Elektryczne szyby
-
Mam pytanie, czy w instalacji elektrycznego otwierania/zamykania szyb zainstalowana jest jakaś centralka, która znajduje się podobno w okolicy kolan pasażera(u góry ,pod deską). Sprawdzałem to na schematach instalacji, ale nic podobnego nie zauważyłem.
-
Mam pytanie, czy w instalacji
elektrycznego otwierania/zamykania szyb zainstalowana jest jakaś centralka, która znajduje się
podobno w okolicy kolan pasażera(u góry ,pod deską). Sprawdzałem to na schematach instalacji,
ale nic podobnego nie zauważyłem.Gdy mnie w warsztacie parę lat temu zakładali kompletną oryginalną elektrykę do szyb, to bez żadnej centralki
Do warsztatu dostarczyłem tylko przewody połączeniowe, silniczki, boczki drzwi, osłony silniczków, przyciski i nic więcej -
Mam pytanie, czy w instalacji
elektrycznego otwierania/zamykania szyb zainstalowana jest jakaś centralka, która znajduje się
podobno w okolicy kolan pasażera(u góry ,pod deską). Sprawdzałem to na schematach instalacji,
ale nic podobnego nie zauważyłem.Ta centralka jest od centralnego zamka. Sam własnoręcznie sprawdziłem - po odpięciu od niej kostki, centralny zamek przestał działać.
-
Gdy mnie w warsztacie parę
lat temu zakładali kompletną oryginalną elektrykę do szyb, to bez żadnej centralki
Do warsztatu dostarczyłem
tylko przewody połączeniowe, silniczki, boczki drzwi, osłony silniczków, przyciski i nic
więcejMnie też ta informacja coś nie pasowała.
-
Ta centralka jest od
centralnego zamka. Sam własnoręcznie sprawdziłem - po odpięciu od niej kostki, centralny zamek
przestał działać.To znaczy od oryginalnego centralnego ?
-
To znaczy od oryginalnego
centralnego ?Ja mam oryginalny CZ i u mnie wszystko jest przy skrzynce z bezpiecznikami
-
To znaczy od oryginalnego
centralnego ?U mnie tak. Po prawej stronie, nad nogami pasażera z przodu, bliżej prawej strony niż lewej. Trzyma się to na płaskowniku/blaszce, która "wpasowana" jest w obudowę owej centralki, a owa blaszka wygląda na fabryczną. Centralny zamek mam fabryczny. Autko rocznik '97.
EDIT: Owa centralka tyczy się oczywiście centralnego zamka, a nie szyb
Cała polska czyta dzieciom, a my sobie na forum -
Ja mam oryginalny CZ i u mnie
wszystko jest przy skrzynce z bezpiecznikamiA jak z szybami elektrycznymi(bo w sumie o to mi chodzi) ?
-
EDIT: Owa centralka tyczy się
oczywiście centralnego zamka, a nie szyb
Cała polska czyta dzieciom,
a my sobie na forumJa pytam o szyby elektryczne.
-
Ja pytam o szyby elektryczne.
Całe sterowanie szyb elektrycznych sprowadza się do odpowiedniego połączenia przycisków od sterowania. Żadnych centralek ani przekaźników nie ma
Na forum już bywały schematy połączeń tych przycisków. Wybacz, ale już dziś nie będę szukał bo usypiam Przepraszam.
-
A propos szyb.
Mam na korbkę i od jesieni nie mogę otwierać szyb, bo:- ciężko chodzą
- wypadają z prowadnic
Nie wiem co się tym szybom nie podoba. W lato było dobrze
-
A propos szyb.
Mam na korbkę i od jesieni
nie mogę otwierać szyb, bo:- ciężko chodzą
- wypadają z prowadnic
Nie wiem co się tym szybom
nie podoba. W lato było dobrze
Czyszczenia i smarowania domagają się mechanizmy szyb
-
Całe sterowanie szyb
elektrycznych sprowadza się do odpowiedniego połączenia przycisków od sterowania. Żadnych
centralek ani przekaźników nie ma
Na forum już bywały schematy
połączeń tych przycisków. Wybacz, ale już dziś nie będę szukał bo usypiam Przepraszam.I nie ma takiej potrzeby, chcę tylko sprawdzić taką informację. Ja też sądzę iż nie ma żadnych innych urządzeń(typu centralka,przekaźnik itp.)
-
Sądzę,iż na podstawie dotoczczasowych wypowiedzi i opinii na ten temat osób(którym dziękuję) które zabrały na ten temat głos mogę przyjąc, że w instalacji elektrycznych szyb nie jest zainstalowana jakaś centralka sterująca(co potwierdza i moje przypuszczenia).
-
Ale zawsze można zamontować centralkę do domykania szyb
-
Ale zawsze można zamontować
centralkę do domykania szybSłuszna uwaga
-
Ale zawsze można zamontować
centralkę do domykania szybPodobnie, jak można przemyśleć dołączenie przekaźników, co wyeliminowałoby problem nadpalania się styków w przełącznikach (wielokrotnie opisywany na forum). Jedyny minus: do każdego okna trzeba byłoby dać po dwa przekaźniki chyba...
-
No dobra, pomyliłem się :/, miałem na myśli centralkę od zamka centralnego(ale co do elektroniki, nie pomyliłem się).
-
ja przy okazji zeszłorocznego remontu miłem okazje wszystkim instalacjom elektr się przyjrzeć, u mnie żadnego przekaźnika do szyb elektr nie ma
-
Jeśli dobrze pamiętam osławiona firma Fox Rzeszów, sprzedawała zestawy szyb elektrycznych i nigdzie o żadnym przekaźniku nie było mowy...