Czy to termostat???
-
Jak wcześniej wspomniałem mam zasłoniętą całą chłodnicę. Silnik nagrzewa mi się do normalnej temperatury. Mam do pracy około 10 km. Nie przegrzewa się bo w razie co włącza się przecież wentylator. Wiec uważam że nie ma co kombinować z wymianami termostatu. Mróz zelżeje i bedzie ok:)
-
Mróz zelżeje ale nadal będziesz miał otwarty termostat i wciąż niedogrzany silnik. Zastawienie całkowite chłodnicy załatwia sprawę ale w części. Bowiem i tak silnik musi dłużej chodzić na ssaniu bo musi nagrzać oba obiegi wody. A na sprawnym termostacie najpierw mały obieg a potem powoli otwiera się duży. Tak więc pewnie i tak zapłacisz to w paliwie co zaoszczędzisz nie wymieniając termostatu za 30zł.
-
No a ten vernet, który Ty posiadasz na 88 stopni to mówisz że warto kupować? Bo ja już szukałem lecz u mnie w sklepach raczej takich nie mają tylko te na 82. Więc niewiem a Ty kupowałeś przez internet??
-
No a ten vernet,
który Ty posiadasz na 88 stopni to mówisz że warto kupować? Bo ja już szukałem lecz
u mnie w sklepach raczej takich nie mają tylko te na 82. Więc niewiem a Ty kupowałeś
przez internet??Ja kupiłem w sklepie w Rykach.
-
Ja kupiłem w sklepie internetowym motoplatforma.pl
-
1/3 to chyba tyle
ile właśnie zasłania osłona zimowa:
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=osłona+zimowa+ticoUuu, 60 zł sobie życzą najczęściej (bez przesyłki)... Ja parę lat temu trafiłem w lubelskim Polmozbycie na Majdanku na wyprzedaż takich osłon - za 11 zł kupiłem: KLIK .
Polecam, dobra i estetyczna osłonka. Szybko się ją zakłada i zdejmuje. Warto jedynie uważać podczas mrozów na te wypustki blokujące - u mnie jedna pękła i wyleciała, ale osłona dobrze trzyma się na trzech.
Zakładam ją przy mrozach -5 st. C i więcej. Jeśli jest cieplej, wiatrak częściej się załącza. -
Właśnie więcej za tą osłonę niż 20zł nie warto dawać.Ja sam i mimo, że mieszkam 10km od tej fabryki co tam je robią to nie jej nie mam. Bowiem to samo robi zwykła tektura a pleksja raczej na mrozie jest bardzo podatna na pęknięcia. Szkoda kaski na taki kruchą osłonę narażoną z przodu na kamienie itp. Tak samo owiewkę na drzwi heko można uszkodzić nawet zakładając a jak wyleci podczas jazdy zostają tylko drzazgi.
-
Wiec uważam że nie ma co kombinować z wymianami termostatu.
Nie ma co dziadować.. to nie nowa Vectra gdzie termostat kosztuje ponad 200zł...
-
Właśnie więcej za
tą osłonę niż 20zł nie warto dawać.Ja sam i mimo, że mieszkam 10km od tej fabryki co
tam je robią to nie jej nie mam. Bowiem to samo robi zwykła tektura a pleksja raczej
na mrozie jest bardzo podatna na pęknięcia. Szkoda kaski na taki kruchą osłonę
narażoną z przodu na kamienie itp. Tak samo owiewkę na drzwi heko można uszkodzić
nawet zakładając a jak wyleci podczas jazdy zostają tylko drzazgi.Ja kupiłem i siedzi tam gdzie powinna.Nie zdejmuję jej od 1 grudnia. Jakoś nie zauważyłem jakichś pęknięć.
Trzeba wiedzieć jak się z tym obchodzić.
-
Trzeba wiedzieć jak
się z tym obchodzić.Jasne.
Ja też już wiem, odkąd odłamałem na mrozie jedną łapkę. -
Znaczy że ten będzie odpowiedni wszystkie wymiary pasują ale wolę sie upewnić:
http://motoplatforma.com/index.php?p1085,termostat-vernet-th3328-88j-daihatsu-nissan-subaru-suzuki -
3 komentarze pod nim wyrażają pozytywną opinię w montażu do tico.
-
3 komentarze pod
nim wyrażają pozytywną opinię w montażu do tico.Ja kiedyś też go zamontowałem i nie narzekam
-
Znaczy że ten
będzie odpowiedni wszystkie wymiary pasują ale wolę sie upewnić:http://motoplatforma.com/index.php?p1085,termostat-vernet-th3328-88j-daihatsu-nissan-subaru-suzuki
Będzie pasował idealnie.
-
Panowie podepnę się do tematu odnośnie temp silnika.
Tico mi przestało rok na powietrzu.
Wcześniej wszystko było ok.
Jak się pojawiłem to żaden układ nie był sprawny.
Zrobiłem go w październiku w 3 dni na tyle aby przeskoczył przegląd.
Przez ten postój mam problem z temp. silnika i jest za zimno abym coś robił przy aucie bo ręce w 5 min mi marzną.
Chłodnica dawno temu zasłonięta.
Jak małego odpalę to wskazówka ani nie chce drgnąć przez dobre 12-15 km.
Po tym czasie daje na nawiew i wiedzę że idzie delikatne ciepłe powietrze.
Po 20 km wskazówka przy zasłoniętej chłodnicy przekracza pierwszą białą pionową kreskę.
I po tym czasie jak stanę to po dobrych 10 min dopiero wentylator się załączy.Załącza się w dobrym położeniu wskaźnika temp.
Płyn jest od samego początku na borygo zielonym.płyn ma jakieś 40tys wlany przy założeniu nowej chłodnicy.
Ale z temp to porażka u mnie.
Pompa świeża 20tys.
Brak wycieków. -
Sprawdź jaką temp. ma górny wąż od chłodnicy.Odpal zimny silnik i dotykaj.
-
Brak wycieków.
Ja obstawiam niedomykający się termostat.
-
Ja obstawiam
niedomykający się termostat.Lub jego brak.
-
Lub jego brak.
Jaki ma sens jazda bez termostatu?
-
Jaki ma sens jazda
bez termostatu?Oczywiście że nie ma sensu. Bardziej chodziło mi oto ze ktoś go wymontował w czasie super upałów i zapomniał zamontować z powrotem. Albo jak piszesz. Zawiesił się i teraz jest pełny obieg.