementu oryginalnego.
Już lepiej wymienić na lepszą używkę (coraz trudniej o taką) lub korzystać z okazji i kupić nowy po niezbyt atrakcyjnej cenie.
Przy zakupie używki trzeba zwroćić uwagę na stan końcówki a dokładniej na część końcówki drążka, na której osadza się tuleje gumowe przedniego wahacza - ten właśnie fragment drążka podlega szybkiemu żużyciu korozyjnemu. Zbyt mocno zniszczona (pocieniona) grozi wygięciem jeżeli nie od razu to w stosunkowo nieodległym czasie.
-
@Szarik powiedział w Ciekawe aukcje, ogłoszenia związane z Tico:
Drążki można regenerować (napawać). Ale tego raczej nie zrobi się w domu, tylko trzeba oddać do zakładu zajmującego się tego typu rzeczami.
Zgadza się - wspomniałem o tym, z tym, że po napawaniu końcówki drążka nie da się jej przetoczyć na zwykłej tokarce. Bez dokladnej obróbki (wyrównania) końcówki po napawaniu drążek też będzie działać bo w końcu tuleja gumowa wahacza dopasuje się do nierówności zregenerowanej końcówki - mogą wystapić jedynie trudności z montażem drążka gdyby połączenie "wahacz-tuleje-końcówka stabilizatora" było zbyt ciasne z powodu nadmiernej napawanej warstwy.
-
Na zwykłej tokarce nie, ale są różne szlifierki do wałków (np. taśmowe) i nimi dałoby się obrobić. Albo duża tokarka, zamocowanie drążka jednym końcem w uchwycie a na drugi koniec podtrzymka lub kieł. Tylko w uchwycie tokarskim trzeba by zamocować drążek mimośrodowo. Ogólnie na tokarce dużo zabawy, lepiej na odpowiedniej szlifierce obrabiać
-
@Szarik powiedział w Ciekawe aukcje, ogłoszenia związane z Tico:
Na zwykłej tokarce nie, ale są różne szlifierki do wałków (np. taśmowe) i nimi dałoby się obrobić.
OK tylko jeszcze czop drążka trzeba wprawić w ruch obrotowy a to nie takie proste w przypadku kształtu jaki ma drążek stabilizatora.
Albo duża tokarka, zamocowanie drążka jednym końcem w uchwycie a na drugi koniec podtrzymka lub kieł. Tylko w uchwycie tokarskim trzeba by zamocować drążek mimośrodowo.
Trudno mi to opisane mocowanie w uchwycie i podparcie w kle wygiętego dużego drążka na tokarce sobie wyobrazić nawet na dużej (czopy drążka nie są równoległe)
Natomiast jestem w stanie sobie wyborazić zamocowny w uchwycie nieruchomy czop drążką i jego obróbkę nożem zamocowanym w obracającej się głowicy.Ogólnie na tokarce dużo zabawy, lepiej na odpowiedniej szlifierce obrabiać
Tylko na jakiej? Na ręcznej owszem, z tym, że dokladność takiej obróbki pozostawia wiele do życzenia.
-
jak by ktoś chciał nowe 13" felgi do Tico
http://allegro.pl/felgi-stalowe-suzuki-swift-13-4x114-nowe-rial-i6680233080.html#thumb/7 -
@pacior
Faktycznie okazja - atrakcyjna cena jak za nowe felgi. -
@ryszard powiedział w Ciekawe aukcje, ogłoszenia związane z Tico:
@pacior
Faktycznie okazja - atrakcyjna cena jak za nowe felgi.kiedyś dopytałem w Autopartsie o felgi Matiza to cena około 100zł za sztukę była.
-
@pacior powiedział w Ciekawe aukcje, ogłoszenia związane z Tico:
http://allegro.pl/felgi-stalowe-suzuki-swift-13-4x114-nowe-rial-i6680233080.html#thumb/76", lekko przyszerokie :D
-
@miechomiecho powiedział w Ciekawe aukcje, ogłoszenia związane z Tico:
@pacior powiedział w Ciekawe aukcje, ogłoszenia związane z Tico:
http://allegro.pl/felgi-stalowe-suzuki-swift-13-4x114-nowe-rial-i6680233080.html#thumb/76", lekko przyszerokie :D
Hmm, wyglądają na oryginalne felgi do Swifta, muszę sprawdzić u siebie bo wydawało mi się że mam identyczne
-
Pług śnieżny Tico :)
https://www.otomoto.pl/oferta/daewoo-tico-plug-sniezny-deawoo-tico-ID6yGCkD.html
Automatyczne szyby XD
Tico za 3000zł
-
-
@pacior poprawiłem.
-
@Jaco- powiedział w Ciekawe aukcje, ogłoszenia związane z Tico:
Pług śnieżny Tico :)
https://www.otomoto.pl/oferta/daewoo-tico-plug-sniezny-deawoo-tico-ID6yGCkD.html
Automatyczne szyby XD
To jest dość zadbany egzemplarz, no i pług :D Mi by się przydał :)
Tico za 3000zł
Ten nie wart 3000, drzwi pognite (mimo, że przebieg deklaruje niewielki, wiek auta robi swoje).
-
@miechomiecho taki pług możesz sobie zrobić sam :)
-
przeczytajcie opis produktu z naklejki xD
https://www.olx.pl/oferta/tuleje-gumowe-stabilizatora-tico-matiz-nowe-CID5-IDju6iR.html#15f09f3435 -
@pacior
No cóż tuleje gumowe do przednich wahaczy, zamiennik firmy Pozgum. Mówi ci coś ta firma? -
No co pisze się Tico a mówi się Tiko :)