Jaka jest trwałość katalizatora?
-
Tak się zastanawiam właśnie...
Tydzień temu głośniejsze dźwięki zaczął wydawać wydech. Zajrzałem: przerdzewiało "wejście" rury do pierwszego tłumika (tej biegnącej od katalizatora).
Trochę historii: tłumik oryginalny wytrzymał bodajże 120 kkm, przerdzewiał na górze, więc wymieniłem go na aluminizowany polski, kupiony w firmie DAKOL Dębica. Tłumik po 50 kkm wygląda OK, tylko rdzewieje przednia ścianka, gdzie wchodzi rura. Znajomy pospawał za piwo.
Przy zdejmowaniu tłumika nie było żadnych problemów - nawet nie używałem żadnych penetrantów, wszystkie śruby gładko od razu "puściły"; to skutek posmarowania gwintów smarem grafitowanym (polecam), gdy parę lat temu zmieniałem tłumik.I miałem okazję popatrzeć od dołu na wkład katalizatora. Wg mnie wygląda OK, nic się nie sypie. Producent ocenił jego trwałość na 80 kkm, moje tico ma już ponad 170 kkm przebiegu.
Niektórzy z kolegów pozbywali się katalizatora - po jakim przebiegu i z jakich powodów to robiliście? -
227kkm
Kat nadal jest i wygląda,że ma się dobrze -
Jak coś na skupie katalizatorów za kata od tico dają 40
-
227kkm
Kat nadal jest i wygląda,że ma się dobrzeNo proszę - prawie trzykrotnie przekroczone szacowanie...
-
Jak coś na skupie
katalizatorów za kata od tico dają 40Malo troche
-
No proszę - prawie
trzykrotnie przekroczone szacowanie...Bo tico to dobre auta som
-
Jak coś na skupie
katalizatorów za kata od tico dają 40Mi w Lublinie dawali 20
Wywaliłem katalizator chyba coś koło 165 000.
-
U mnie wygladał tak samo przy jakiś 120tys. A że śmigałem na gazie to wydłubałem wkład i sprzedałem razem z drugim i kupiłem odkurzacz
-
Co daje wymontowanie katalizatora?? i jazda bez niego??
-
Daje na pewno wiekszą dawkę złych gazów do atmy, ponoć i moc jest większa hm.
-
Malo troche
Mało bo katalizator lipny, za skode felicje tez płacą mało bo ok 100-150 golf coś ok 200-250 natomiast jak trafisz merola e klase to masz 1200 z marszu
-
Więcej nie dadzą bo jest mały wkład. Najlepiej z dużych silników. Ale też są katalizatory w mocnych silnikach jakieś metalowe mniej warte od tych ceramicznych. Podobno sporo dają za te z dizelków. Dlatego mechaniory często wycinają klientom katalizatory a wspawują przelotki dla podwójnego zysku.
-
Ja wywaliłem kata po jakis 100 kkm. Miałem do wymiany kolektor więc przy okazji się go pozbyłem. Żadnej różnicy nie odczułem anij na mocy anij na spalaniu. A to że bardziej środowisko zanieczyszcza to pikuś niech się lepiej zajmą starymi kopcącymi dieslami:P
-
Żadnej różnicy nie odczułem anij na mocy anij na spalaniu.
To po co usunąłeś katalizator
-
Ja wyjałem te wklad i jest lepiej w połaczeniu z wydechem koncowym od PF125p
-
Jeśli wywale katalizator to mam kawał rurki wspawać czy jak?
-
Niee, wyrzucasz wklad ceramiczny tylko, puszki zas zostawiasz.
-
Niee, wyrzucasz
wklad ceramiczny tylko, puszki zas zostawiasz.Nie ma wtedy efektu "dzwonienia" pustej puszki po kacie, na wolnych obrotach?
-
Nie ma wtedy efektu
"dzwonienia" pustej puszki po kacie, na wolnych obrotach?Nie ma
-
to ja poszedłem na rekord,u mnie wytrzymał z 105tyś,tak go zwęgliłem że stworzyła się z owalu kulka wielkości średnicy rury wydechowej,jak pamiętam dzień mi zszedł zanim znalazłem przyczynę czego za chiny nie chce odpalić:D