Wymiana Rozrządu
-
A to kiedy się zerwię to zależy od układu planet, ilości wybuchów na słońcu itp. Czyli ogólnie jeżeli ma przejechane ponad 60 - 70 tyś lub gdy pasek ma ładnych parę latek to nie znasz dnia ani godziny. Smiem twierdzić że nawet wróżka Ci tego nie powie
Ale jezeli nie chcesz go teraz wymieniać to chociaż zobacz jak on wizualnie wygląda pod pokrywą. Czy nie jest sparciały i popękany ale nawet jeżeli dobrze wygląda z zewnątrz to i tak się może zerwać.
-
Witam
Mam pytanko jak długo
wytrzyma pasek rozrządu??Jeżeli nie był wymieniany prze ca 5, 6 lat to wymień. Bez względu na ilość przejechanych kilometrów
-
Witam
Mam pytanko jak długo
wytrzyma pasek rozrządu??mojemu ojcu wytrzymał w audi (2,0 disel) jakieś 150tyś i dopiero jak padł aku i odpalali na zaciąg to strzelił i już nie trzeba było go wymieniać wcale
dlatego najlepiej wymieniać co te 60tyś, a jak nie masz kasy to zobacz czy nie jest spękany, bo jak wygląda nie ciekawie to napewno taniej będzie go wymienić niż robić silnik -
Wymień bo inaczej masakra. U mnie niewiele brakowało. Jak otworzyłem osłonę to się za głowe złapałem jak to mogło w ogóle działać. Mam nowy pasek dobrej firmy i mogę Ci przesłać za 13cie. Pozostał bo kupiłem w zestawie z pompą a ta była do reklamacji i zanabyłem inny zestaw z pompą GMB. Jeśli nie musisz wymieniać pompy to cała operacja jest prosta z opisem zamieszczonym na forum.
Pozdrawiam -
Nie wygłupiaj się z kasą
Mój zestaw kosztował:
Pasek rozrządu Contitech 35,50zł
Rolka Napinacza 38,50złi przy okazji klinowy 9,70zł
Za wymianę dałem o dziwo 50zł. Facet specjalizuje się w Daewoo, a cały zestaw wymienił mi w niecałe 2h.
-
Spoko. Wymienię go za parę dni i będę miał spokój :):)
-
Nie wygłupiaj się z kasą
Za wymianę dałem o dziwo
50zł. Facet specjalizuje się w Daewoo, a cały zestaw wymienił mi w niecałe 2h.To rzeczywiście dziwne, bo u mnie ceny zaczynają się od 200zł
-
Dokładnie u mnie też za wymianę ok. 200zł
-
U mnie za wymiane chca 100zl
-
Co do cen wymiany rozrządu to jest ona bynajmniej u mnie uzależniona od tego czy wymianiamy także pompe wody tak więc warszawa i okolice:
-120zł sam rozrząd
-150-160zł rozrząd + pompa wodyEndriu121188 gdzie znalazłeś tak taniego fachowaca?
-
jak się ma czas trochę narzędzi i chęci .. można samemu wymienić.. tutaj zamieściłem poradę
wymiana paska rozrzadu -
W płońsku, tam moja dziewczyna mieszka. A że to mała mieścina i ogół samochodów to 75-80% to matizy i tico to i ceny niższe
-
bynajmniej
Przynajmniej
warszawa i okolice:-120zł sam rozrząd
-150-160zł rozrząd + pompa wody
U tego pana komplet z pompą za 100zł. W szymciakowym Tico jeździ zestaw i jest ok z tego co mi wiadomo
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9453662
Za wymianę rozrządu w Punto II chcieli ok 150-200zł, ale w końcu wymieniłem za 120 -
U tego pana komplet z pompą
za 100zł. W szymciakowym Tico jeździ zestaw i jest ok z tego co mi wiadomo
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9453662Tylko żeby to była pompa wody GMB!
-
GMB przy komplecie za 100zł? Śmiem wątpić...
Mi za pompę tej firmy powiedzieli 95zł, mam sprawną to na razie nie wymieniam. -
Mam nadzieję, że nie będę musiał wymieniać pompy wody
-
GMB przy komplecie za 100zł?
Śmiem wątpić...
Mi za pompę tej firmy
powiedzieli 95zł, mam sprawną to na razie nie wymieniam.Ja pompę kupowałem w sklepie moto (zwykle tam kupuje) i :
1. Zwykła pompa wody (mówią że niby "oryginał" a w rzeczywistości koreański zamiennik) kosztowała 65zł.
2.Pompa wody GMB (taka była seryjnie montowana) kosztowała ok. 75zł i taka zamontowałem.Jak zawsze Sobie powtarzam że :
Szkłem tyłka nie utrzesz...
Czasami warto dołożyć trochę więcej i nie wymieniać znowu za chwilę tego samego,bo to może się okazać pozorna oszczędność. -
Mam nadzieję, że nie będę
musiał wymieniać pompy wodyTo się okaże jak ściągnie się pasek rozrządu.
A jaki przebieg masz? -
Jest takie powiedzenie:
"Nie stać mnie na tanie rzeczy. "Ale niezawsze tak jest. W obecnym czasie jest baaardzo dużo firm które to produkują częsci, dla nas nie sąone az tak znane jak, żetak powiem oryginały, dlatego też uważamy te częsci za lipne , lecz nie zawsze tak jes, można trafić na tańszą firme ale równiez wytrzymałą jak oryginał. to jest jak z marketami, mamy markety które mają jak by to powiedziec swoje produkty, czy tam firmy, które im to produkują i czasami bywa tak że ten nie oryginalny, nie markowy produkt jest lepszy bądz porównywalny z markowym . Akurat jesli chodzi o Daewoo to jest przynajmniej dla mnie najlepszy przykład. Kiedyś pracowałem w serwisie Daewoo i miałem przykład częsci zawieszenia. Gosc kupił oryginał który mu szybko strzelił, następny zakup był zamiennik i też mu strzelił, znowu kupił następny zamienik innej firmy i wytrzymał dłuższy czas.
Druga sprawa hm słyszę te ceny to mnie ciarki przechodzą i szczerze to nie jest trudna sprawa, dlachcącego to nic trudnego, owszem potrzeba odwagi, troszkę manualnych zdolności, nie mozna sie bac brudu itd, jesli mamy wszystko ustawione tak jak ma byc to nic nie grozi, a przeciezmożna samemu zrobic jakąs blokade kół aby miec pewnosc że nic sie nie przestawi,nawet jesli sie przestawi o ząbek , dwa to tez niema jeszcze tragedii. PO za tym mamy internet i kolegów którzy napewno opisza krok po kroku i pomogą.
Pzdr -
Kiedyś pracowałem w serwisie Daewoo i miałem przykład częsci zawieszenia. Gosc kupił
oryginał który mu szybko strzelił, następny zakup był zamiennik i też mu strzelił, znowu kupił
następny zamienik innej firmy i wytrzymał dłuższy czas.Z zamiennikami to jest loteria...raz trafisz dobrze a raz wtopa i robota o kant ... rozbita
Takie życie ...Druga sprawa hm słyszę te
ceny to mnie ciarki przechodzą i szczerze to nie jest trudna sprawa, dlachcącego to nic
trudnego, owszem potrzeba odwagi, troszkę manualnych zdolności, nie mozna sie bac brudu itd,Trzeba to po prostu lubieć i się tym interesować.Jak ktoś nie ma żyłki do tego to nie da rady.Jak to się mówi najlepiej wychodzi to co się lubi robić.
Nie każdy jest dobry we wszsytkim.Jeden potrafi naprawiać auta drugi zna się na prawie czy finansach.Tak to jest.Całe życie się uczymy.jesli mamy wszystko ustawione tak jak ma byc to nic nie grozi, a przeciezmożna samemu zrobic
jakąs blokade kół aby miec pewnosc że nic sie nie przestawi,nawet jesli sie przestawi o ząbek
, dwa to tez niema jeszcze tragedii.Powiem Ci że w Ticu nie potrzeba żadnej blokady.Trzeba się bardzo starać żeby przestawić rozrząd.Ja robiłem sam rozrząd po raz pierwszy w Ticu i poszło mi to nawet gładko.Ja jestem samouk i jak zobaczę jak ktoś wcześniej to robił to wiem jak to zrobić samemu później.
Ale powtarzam...Trzeba to lubieć i interesować się tym.PO za tym mamy internet i kolegów którzy napewno opisza
krok po kroku i pomogą.
PzdrInternet to bardzo duża kopalnia wiedzy i fora to bardzo dobra rzecz.
Każdy każdemu pomaga lub stara się pomóc ot cała polityka na forum.Pzdr