Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Regulacja hamulców z tyłu...Jutro ciąg dalszy
Przy okazji wolnej chwili zrobiłem sobie ściągacz do bębnów
Ściąganie bębnów teraz to malina.Jednym paluszkiem ściągam -
Mam podobny
przebieg i z 10tys km wymieniałem rozrząd i wymieniłem tą pompę wody,ale nie
potrzebnie bo była w b.dobrym stanie.Ja podobnie postapilem, teraz prawie 200 000 mam przejechane i odpukac pompa fabryczna dalej pracuje Rozrzad planuje wymienic przy przebiegu 242 000
-
wymiana łożyska w tylnym prawym kole
mam nadzieję, że to ono było winne hałasu pojawiającego się po przekroczeniu 60wymiana przebiegła bez komplikacji
-
wymiana łożyska w
tylnym prawym kole
mam nadzieję, że to
ono było winne hałasu pojawiającego się po przekroczeniu 60To nie zrobiłeś od razu po wymianie jazdy próbnej?
-
jakoś nie miałem ochoty wczoraj na jazdę próbną... tym bardziej, że miałem inną robotę w garażu
dzisiaj, po jeździe próbnej, mogę stwierdzić, że dalej jakiś szum jest, ale możliwe, że to wina tego, że bęben założyłem na ciasno i teraz muszą się szczęki trochę dotrzeć...
-
Odpowietrzenie układu hamulcowego i już wiem, że mam pompę do wymiany
Nic nie cieknie ale łapie gdzieś powietrze - po 1-3miesiącach układ zapowietrzony, oczywiście po pompowaniu pedał pomału opada ze świstem - i po dzisiejszej zabawie wyszło, że zapowietrza się tylko tył -
Dziś Tikuś dostal nowy akumulator 35Ah 300A ;-) stary padł po 10 latach.
-
Wczoraj korzystając z wolnego popołudnia zainstalowałem trójnik do benzyny,wymieniłem filtr oleju(stary ciekł z powodu słabej uszczelki oraz miał wadliwy zawór zwrotny)
Po lewej Filtron(polecam ) po prawej wadliwy koreański zamiennik(nie polecam )
Problem z migającą kontrolką oleju znikł
Zabrałem się również za hamulec ręczny i rozwiązałem problem ze skrzypieniem (sprężyna tarła o bęben).Długo nie mogłem dojść z ustawieniem ręcznego,ale w końcu doszedłem co jest nie tak.Winowajcą okazała się zawleczka,a raczej jej brak.W skutek tego w jednym kole hamulec ręczny był,a w drugim nie.
Powinna być mniejsza,ale nie mogłem nigdzie dostać mniejszej.
Zadaniem tej zawleczki jest utrzymywanie linki przy wyjściu z tarczy kotwicznej.
Po zainstalowaniu zawleczki w końcu ustawiłem ręczny hamulec.
Może to się komuś przyda jak będzie miał kłopoty z ręcznym -
Wymiana kolumny
kierowniczej - 30 minut spokojnej pracy i w efekcie cisza na nierownosciachCzy sprawdzałeś jakie uszkodzenie było w wymontowanej przekładni ?
-
Może to się komuś
przyda jak będzie miał kłopoty z ręcznymNazwa katalogowa tej zawleczki to "uchwyt linki" nr kat.Tico-53771-82030-000.
Warto też szukać pod nr katalogowym Matiza - 94580435.Cena ~ 0,60 gr/szt. -
kurcze a ja wymieniałem tarcze kotwiczne i linkę i w ogóle nie miałem pojęcia że taka zawleczka może być, ale bez niej też mi ręczny ładnie łapie...
-
kurcze a ja
wymieniałem tarcze kotwiczne i linkę i w ogóle nie miałem pojęcia że taka zawleczka
może być, ale bez niej też mi ręczny ładnie łapie...ja podobnie...
bo w sobotę wymieniłem bębny, linkę, szczęki...
już się cieszyłem że ręczny super, hamulce odpowietrzone to aparat zapłonowy nawalił...
a jutro walka z modułem o którym w innym temacie pisałem -
Przymierzam się z bólem serca do wymiany oleju w skrzyni biegów na rzadszy.
Spuszczę ten swój słynny Hipol"6" ze skrzyni, który to olej świetnie się sprawdza w maszynach rolniczych i w samochodach azjatyckich.
Jednak przy naszych srogich zimach biegi ciężko wchodzą na początku jazdy - tak jak kiedyś w Syrenie. -
Czy sprawdzałeś
jakie uszkodzenie było w wymontowanej przekładni ?Tak - miala luzy w dolnej czesci (tuz ponad krzyzakiem)
-
Wymiana tylnych sprężyn. Prawa poszła po wjeździe w dziurę w naszym pięknym Krakowie.
-
Wymiana uszczelki i przekładki ebonitowej pomiędzy pompą paliwa a silnikiem. Kurcze dużo oleju mi uciekło na silnik i chyba go umyję. Widziałem środki K2 próbował ktoś tego ?
-
nie są złe ! mocno żrące musisz uważać z rękoma bo jak nie zmyjesz tego to spowodujesz podrażnienia skóry. A tak to środek mocny i dobrze czyści. Ja spryskiwałem pierw preparatem później pędzelkiem do malowania grzejników [taki długi zagięty] trochę szorowałem najbardziej zabrudzone miejsca i spłukiwałem wysokim ciśnieniem. Ewentualnie pompeczką ciśnieniową do opryskiwania roślin na działce
http://img823.imageshack.us/i/dscf2695.jpg/ -
Dzięki. Jutro będziemy czyścić ;-).
-
Wymiana linki ręcznego i szczęk hamulcowych. Nie wiem gdzie mój ojciec kupował te szczęki razem tymi sprężynkami ale nic się nie chciało kupy trzymać (za duże sprężyny, za duże luzy na częściach) więc część bebechów pozostała starych ;p
Ciężkie warunki bo w deszczu ale robota zrobiona
-
Dziś wymieniłem w moim tico osłonę przegubu zewnętrznego - bardzo krótko wytrzymała podróba jakaś.
Wymieniłem też olej w skrzynie biegów z Hipola 6 na Exel 75W- 90.