planowanie głowicy
-
Wszystko zależy od stany płaszczyzny. Może kolega chciałby stuningowac.
-
kolega chce pewnie zwiększyć stopień sprężania, ja kiedyś planowałem w polo 1mm oczywiście po takim zabiegu nie ustawisz idealnie rozrządu (głowica pójdzie w dół) 1 ząbek poleci do przodu lub do tyłu, ew. regulowane koło rozrządu załatwi sprawę
-
Do tego planowania dojdzie sportowy wałek rozrządu,także przekątowanie rozrządu wyjdzie na plus.Do tego korekcja zapłonu ;]Muszę utrzeć nosa swoim kolesiom bo mówią że Tico to nie samochód.
-
wałek pewnie z bydgoszczy? Wywal gaźnik, kolektor ssący i wstaw trzy gaźniki od jakiejś hondy 600.
Wydaje mi się że ten problem z rozrządem to chyba bujda za przeproszeniem bo przecież wchodzi w grę naciągnięcie paska.
-
Wydaje mi się że
ten problem z rozrządem to chyba bujda za przeproszeniem bo przecież wchodzi w grę
naciągnięcie paska.paska rozrządu nie naciągniesz można napiąć :), łatwiej było by ci zrozumieć gdybyś policzył liczbę ząbków z punktu na kole rozrządu do punktu koła na wale, teraz pomyśl czy jak zmniejszy się odległość punktów będzie tyle samo ząbków?? Ustawisz sobie na znakach, a okaże się że ząb paska wypada na ząb koła i trzeba będzie koło przestawić ząb w jedną albo drugą stronę. Osobiście się przekonałem
-
Do tego planowania
dojdzie sportowy wałek rozrządu,także przekątowanie rozrządu wyjdzie na plus.Do tego
korekcja zapłonu ;]Muszę utrzeć nosa swoim kolesiom bo mówią że Tico to nie
samochód.No dobra, a jakie chcesz otrzymać osiągi, bo nie wiem, czy w ogóle warto w to wkładać grube pieniądze tylko dlatego, aby kumplom udowodnić, że Tico ma przyspieszenie 13 sekund do setki.
Z kim planujesz się zmierzyć (chodzi o samochody) i na jakim dystansie? -
Przeróbka wyniesie gdzieś 1000PLN,myślę że po przeróbce z 55KM będzie.Ogólnie to chce mieć niezłą frajdę z jazdy samochodem nierzucającym się w oczy.Zalany jest już motulem 5W40 300V i do tego jeżdżony tylko na Pb98.Start z kreski nie wchodzi raczej w grę,raz że Tico ma drugi stopień w gaźniku otwierany podciśnieniowo a dwa że nie lubię palić przysłowiowej gumy A główni rywale to CC i SC.
-
A główni rywale to CC i SC.
W jaki sposób porównywane będą Tico z ww. autami
-
przyśpieszenie ,prędkość max,zużycie paliwa.
-
W tico maksymalna ilość planowania wynosi 3 razy. Przed każdym planowaniem upewnij się że nie była planowana już wcześniej poprzez poprzedniego właściciela.
-
Akurat Pb98 jest mniej wydajne niż Pb95. Większa liczba oktanowa świadczy o mniejszej tendencji do występowania spalania stukowego, ponieważ paliwo spala się wolniej!
Gdzieś kiedyś czytałem test, w którym w kilku autach były robione testy na hamowni na jednym i drugim paliwie, tam było potwierdzone to o czym piszę.
W sporcie stosuje się paliwa o większej liczbie oktanowej (właśnie w celu wyeliminowania spalania stukowego, przy tak wysilonych silnikach i warunkach pracy), ale te paliwa się różnią nie tylko liczbą oktanową, ale i składem, dlatego są bardziej "energetyczne",
-
Ewentualnie jeżdżąc tylko na 98 można nieco podkręcić zapłon, bez ryzyka spalania stukowego.
-
przyśpieszenie, prędkość max,zużycie paliwa.
Kumple mają zmodyfikowane auta, czy seryjne
-
Przeróbka wyniesie
gdzieś 1000PLN,myślę że po przeróbce z 55KM będzie.Ogólnie to chce mieć niezłą
frajdę z jazdy samochodem nierzucającym się w oczy.Zalany jest już motulem 5W40 300V
i do tego jeżdżony tylko na Pb98.Start z kreski nie wchodzi raczej w grę,raz że Tico
ma drugi stopień w gaźniku otwierany podciśnieniowo a dwa że nie lubię palić
przysłowiowej gumy A główni rywale to CC i SC.jeżeli masz kasę do wydania to no problem
tico jest idealnym samochodem do nie rzucania sie w oczymysle ze po dlubnieciu spokojnie dasz rade cc i sc chyba ze chlopaki maja 1.1 pod maska
-
powiem tak, wydasz kasę na proting itp. chcąc podrasować silnik wolnossący, okaże się że kasa poszła w błoto(szczególnie przy małej pojemności skokowej), w końcu dojedziesz do wniosku że swap badź doładowanie to najlepszy sposób na podrasowanie mocy
Tico to tico auto w zamyśle ekonomiczne a nie o zacięciu sportowym, jak to mówią z gówna bata nie ukręcisz Jeden silnik montowany seryjnie, nie ma za bardzo z czego przeszczepić bez rzeźby jednym słowem kiepska baza -
Takim tuningiem możesz zyskać tyle ile napisałeś. Ale możesz zrobić swapa czy jak to się nazywa ze swiftem plus tuning i masz wtedy więcej kucy. Tak robią motolotniarze. Silnik swifta jest lekkim silnikiem bo ma blok aluminiowy dlatego adoptuje się go do różnych cudeniek. Podejrzewam że silnik Tico właśnie przez blok jest cięższy a waga też jest ważna.
Wiesz zależy jak daleko chcesz się posunąć. -
Takim tuningiem
możesz zyskać tyle ile napisałeś. Ale możesz zrobić swapa czy jak to się nazywa ze
swiftem plus tuning i masz wtedy więcej kucy. Tak robią motolotniarze. Silnik swifta
jest lekkim silnikiem bo ma blok aluminiowy dlatego adoptuje się go do różnych
cudeniek. Podejrzewam że silnik Tico właśnie przez blok jest cięższy a waga też jest
ważna.
Wiesz zależy jak
daleko chcesz się posunąć.a jest jakiś projekt ze swapem silnika swifta do tico który zakończył się sukcesem ?
-
rozwaliłeś system z tym motulem 300V do tico
-
rozwaliłeś system z
tym motulem 300V do ticoa co z tym olejem jest nie tak?
-
Tego w zasadzie nie wiem. Być może by się udało a być może nie. Silnik wygląda prawie tak samo, na pewno weszły by jakieś przeróbki.