Co dziś dłubałem w tico? (2013)
-
zauważyłem wyciek z filtra oleju.
Aż dziw bierze że coś takiego może mieć miejsce. Skoro ciekło nie widziałeś na podłodze żadnej plamki z oleju?
-
Aż dziw bierze że
coś takiego może mieć miejsce. Skoro ciekło nie widziałeś na podłodze żadnej plamki
z oleju?Wyciek oleju w tym miejscu to nie takie dziwne zjawisko Niekoniecznie musi zostawiać plamy, wystarczy, że będzie brudno dookoła (miska olejowa, okolice filtra)
-
Naprawa klamki tylnej lewej + umycie samochodu.
-
-
Wymiana sparciałych przewodów paliwa w komorze silnika.
-
wymiana wachacza - zakup za 24zł + śruba gratis - z mojego miasta poprzez allegro, za ten sam w sklepie moto 40zł
naciągnięcie paska klinowego
-
No i pięknie
-
Dzisiaj przed wyjazdem wakacyjnym:
1. Dokręciłem trochę filtr oleju
2. Wymieniłem żarówki na Tungsram H4 MEGALIGHT ULTRA 90% (jestem ciekaw jak się spiszą podczas nocnej jazdy)
3. Wymieniłem dyszę spryskiwacza znajdującą się na masce z oryginalnej na dysze z fiata uno (3 strumienie). Wystarczy tylko trochę spiłować nową dyszę i weszła. Trzy strumienie zdecydowanie lepsze
Tico gotowe w drogę -
Dzisiaj zająłem się elektrycznymi szybami. Od strony pasażera chodziła bardzo ciężko,
szybę wyciągnąłem, przeczyściłem uszczelki, nasmarowałem mechanizm podnoszenia oraz przekładnię... szyba zaczęła podnosić się szybciej ale dalej wg mnie bardzo ciężko.
Ile u Was trwa podnoszenie szyby z dolnej krańcowej pozycji? Mi to zajmuje około 8 sekund.
Od strony kierowcy około 7.
Dodatkowy problem to to, że czasem szyby się blokowały i dało rady podnieść ani opuścić szyby, dopiero po wielokrotnych próbach się udawało ją zamknąć. Stwierdzam, że winowajcą jest przycisk. Miałem jeszcze jeden ale ten w ogóle nie działa, muszę go rozebrać, naprawić i podmienić.Poza tym dzisiaj jadąc do garażu na liczniku pojawiło się 100 000 km
-
Ile u Was trwa
podnoszenie szyby z dolnej krańcowej pozycji? Mi to zajmuje około 8 sekund.
Od strony kierowcy
około 7.U kierowcy opuszczanie - 4s, podnoszenie - 5s. tak samo jak u pasażerów z tyłu.
U pasażera z przodu opuszczanie 4s. - podnoszenie przyciskiem u kierowcy 7s. a przyciskiem pasażera 5s. - Nie wiem czym ta rozbieżność jest spowodowana Może przyciski ciulowe bo uniwersalne...
Dodatkowy problem
to to, że czasem szyby się blokowały i dało rady podnieść ani opuścić szyby, dopiero
po wielokrotnych próbach się udawało ją zamknąć. Stwierdzam, że winowajcą jest
przycisk.Mam często ten problem, że przycisk nie łączy, czyszczenie pomaga na parę dni i znowu to samo, aktualnie się tym zajmuję i myślę nad innym rozwiązaniem niż te patologiczne przyciski na które wydałem już więcej niż wszystkie 4 siłowniki razem wzięte
-
ustawienie zbieżności - 60zł
wymiana pękniętego, sparciałego przewodu podciśnienia który powodował problem z obrotami na biegu jałowym.
-
Przyciski masz nieprzystosowane do takich prądów. Załóż przekaźniki, albo porządne (koszt kilkanaście złotych sztuka) przyciski.
-
A jakie przyciski mogą pasować?
-
Zazwyczaj na obudowie przycisku masz oznaczony maksymalny prąd. Przy szybach elektrycznych silnik spokojnie pociągnie kilkanaście a chwilowo i kilkadziesiąt amper. Do tego trzeba uwzględnić to, że Chińczycy mali to i ampery jakieś takie mniejsze mają i podzielić liczbę z obudowy przez współczynnik optymizmu Chińczyka.
-
Przyciski masz
nieprzystosowane do takich prądów. Załóż przekaźniki, albo porządne (koszt
kilkanaście złotych sztuka) przyciski.Jeszcze chyba się nie spotkałem w żadnym sklepie z lepszymi przyciskami, tak samo na allegro, jeśli uniwersalne to albo podświetlane albo nie, chyba, że mówimy o przyciskach z innego auta...
Myślę, że przekaźniki załatwiłyby sprawę
-
Myślę, że przekaźniki załatwiłyby sprawę
Przekaźniki na odpowiednie prądy dadzą radę
Można też rozebrać te przyciski, dokładnie oczyścić miejsca styku oraz odpowiednio je dogiąć, aby w momencie przyciśnięcia przycisku był pewny i mocny kontakt.
W przypadku słabszych styków, w tym siły ich przylegania, nie będą gwarantowały poprawnej i długotrwałej poprawnej pracy. -
Nadszedł czas wymiany oleju, filtra powietrza, filtra oleju , filtra paliwa. Dodatkowo w końcu wymieniłem pompkę tylnego spryskiwacza i uzupełniłem mocowanie tablicy rejestracyjnej. Już tylko na dwóch zaczepach się trzymała. Teraz już nie odpadnie.
Upał ale pomału sobie to wszystko zrobiłem przed garażem w słońcu.
-
troche bezczelne te srubki nie lepiej nowa ramke? pare zlotych to kosztuje..
-
troche bezczelne te
srubkiMało widać z daleka a z bliska trzeba się przyjrzeć.
nie lepiej nowa ramke? pare zlotych to kosztuje.. Nowe trzeba kupić dwie aby były takie same.