Felgi 5.5J x 13
-
Otóż propozycja kupienia felg z oponami 13" jest bardzo kusząca. No i chciałbym sie zapytać czy oponki 165/55 R 13 nie nadwyrężą mój budżet i czy jeśłi chodzi o spalanie to nie wrośnie mi to do poziomu 8l/100km przy takich laczach.?
-
Witaj.
Do 8 na pewno nie wzrośnie w granicach 6-7.
W moim lanosie tak sprawdzałem 8 litrów na 13' 165/65 a 10 na walcach 15' 205/55 czyli średnio o 2 litry. -
Do Tico optymalne są opony 145/70 R13 lub 155/65 R13.
Zastosowanie tych opon powoduje wzrost spalania o ok. 0.5 - 1.0L/100km.Nie wiem, czy opony 165/55 R13 nie będą ocierały głównie o tylne nadkola, a z przodu nie ograniczą promień skrętu. W tym przypadku niesamowicie ważne będzie ET felg, aby zapewniły odpowiednie schowanie kół w nadkolach.
Co do spalania, to sądzę, że trzeba się liczyć z jego zwiększeniem o ok. 1.0 - 1.5L/100km. -
Tak własnie myślałem
Felgi moje mają ET 41.Prócz tych 165\55 R 13 znalazłem także u mego sąsiada co zajmuje sie sprzedarzą opon, letnie oponki 155\70 r13. Wiem ze 155\65 R 13 sa idealne do tico.
Ale niestety puki co to nie ma nigdzie tanich 145\70 badz 155\65.
-
Ale niestety puki
co to nie ma nigdzie tanich 145\70 badz 155\65.Ja jak kupowałem opony, to bez problemu właśnie kupiłem 145/70, za to ciężko było dostać 155/65
-
A ja polecam nie szukać tych 155/65 a brać jeśli niedrogie te 155/70. Sam mam takie i nawet o dziwo licznik nie przekłamuje bo sprawdzałem teraz na radarze zamontowanym nad drogą. Licznik pokrywał się z wskazaniem radaru. A opona wyższa bardziej chroni felgę od dziur w drogach.
-
A ja polecam nie
szukać tych 155/65 a brać jeśli niedrogie te 155/70. Sam mam takie i nawet o dziwo
licznik nie przekłamuje bo sprawdzałem teraz na radarze zamontowanym nad drogą.
Licznik pokrywał się z wskazaniem radaru. A opona wyższa bardziej chroni felgę od
dziur w drogach.Ja mam 145/70 i też licznik nie przekłamuje. Zresztą mam ustawiony z GPS-em i pokazuje rzeczywistą prędkość. Wyższa opona to na pewno większy komfort i lepsze zabezpieczenie zawieszenia, ale gorsze prowadzenie w zakrętach. IMO w tico optymalna wysokość to właśnie 70.
-
Wezmę chyba te aluski od hyundaya atosa, wraz z oponkami 155/70 R 13 i mam nadzieje ze zadowolony będę
A aluski sa identyczne jak te z aukcji all
-
Zwróć uwagę na wielkość otworu na piastę. Nie wiem jak duży ma Tico, ale Matiz ma 69mm i jest to duży otwór - Suzuki np. ma mniejszy.
-
Sprawdź tylko czy w ogóle je zamontujesz. Atos ma dosyć dziwne ułożenie śrub i ciężko dobrać do nich felgi.
-
do pudel89 i volcan otórz panowie ja na tych felgach juz jeżdziłem. Fakt Faktem założony był tam balon 175/70 R 13 i nie mogłem prawie skręcać ale autko ustawiłem na prostym odcinku drogi i przejechałem sie na tych balonach zawracając sie na cztery tak aby nie pociąć sobie nadkoli tymi olbrzymami. Otwór centrujący tam jest 65mm. A w tico jest 55mm
Tak wiec przejechałem na felgach od hyundaia i oponkach pirelli p700 165/55 R 13 prawie 300km spalanie podniosło się troszeczkę. No i na obecną chwilę wynosi 5.8l/100km. Czyli nie jest tak strasznie. Super się prowadzi, w zakrętach trzyma sie jak przyklejony
Szczerze polecam ten rozmiarMyśle ze 135R12 był ze strony daewoo nie porozumiem aby dawać takie coś do tico. Po zmianie rozmiaru na większy, droga hamowania drastycznie sie skróciła w zakrętach go nie buja a co najważniejsze przestała dygotać kierownica przy gwałtowym hamowaniu z dużej prędkości.
-
Mam pytanko.
Mam opony 145/70/r13 z Cienkiego.
Jakie felgi i od czego bym musiał kupić żeby to podeszło do tico ?
Z góry dzięki za odpowiedź.
-
Mam pytanko.
Mam opony
145/70/r13 z Cienkiego.
Jakie felgi i od
czego bym musiał kupić żeby to podeszło do tico ?
Z góry dzięki za
odpowiedź.Może od Swift'a... Na Swiftowskie felgi szły oryginalnie oponki 155/70 R13, więc może podejdzie...
-
Jakie felgi i od czego bym musiał kupić żeby to podeszło do tico ?
Swift albo Matiz - w obu występowały felgi 4x114,3, przy czym średnica otworu centrującego w Matizie to 69,1 mm a w Swifcie jest mniejszy (i jeżeli się nie mylę - te od Matiza wchodzą plug&play - poza tym, że trzeba inne nakrętki, a od Swifta trzeba chyba otwór centrujący roztoczyć?).
-
od Swifta trzeba chyba otwór centrujący roztoczyć?).
Nic nie trzeba przetaczać, bo felgi w Tico trzymają się tylko na szpilkach
Wiem, bo sam mam felgi od Swifta z oponami 145/70 R13 i pasują idealnie (ET jest trochę większe niż w Tico, ale to nie przeszkadza).
-
OK - czyli nie ma w piastach tego "naddatku" na którym felga się opiera? Dobrze wiedzieć, bo chyba będę miał komplet stalówek z rozbitka do sprzedania za kilka(naście) dni :oki:
-
Fele najlepiej jakieś 5J x R13 ET od 31 do 40. Nie kupuj 5.5 calowych bo tych 145/70 R13 nie założysz. Bynajmniej ja próbowałem zakładać ale oponka tak poszła w trapez że musiałem ciśnienie dowalić 2.7 atm.
Sam mam 5.5J x 13(5.5J x 13 na oponie 165/55 R13) i to jest absolutne minium jeśli chodzi o tą szerokość. Nie wiem jak jeżdżą panowie z forum na felgach 5,5J x 13 z oponką 155/65 R13 chciałbym zobaczyć jak to wygląda z góry i czy mocny trapez.
-
OK - czyli nie ma w piastach tego "naddatku" na którym felga się opiera?
Zgadza się
PS.
Znalazłem fotkę mojego koła, tzn. felga Michelin od Swifta i opona Michelin 145/70 R13. -
Ja jeżdżę na felach 5,5 R13 z oponką 155/65 i żadnych trapezów nie mam. Ciśnienie w oponach w normie i jestem bardzo zadowolony nic nie obciera wszystko super.
-
Zgadza się
PS.
Znalazłem fotkę
mojego koła, tzn. felga Michelin od Swifta i opona Michelin 145/70 R13.Ta felga wygląda prawie tak dobrze jak moja zapasówka...