Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Wczoraj:
Montaż tylnych pasów bezwładnościowychDziś:
Naprawa oświetlenia tablicy rejestracyjnej (w obecnej formie tymczasowo).
Co myślicie o zamontowaniu takiej lampki (lub nawet dwóch) LED?
KLIK -
Co myślicie o zamontowaniu takiej lampki (lub nawet dwóch) LED?
[url=http://allegro.pl/oswietlenie-tablicy-rejestracyjnej-biale-f-vat-i1428796423.htmlWitaj.
Całkiem fajnie to musi wyglądać.
Ja zamontowałem sobie klosze od lanosa i wstawiłem białe diody.
Ale pomysł masz fajny.
Pozdrawiam -
Witajcie
A ja dzisiaj zamontowałem tunel środkowy od cc.
Kupiłem go ostatnio na złomie za 5 złociszy, a nie za nowy 50 he he .
Całkiem w dobrym stanie.
Do niego dodatkowo zamotowałem kieszonkę od lanosa i lampkę pod nią.
Teraz ładnie wszystko oświetlone . -
Próbowałem dziś odpalić samochód (od prawie 2 miesięcy stoi nieruszany ), ale po wciśnięciu pedału gazu pedał został w podłodze. Odbija tylko wtedy, gdy pociągnę ręką za linkę gazu (pod maską), ale potem znowu zostaje w podłodze. Wiecie może co jest przyczyną? Popsikałem wd40 i sprawdzę jutro czy to coś da.
-
Woda zebrała się w lince i zamarzła?
Musisz sprawdzić czy to linka sie blokuje czy może w innym miejscu coś. -
witam wszystkich
a ja dzisiaj postanowilem zamontowac oswietlenie silnika pod klapa. pomysl moze durny ale ile razy cos musze zobaczyc pod maska pod blokiem gdzie latarnie nie swieca za dobrze to mnie cos trafia, a latarka zajmuje jedna reke.
oswietlenie to gotowe lampki led przyklejone na sylikon i nawet sie trzyma, nie zrobilem jeszcze wlacznika, na razie na krokodylki bezposrednio do akumulatora. na pierwszym zdjeciu widac efekt, na drugim nieco jasniej z wlaczonym silnikiem.
do tego trzecie swiatlo stopu - listwa led i dorzucam fotke z wymienionym oswietleniem wewnatrz kabiny, rowniez listwa led. -
Witam.
Fajny pomysł nie powiem.
Ale proponował bym zrobić na krańcówkę, żeby się zapalały po otwarciu maski.
Pozdrawiam. -
słuszny pomysł
chociaż bardziej rozważałem włącznik w kabinie żeby włączać kiedy faktycznie jest ciemno -
słuszny pomysł
chociaż bardziej
rozważałem włącznik w kabinie żeby włączać kiedy faktycznie jest ciemnoTeż racja pozdrawiam.
-
Wymieniona pompa wody, bębny z tyłu, zbita tylna lampa stopu i linka od hamulca recznego :-). Reszta wiosną .
-
Może nie dziś, ale parę dni temu
Tylne hamulce - Wszystko, prócz bębnów,
łożyska,
przegub zew. prawy,
regulacja linki sprzęgła.
Tico śmiga, jakby dopiero co wyjechało z salonu -
Dzis troche podlubalem, ale nie przy swoim tico
- Wymiana gum macphersonow
- Wymiana poduszki lewarka zmiany biegow (element metalowo - gumowy)
- Wymiana oleju, filtrow
- Wymiana wszystkich ramion wycieraczek wraz z piorami
- Wymiana wezyka podcisnienia serwa z zaworkiem
W swoim wymienilem tylko tylna wycieraczke wraz z piorem (ramie mialem jeszcze fabryczne )
BTW - zauwazylem ciekawa rzecz w tico mojej kolezanki, ktore naprawialem - sprezyny macphersonow byly duzo dluzsze niz moje :Hmm: Nie za bardzo mi sie to podoba, cale auto stoi duzo wyzej, przeswit jest sporo wieszy niz w standardowej wersji, nawet gumy stabilizatora sa przez to zdeformowane, bo caly wahacz jest nizej. Ktos chyba zmienil te sprezyny (nie sa zbyt stare), ale zmiana ta chyba ma niekorzystny wplyw na bezpieczenstwo. Tym samochodem jedzie sie jakby mniej pewnie w zakretach. Zastanawia mnie tylko to, skad ktos wzial takie sprezyny
Ciąg dalszy dyskusji o "dziwnych" sprężynach tutaj: KLIK
-
Co prawda nie nic nie dłubałem... i nie dziś, lecz przedwczoraj...
Ale po 13 latach pojechałem w piątek na badanie techniczne z wpisem do dowodu rejestracyjnego. Zauważyłem, że wraz z upływem czasu autko jest coraz uważniej i dłużej kontrolowane. Trochę się obawiałem o wyniki, bo - choć nic w pojeździe nie szwankuje podczas jazdy - to mam świadomość, że w hamulcach ostatnio grzebałem 3,5 roku temu, potem tylko wzrokowa kontrola grubości klocków i tarcz... całe zawieszenie (oprócz tylnych amortyzatorów i sprężyn) nadal oryginalne, od prawie 170 kkm...
... a samochód opuścił ścieżkę diagnostyczną bez żadnych problemów i uwag.
Oby tak dalej. Ale solennie sobie obiecałem, że niedługo wymienię to i owo w hamulcach. -
Na tygodniu wymiana lewego wahacza..na oryginał - nowy. jeszcze oryginalny był ten stary, ale te nasze drogi dają popalić.
Ciekawe kiedy prawy wahacz siadnie w spoczynek.
-
Ciekawe kiedy prawy
Wystarczy szybko jechać i w dziure porządną wpaść prawym kołem i element gumowy wachacza może mieć luz wtedy.
Dziur w tym roku jest taka ilość że niestety o to nie trudno.
-
Wystarczy szybko
jechać i w dziure porządną wpaść prawym kołem i element gumowy wachacza może mieć
luz wtedy.
Dziur w tym roku
jest taka ilość że niestety o to nie trudno.Nie tylko w tym roku - ale generalnie po każdej mroźnej zimie drogi strasznie się sypią. U mnie rekordem było rozwalenie wahacza (wraz z felgą i oponą) 4 kilometry (tak - cztery) po wyjeździe z warsztatu, w którym wahacze wymieniałem. No i oczywiście musiało się to stać w Mysłowicach - czyli mieście, w którym zarządca dróg nie ma OC Naturalnie nie było większego sensu sądzić się o tak "znikomą" szkodę... Ale wnerw był straszny.
-
Niedawno zamontowałem w swoim Tico termomentr z 2 czujnikami.
Zewnętrzny jest na przednim zderzaku po lewej, wewnętrzny czujnik wbudowany w termometr.Bardzo przydatny gadżet szczególnie w zimie.
Teraz jak jade widze temperature na zewnątrz i wewnątrz.
Foto
-
Niedawno
zamontowałem w swoim Tico termomentr z 2 czujnikami.
Zewnętrzny jest na
przednim zderzaku po lewej, wewnętrzny czujnik wbudowany w termometr.
Bardzo przydatny
gadżet szczególnie w zimie.
Teraz jak jade
widze temperature na zewnątrz i wewnątrz.Cena urządzenia???
-
Cena urządzenia???
Termometr kosztował 19 PLN w Kaufladzie.
Musiałem do zewnętrznego czujnika dać dłuższy kabek bo fabryczny ma tylko 1,5m.
Termometr jest podświetlany na niebiesko jak przekręce kluczyk w stacyjce.
Ma przewód z wtykiem do gniazda zapalniczki skąd brany jest prąd do podświetleniaFoto
-
Widac popularny termometr mam taki sam w aucie. No i dokładnie w tym samym miejscu go przymontowałem.