[Tico] Problem z wskaźnikami paliwa i temp.
-
Topnik polecam płynny, a nie kalafonię.
A dlaczego nie kalafonię? Przecież tak ładnie pachnieTaką folię łatwo zniszczyć
czas grzania do minimum
A tak poważnie to
Bardzo ważna uwaga -
A dlaczego nie kalafonię?
Przecież tak ładnie pachnie
Topnik w płynie też pachnie
Za to jest według mnie przyjaźniejszy w obsłudze niż kalafonia.
A jakbym miał się bawić w rozpuszczanie kalafonii w spirytusie, to na pewno wolę gotowy topnik w płynie -
Czujnik temperatury znajduje w
kolektorze ssącym.Jego sprawność można sprawdzić przy pomocy omomierza.Temperatura niska
rezystancja wysoka ,temperatura wysoka rezystancja maleje.Brak wskazań czujnik do wymiany.Jest ich aż dwa, to można spróbować przełączyć sie na drugi.
-
to prawda, poradnik by się przydał, bo ja nie orientując się za bardzo ocb wziąłem drugi zegar ze szrotu
nie wiadomo czy dobry, ale plus taki że z przebiegiem niższym o połowę -
to prawda, poradnik by się
przydał, bo ja nie orientując się za bardzo ocb wziąłem drugi zegar ze szrotu
nie wiadomo czy dobry, ale
plus taki że z przebiegiem niższym o połowęJa piszę o czujniku a Ty chyba o wskaźniku, no bo wskażnik jest jeden(w zestawie wskaźników), natomiast czujniki są dwa(jeden obok drugiego)w kolektorze ssącym.
-
Dokładnie, niemniej jednak przydałby sie manual dot. czujników.
Po wymianie zegarów chyba coś drgnęło u mnie, choć mój max przebieg to ok. 5km więc temp. i tak się nie podnosi (jezdze na LPG) i mam poważne podejrzenia że mechanik złożył mi tiktacza bez termostatu lub z otwartym na stałe. -
Dokładnie, niemniej jednak przydałby sie manual dot. czujników.
Czujników jest sporo w różnych miejscach samochodu,jednak głównym dysponentem temperatury jest termostat(jak wiadomo w Tico niektóre parametry są sterowane i uzależnione od temperatury).Do tego celu służą m.in.czujniki:BVSVx2-podciśnienie,temperatury płynu chłodzącegox2, wyłącznik termiczny, kompensator termiczny biegu jałowego i inne.Jak znajdę odpwiednie fotki to może uda się zrobić z tego poradę-informację.
Po wymianie zegarów chyba coś
drgnęło u mnie, choć mój max przebieg to ok. 5km więc temp. i tak się nie podnosiSprawdź ten wskaźnik dotykając jego przewód z czujnika do "masy".
mam poważne podejrzenia że mechanik złożył mi tiktacza bez termostatu lub z otwartym na
stałe.To sprawdź to porównując temperatury przewodów chłodnicy(tych grubych)w trakcie nagrzewania silnika.Pozwoli to wstępnie ustalić stan termostatu(lub jego brak),ewentualnie zablokowanie go w pozycji otwartej.
-
Wskażnik od paliwa zmasowałem i się podnosi więc jest OK.
Ze wskaźnikiem temp. jest problem bo nie wiem jak zmasować, pewenie jakimś przewodem który idzie do czujnika/przewodu, ale tu jest problem bo nie wiem który to czujnik
Co do przewodów: jeśli oba będą się nagrzewały w podobnym czasie to będzie oznaczało że termostat kaput?
-
Co do przewodów: jeśli oba
będą się nagrzewały w podobnym czasie to będzie oznaczało że termostat kaput?W telegraficznym skrócie tak.
-
Wskażnik od paliwa zmasowałem i się podnosi więc jest OK.
Ze wskaźnikiem temp. jest problem bo nie wiem jak zmasować, pewenie jakimś przewodem który >idzie do czujnika/przewodu, ale tu jest problem bo nie wiem który to czujnikW momencie zmasowania oba wskaźniki(paliwa i temperatury) powinny się wychylać maksymalnie.
Paliwowy już sprawdziłeś a temperatury należy zrobić tak samo tylko trzeba zmasować przewód połączony z jednym z czujników(jest ich dwa, jeden obok drugiego)w kolektorze ssącym od strony zaworu EGR(wsuń rękę pod zawór EGR i tam trafisz na te dwa czujniki, na jeden znich będzie na wsuwkę podłączony przewód, który należy zmasować, aby sprawdzić działanie wskaźnika temperatury).Co do przewodów: jeśli oba
będą się nagrzewały w podobnym czasie to będzie oznaczało że termostat kaput?Albo uszkodzony lub zablokowany w położeniu otwarcia.
Proponuję wymienić na termostat Vernet 88*.