Co dziś dłubałem w Tico
-
Nie bede ich maskował bo mi nie przeszkadzaja ....
Twoja sprawa, choć ta instalacja wygląda jak prowizorka, a puszczenie przewodów pod wykładziną to stosunkowo mało skomplikowana praca, a estetyka o niebo lepsza
-
Jutro, a w zasadzie już dzisiaj po południu wszystko ponownie podłączę i mam nadzieję cieszyć się nowym gadżetem w Tico
Jak postanowiłem, tak zrobiłem
Sam montaż zespołów napędowych, tapicerki, podłokietników z przełącznikami nie był trudny, jednak postanowiłem trochę zmienić sposób zasilania.
Bezpośrednio od klemy dodatniej akumulatora poprowadziłem przewód tzw. plecionkę 2.5mm2 bezpośrednio do kabiny. Po drodze zamontowałem bezpiecznik 30A. Już w samej kabinie następuje rozdział obwodów na zasilanie centralnego zamka i TIDa (bezpiecznik 15A) oraz na instalację elektrycznych szyb (25A).
Zrobiłem testy - wszystko pracuje idealnie, a Tico ma zamontowany kolejny bajerOprócz tego kupiłem wężyk do pochłaniacza par paliwa i zastąpiłem nim stary igielitowy, który trzymał się luźno.
-
Zrobiłem testy -
wszystko pracuje idealnie, a Tico ma zamontowany kolejny bajer
Oprócz tego kupiłem
wężyk do pochłaniacza par paliwa i zastąpiłem nim stary igielitowy, który trzymał
się luźno.Masz możliwość zapodania filmu prezentującego pracę obu szyb? Moja prawa już wolniej chodzi od lewej, zastanawiam się czy w wolnym czasie (czyli pewnie nigdy ) tego nie ogarnąć
-
Masz możliwość
zapodania filmu prezentującego pracę obu szyb? Moja prawa już wolniej chodzi od
lewej, zastanawiam się czy w wolnym czasie (czyli pewnie nigdy ) tego nie ogarnąćSpróbuję zrobić filmik telefonem i jak się uda, to go zamieszczę.
Jak pisałem w innym wątku, u mnie też prawa szyba opuszcza i podnosi się wolniej od tej po stronie kierowcy.
Po stronie kierowcy pełne opuszczenie i podniesienie szyby trwa 5.5sek, gdy po stronie pasażera odpowiednio 6.3 i 7.5sek.Prowadnice mam nasmarowane i prawdopodobnie trzeba teraz przesmarować mechanizm krzyżaka, ale to już kiedyś przy innej okazji zrobię.
-
Spróbuję zrobić
filmik telefonem i jak się uda, to go zamieszczę.
Jak pisałem w innym
wątku, u mnie też prawa szyba opuszcza i podnosi się wolniej od tej po stronie
kierowcy.
Po stronie kierowcy
pełne opuszczenie i podniesienie szyby trwa 5.5sek, gdy po stronie pasażera
odpowiednio 6.3 i 7.5sek.
Prowadnice mam
nasmarowane i prawdopodobnie trzeba teraz przesmarować mechanizm krzyżaka, ale to
już kiedyś przy innej okazji zrobię.Doczytałem właśnie Spróbuję zmierzyć u siebie
-
Ja tam lubię prostotę,korbka mnie zawsze nie zawiedzie:)
p.s. i tak nie mam wyjścia bo mam głośniki wsadzone że zostało tylko pół korbki aby szybkę odkręcić
-
Panowie i Panie
Ktoś pisał o pasach bezwładnościowych do tyłu. Jak można to zamontować z tyłu. Być może będę miał możliwość zakupienia takich pasów od Tico po wypadku (nie da się już go z blacharką zrobić) i chciałbym widzieć gdzie to da się zamocować.
Ma ktoś takie pasy z tyłu?
-
Ja mam zamontowane u siebie i nawet zdjęcia publikowałem - poszukaj w archiwum
-
Mógłbyś zdjęcie TID-a wrzucić?
-
Miecho, paczaj jaka fajna kierownica klik
-
Doczytałem właśnie
Spróbuję zmierzyć u siebieZ rana nakręciłem krótki filmik, nie wiem, czy będzie poprawnie odtwarzany, bo po konwersji na wrzucie.pl przynajmniej na moim komputerze odtwarza się skokowo.
Oczywiście szyba opuszczana i podnoszona jest płynnie bez żadnych zacięć, a tym bardziej bez przeskoków. -
Miecho, paczaj jaka
fajna kierownica
klikOryginał z koreańskiego DX-a
-
Mógłbyś zdjęcie TID-a wrzucić?
Nie ma sprawy - tak wygląda w moim Tico:
Wątek dotyczący dostosowania go do Tico zamieściłem TUTAJ
-
Panowie i Panie
Ktoś pisał o pasach
bezwładnościowych do tyłu. Jak można to zamontować z tyłu. Być może będę miał
możliwość zakupienia takich pasów od Tico po wypadku (nie da się już go z blacharką
zrobić) i chciałbym widzieć gdzie to da się zamocować.Zamontować można bardzo łatwo - po prostu odkręcasz stare pasy, w ich miejsce montując nowe. 4 śruby i po robocie
BTW - gdzie kupiłeś?
Ma ktoś takie pasy
z tyłu?Ja mam już od dawna
-
Miecho, paczaj jaka
fajna kierownica
klikFajna, ale jam mam swiwtową W tym tikaczu koleś ma fajne fotele, jest to chyba wersja PX lub DX, siedziałem w takich fotelach i są wygodniejsze od tych późniejszych wersji. Tylko, że fotel kierowcy u niego jest już zniszczony.
-
Dzięki Faktycznie, otwierają i zamykają się szybko Chyba jak nowe. I to przy wyłączonym silniku
-
Faktycznie, otwierają i zamykają się szybko Chyba jak nowe. I to przy wyłączonym
silnikuWracając po pracy do domu sprawdziłem czas opuszczania szyby kierowcy podczas pracy silnika - wynosi on poniżej 4.5sek
-
Wracając po pracy
do domu sprawdziłem czas opuszczania szyby kierowcy podczas pracy silnika - wynosi
on poniżej 4.5sekTylko pogratulować Pewnie lepiej, niż fabryka przewidziała
-
Tylko pogratulować Pewnie lepiej, niż fabryka przewidziała
Jak nie zapomnę, to spróbuję też nagrać filmik ruchu szyby przy włączonym silniku
-
Dzisiaj przyszedł czas wymiany przednich lewych drzwi i pożegnania się ze starymi
Wiązało się to z wywaleniem głośnika wraz z panelem. Powstała nowa koncepcja audio z przodu, którą będę realizował w miarę możliwości finansowych i czasowych
Do przełożenia miałem centralny zamek, el. szyby, podgrzewane lusterka. Czas operacyjny: 2,5h. Drzwi i tak będę zdejmował do malowania i konserwacji, przy okazji zrobię audio.