Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
wraz z filtrem. Na koniec silniczek został umyty - bo uszczelka pod pokrywą zaworów
dość mocno się pociła przed wymianą.Czym i jak myles?
-
Czym i jak myles?
Chyba karcherem Żona się zajmowała tym - ja w Rzeszowie teraz jestem
-
Ja kiedyś miałem
podobną sprawę, ale u mnie powodem była linka napędzająca licznik.
Można to szybko
sprawdzić odłączająć na chwilę linkę od skrzyni biegów.Jutro sprawdzam! Dzięki za wskazówkę!
P.s
Próbowałem odpiąć ją, ale niestety nie mogę jej wyjąć a nie chce specjalnie zakłądać nowego tematu. W szukajce dosyć mało niestety na ten temat mowa (chyba, że nie znalazłem). Powiedzcie czy tam jest jakis zatrzask? Wkręcana, wciskana ? 96r jest mój Tiktak.
-
Wymiana kolumny kierowniczej - 30 minut spokojnej pracy i w efekcie cisza na nierownosciach. Minimalnie lzej pracuje kierownica
Wymienilem tez antene - stara juz nie odbierala jak nalezy. W tej nowej jest za krotki kabel Nie ma to jak oszczednosci producenta...
Przymierzam sie na weekendzie do wymiany calego ukladu hamulcowego (przewody sztywne, elastyczne, reperaturka pompy i plyn). Wszystko oprocz plynu juz czeka Mozecie polecic jakis dobry plyn DOT-4?
-
Mozecie polecic jakis dobry plyn DOT-4?
Ja zawsze kupowałem płyn Organika w Auchan a ostatnio kupiłem wyprodukowany przez Boryszef. Szczerze to jeszcze nie zauważyłem różnicy;)
-
Ja zawsze kupowałem
płyn Organika w Auchan a ostatnio kupiłem wyprodukowany przez Boryszef. Szczerze to
jeszcze nie zauważyłem różnicy;)Ja to raczej w markecie kupowal nie bede
-
Mozecie polecic jakis
dobry plyn DOT-4?Jeździłem na Orlenowskim,a teraz jeżdżę na Ferrodo i różnicy nie widzę zbytnio.
Lepiej częściej wymienić płyn hamulcowy a nie szukać lepszych czy gorszych IMO -
Lepiej częściej
wymienić płyn hamulcowy a nie szukać lepszych czy gorszych IMOMasz racje w sumie, u mnie przy okazji remontu i plyn wymienie Zastanawiam sie tez czy kupowac tez jakis najtanszy w celu samego przeplukania nowej instalacji, a potem wlac ten wlasciwy.
-
Masz racje w sumie,
u mnie przy okazji remontu i plyn wymienie Zastanawiam sie tez czy kupowac tez
jakis najtanszy w celu samego przeplukania nowej instalacji, a potem wlac ten
wlasciwy.Jeżeli cała instalacja jest nowa, to z czego chcesz płukać ? Szkoda kasy.
-
Jeżeli cała
instalacja jest nowa, to z czego chcesz płukać ? Szkoda kasy.W sumie racja
-
Ja dziś wymieniłem zbiornik paliwa stary wytrzymał zaledwie trzy lata ale z winy warsztatu bo nie został zakonserwowany czyli nie można nikomu ufać.A tak wymiana poszła gładko bez niespodzianek
-
To nie tylko wina warsztatu tylko oszczędzania i kupowania zbiornika rzemiosła polskiego zamiast fabrycznego produktu. Licha blacha i tyle a do tego sypie się syf z kół na niego.Dlatego sam kupiłem prawie prawie jak nowy używany zbiornik za 65zł z wysyłka - oryginał fabryczny GM.
-
Masz racje w sumie,
u mnie przy okazji remontu i plyn wymienie Zastanawiam sie tez czy kupowac tez
jakis najtanszy w celu samego przeplukania nowej instalacji, a potem wlac ten
wlasciwy.Przy tak daleko idącym remoncie hamulców i tak wypłuczesz układ zalewając go płynem oraz przy odpowietrzaniu
-
Przy tak daleko
idącym remoncie hamulców i tak wypłuczesz układ zalewając go płynem oraz przy
odpowietrzaniuRacja, a remont taki robie profilaktycznie (nie czekam az hamulce zawioda). Kilkunastoletnia instalacja w koncu moze odmowic posluszenstwa. A szykuje sie urlop i dluzszy wyjazd
-
No i stalo sie Remont ukladu hamulcowego mam juz za soba
Wymienione:
Przewody sztywne: pod samochodem do korektora sily hamowania, od korektora do przewodu elastycznego, przewody elastyczne: komplet 3 szt.
Plyn hamulcowy: Valeo DOT4
Chcialem sie dostac do pompy w celu jej regeneracji, jednak okazala sie chyba nierozbieralna.
Okazalo sie, ze najbardziej skorodowany byl odcinek korektor sily hamowania => przewod elastyczny. Po oderwaniu konserwacji z przewodu, wyplynal plyn :szalone: Wolalbym nie doswiadczyc samoistnego oderwania sie przypadkowo narzuconej konserwacji z przewodu
-
Okazalo sie, ze
najbardziej skorodowany byl odcinek korektor sily hamowania => przewod elastyczny.Dobra decyzja z tym remoncikiem. Ja zrobiłem to samo po 9 latach i 132 kkm. Wymienione wszystkie przewody od korektora dalej, cylinderki, szczęki. I też ten przewód, o którym piszesz, był najbardziej skorodowany.
A pompy nie ruszaj, skoro problemów nie ma. -
Dobra decyzja z tym
remoncikiem. Ja zrobiłem to samo po 9 latach i 132 kkm.Po 9 latach miales niewielki przebieg, trzeba przyznac Ale lata leca i ze starosci przewody koroduja, wiec lepiej zapobiegac
Wymienione wszystkie
przewody od korektora dalej, cylinderki, szczęki. I też ten przewód, o którym
piszesz, był najbardziej skorodowany.Szczerze sie przyznam, ze teraz do bebnow nie zagladalem, w najblizszym czasie moze to zrobie i poprawie mechanizm samoregulacji. Ten tyl ciagle niedomaga, juz mnie krew zalewa, bo czesci wszystkie wymienione, a nie hamuje Jakies 2 lata temu zmienialem kompletne tarcze kotwiczne i przez okolo rok hamowalo elegancko. Moze wystarczy wymienic sam mechanizm samoregulacji? Bo te zabki moze sie wyrobily
A pompy nie ruszaj,
skoro problemów nie ma.Na szczesie jest juz za pozno, zamontowalem ja bez dobierania sie i pracuje dobrze
-
Wymiana linki od prędkościomierza i... Wreszcie cisza!! Nic nie tyka . Taka pierdoła a przez nią wymieniłem sprawne łożyska i tarcze hamulcowe. :-)
-
...wymieniłem w swoim Tico, które ma 138 tysięcy przebiegu:
- Lewy przedni wahacz. Poprzedni wytrzymał rok.
-lewą końcówkę drążka kierowniczego. - ustawiłem sam zbieżność kół, po wymianie wahacza.
- wymieniłem szczęki, rozpieracze i cylinderki w tylnych kołach.
-wymieniłem pasek rozrządu i napinacz ze sprężynką.
Pompy wody nie ruszałem. Po co wstawiać chiński zamiennik w miejsce nie cieknącego oryginału?
- Lewy przedni wahacz. Poprzedni wytrzymał rok.
-
Mam podobny przebieg i z 10tys km wymieniałem rozrząd i wymieniłem tą pompę wody,ale nie potrzebnie bo była w b.dobrym stanie.