[Tico] Problem z wskaźnikami paliwa i temp.
-
Dużo jest odkręcania żeby
ściągnąć licznik ?Mało.
-
Dużo jest odkręcania żeby
ściągnąć licznik ?dokładnie to 8 śróbek, plus wypięcie 2 złączy oraz zdejmowanie linki prędkościomierza,
ja załatwiam to poprzez silne pociągnięcie całego licznika do siebie(jak już mamy wypięte złącza z przewodami) choć zawsze zastanawiam się nat tym czy jest to bezpieczne -
No dopiero dziś znalazłem czas i wymieniłem ten stabilizator i wszystko okej śmiga. kosztowało mnie to 2 zł i trosze czasu. DZIĘKI za pomoc!
-
DZIĘKI za pomoc!
Przy okazji mogłeś pomyśleć o innych i zrobić fotki z krótkim opisem. Może też ktoś
będzie miał ten sam problem co Ty ! -
zrobić fotki z krótkim opisem.
Najważniejsze zdjęcie już w tym temacie jest
Ewentualnie można by dorzucić fotki dotyczące wyjmowania zegarów, ale te już chyba na forum były, to można dać do nich linkaZ resztą uważam, że jeśli po tym opisie ktoś nie da sobie rady, to nie powinien się za to brać
Ja dam tylko jeszcze drobną uwagę, która teraz wpadła mi na myśl:
Przy lutowaniu ostrożnie, krótko, i DUŻO TOPNIKA. Topnik polecam płynny, a nie kalafonię. Taką folię łatwo zniszczyć, a topnik pozwoli ograniczyć czas grzania do minimum. I nie wdychać oparów z topnika -
Topnik polecam płynny, a nie kalafonię.
A dlaczego nie kalafonię? Przecież tak ładnie pachnieTaką folię łatwo zniszczyć
czas grzania do minimum
A tak poważnie to
Bardzo ważna uwaga -
A dlaczego nie kalafonię?
Przecież tak ładnie pachnie
Topnik w płynie też pachnie
Za to jest według mnie przyjaźniejszy w obsłudze niż kalafonia.
A jakbym miał się bawić w rozpuszczanie kalafonii w spirytusie, to na pewno wolę gotowy topnik w płynie -
Czujnik temperatury znajduje w
kolektorze ssącym.Jego sprawność można sprawdzić przy pomocy omomierza.Temperatura niska
rezystancja wysoka ,temperatura wysoka rezystancja maleje.Brak wskazań czujnik do wymiany.Jest ich aż dwa, to można spróbować przełączyć sie na drugi.
-
to prawda, poradnik by się przydał, bo ja nie orientując się za bardzo ocb wziąłem drugi zegar ze szrotu
nie wiadomo czy dobry, ale plus taki że z przebiegiem niższym o połowę -
to prawda, poradnik by się
przydał, bo ja nie orientując się za bardzo ocb wziąłem drugi zegar ze szrotu
nie wiadomo czy dobry, ale
plus taki że z przebiegiem niższym o połowęJa piszę o czujniku a Ty chyba o wskaźniku, no bo wskażnik jest jeden(w zestawie wskaźników), natomiast czujniki są dwa(jeden obok drugiego)w kolektorze ssącym.
-
Dokładnie, niemniej jednak przydałby sie manual dot. czujników.
Po wymianie zegarów chyba coś drgnęło u mnie, choć mój max przebieg to ok. 5km więc temp. i tak się nie podnosi (jezdze na LPG) i mam poważne podejrzenia że mechanik złożył mi tiktacza bez termostatu lub z otwartym na stałe. -
Dokładnie, niemniej jednak przydałby sie manual dot. czujników.
Czujników jest sporo w różnych miejscach samochodu,jednak głównym dysponentem temperatury jest termostat(jak wiadomo w Tico niektóre parametry są sterowane i uzależnione od temperatury).Do tego celu służą m.in.czujniki:BVSVx2-podciśnienie,temperatury płynu chłodzącegox2, wyłącznik termiczny, kompensator termiczny biegu jałowego i inne.Jak znajdę odpwiednie fotki to może uda się zrobić z tego poradę-informację.
Po wymianie zegarów chyba coś
drgnęło u mnie, choć mój max przebieg to ok. 5km więc temp. i tak się nie podnosiSprawdź ten wskaźnik dotykając jego przewód z czujnika do "masy".
mam poważne podejrzenia że mechanik złożył mi tiktacza bez termostatu lub z otwartym na
stałe.To sprawdź to porównując temperatury przewodów chłodnicy(tych grubych)w trakcie nagrzewania silnika.Pozwoli to wstępnie ustalić stan termostatu(lub jego brak),ewentualnie zablokowanie go w pozycji otwartej.
-
Wskażnik od paliwa zmasowałem i się podnosi więc jest OK.
Ze wskaźnikiem temp. jest problem bo nie wiem jak zmasować, pewenie jakimś przewodem który idzie do czujnika/przewodu, ale tu jest problem bo nie wiem który to czujnik
Co do przewodów: jeśli oba będą się nagrzewały w podobnym czasie to będzie oznaczało że termostat kaput?
-
Co do przewodów: jeśli oba
będą się nagrzewały w podobnym czasie to będzie oznaczało że termostat kaput?W telegraficznym skrócie tak.
-
Wskażnik od paliwa zmasowałem i się podnosi więc jest OK.
Ze wskaźnikiem temp. jest problem bo nie wiem jak zmasować, pewenie jakimś przewodem który >idzie do czujnika/przewodu, ale tu jest problem bo nie wiem który to czujnikW momencie zmasowania oba wskaźniki(paliwa i temperatury) powinny się wychylać maksymalnie.
Paliwowy już sprawdziłeś a temperatury należy zrobić tak samo tylko trzeba zmasować przewód połączony z jednym z czujników(jest ich dwa, jeden obok drugiego)w kolektorze ssącym od strony zaworu EGR(wsuń rękę pod zawór EGR i tam trafisz na te dwa czujniki, na jeden znich będzie na wsuwkę podłączony przewód, który należy zmasować, aby sprawdzić działanie wskaźnika temperatury).Co do przewodów: jeśli oba
będą się nagrzewały w podobnym czasie to będzie oznaczało że termostat kaput?Albo uszkodzony lub zablokowany w położeniu otwarcia.
Proponuję wymienić na termostat Vernet 88*.