Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Wymiana anteny, poprzednią urwałem.. ze złości montaż przerobionej anteny - radio gra
-
Przyznajcie się kto to zrobił i nie opisał tutaj ?? :-)
-
Jak już "ruda" mocno zaatakuje, to też mam zamiar dokonać takiej przeróbki. Oprócz praktyczności, to zarówno kilka kilo mniej do ciągnięcia
-
Dzisiaj tikulc dostal nowe sprezyny z tylu D&D Springs Poland
-
Wymiana klemy masowej (-), wymiana popękanego wężyka od odprowadzania par paliwa do gażnika.. teraz jest
-
Wymiana klamki od drzwi przednich pasażera. Pękł plastikowy okrągły zaczep który poruszał mechanizmem otwierania zamka. Koszt klamki 15 zł. Starą klamkę musiałem połamać kombinerkami i przeciąć kontówką stare śruby bo się obkręcały.
-
U mnie w samochodzie ostatnimi dniami zamontowałem światła do jazdy dziennej, wymienione zostały wszystkie poduszki silnika oraz skrzyni,belka pod chłodnicą wymieniona,dwa wahacze przednie oraz dwie końcówki kierownicze przednie wymieniłem. Zrobiłem poprawki lakiernicze całego auta
A dziś u brata w tico rozebrałem przednie zaciski hamulcowe i wszystkie prowadniki rozruszałem i nasmarowałem, wymieniłem gumy stabilizatora, wymieniłem rozpierak w hamulcach tylnych i wyregulowałem ręczny hamulec, nowy klakson założyłem. W poniedziałek będę zakładał klocki hamulcowe, wymieniał osłony przegubów napędowych zew, regulował zawory oraz wymieniał łożyska koła tylnego, i na koniec wymiana oleju silnikowego.
-
Ostatnimi czasy moja Biedronka dostała trochę nowych zabaweczek.
1. wahacze przednie Febi Bilstein
2. gumy stabilizatora (ponoć oryginalne - w woreczku GM były)
3. przekładnię kierowniczą Lauber
4. końcówki drążków kierowniczych CTR
5. tylne sprężyny GH
6. klocki hamulcowe Ferodo
7. tłoczki hamulcowe (przód) chromowane (nie pamiętam producenta).Ogólnie poprawiło się prowadzenie auta - ale niestety coś stało się z hamulcami (problem opisałem w osobnym wątku).
-
U mnie w
samochodzie ostatnimi dniami zamontowałem światła do jazdy dziennej, wymienione
zostały wszystkie poduszki silnika oraz skrzyni,belka pod chłodnicą wymieniona,Byly jakies komplikacje przy wymianie belki? Jak z odkrecaniem srub?
-
Jak zwykle, w moim Tico tylko profilaktyka ( odpukać na razie bez problemów )
Postanowiłem wyczyścić zaworek EGR, dolny otwór prawie bez prześwitu , w górnym tylko troszeczkę nalotu , w najbliższym czasie sprawdzę na trasie czy jest zmiana w pracy silnika.Edyta: Po przejechaniu krótkiego odcinka ( 68km ), odniosłem wrażenie troszkę bardziej stabilnej pracy silnika
-
I w wakacje tez spokoju nie mialem.
- naprawa linki i klapy od wlewu paliwa
- podciągnięcie linki sprzęgła (luz na 1-1,5cm)
-
dziś miałem miłą okazję podłubać przy tico.. co ciekawsze które dawniej było moje...
niestety nie było uzytkowane dłuższy czas i kilka spraw się nałożyło...- szurające hamulce przednie - czyszczenie i rozruszanie tłoków i okładzin
- wymiana wężyka podciśnienia serwa
- wymiana pompki spryskiwacza
- wyjęcie i rozruszanie alternatora (przez okres postoju korodująca obudowa unieruchomiła wentylator wirnika)
- zmiana kół z oponami na letnie
-
Trzymajcie Panowie kciuki jutro chcę wymienić lewe przednie łożysko. Żeby tylko obyło się bez niespodzianek!! :-).
Dodatek :
Łożyska wymienione a cykliczne pukanie (jak by na maszynie do szycia) ciągle jest .
-
A pompy paliwa nie wymieniałeś? Zdarzają się nowe, które dają taki odgłos. Na forum jest poświęcony temu wątek.
-
Jakiś czas temu wymieniałem. A dzisiaj zauważyłem, że pęknięta jest uszczelka i ucieka tamtędy olej. Jutro wymienię tą uszczelkę i jeśli to będzie to, to chyba Cię "ozłocę" . Bo denerwuje to strasznie .
-
coś stało się z hamulcami (problem opisałem w osobnym wątku).
W poniedziałek korzystając z gościny zaprzyjaźnionego warsztatu oraz okazjonalnie z dodatkowej pary rąk wymieniłem w Biedronce pompę hamulcową, serwo i korektor siły hamowania. Hamulce już się ułożyły, jutro jeszcze ostateczne (testowe w sumie, bo objawów zapowietrzenia brak) odpowietrzanie hamulców. Ostatecznie mogę stwierdzić, że hamulce są OK.
Czeka mnie jeszcze lutowanie kabli do prawego tweetera oraz montaż ściemniacza oświetlenia wewnętrznego a przy okazji oględziny wnętrza drzwi pod kątem wygłuszenia w dość niekonwencjonalny sposób
-
Raczej wątpię żeby to była wina uszczelki. Ten stukot bierze się z luzu między dźwignią pompy, a krzywką. Aby go zlikwidować trzeba albo wymienić pompę, albo zeszlifować podkładkę dystansową. Tylko trzeba mieć pewność, że ten stukot pochodzi z pompy.
-
Cztery nowe kapcie "Passio"
-
Cztery nowe kapcie
"Passio"Gdzie kupowałeś?
-
Gdzie kupowałeś?
Auchan obok stoiska z pieczywem po 87,99zł