Czy moge zalozyć do Tico akumulatro Centra+ 44ah?
-
Witam
Jakie mogą być skutki założenia do Tico akumulatora Centra Plus ale o mocy 44ah? Czy alternator go doładuje? Jak długo moge jeździć na takim akumulatorze i czy będzie pasował? Mam taki akumulator nowy (niestety sugerowanej przez producenta 35tki nie posiadam)
Pozdrawiam
-
W zasadzie powinien być taki sam. Zakładając większy akumulator musisz liczyć się z niedoładowywaniem go przez alternator. Jednak wydaje mi się, że 44 ah nie powinien spowodować większych niedoładowań
-
Jakie mogą być skutki założenia do Tico akumulatora Centra Plus ale o mocy 44ah?
Pozytywne , wielu takie zakłada aby mieć trochę energii więcej.
Czy alternator go doładuje?
Poradzi sobie, szczególnie jeśli od czasu do czasu zrobisz parę kilometrów więcej niż tylko po mieście.
Jak długo moge jeździć na takim akumulatorze
Dopóki nie padnie jak każdy inny w tym oryginalny. Wiele zależy od sprawności układu ładowania.
i czy będzie pasował?
No i tutaj złe wieści, nie będzie, trzeba dokonać pewnych przeróbek podstawki i klem. Dobrą wiadomością jest to, że owe przeróbki nie są zbyt skomplikowane. Poszukaj w archiwum, było to opisywane.
-
Jakie mogą być skutki założenia do Tico akumulatora Centra Plus ale o mocy 44ah?
W zasadzie powtórzę po Pirxie...
Pozytywne, o ile nie jeździsz WYŁĄCZNIE na krótkich, miejskich trasach.Czy alternator go doładuje?
Tak. Nominalnie alternator daje 50 A przy 2000 obrotach silnika na minutę. To wystarcza do ładowania takiego akumulatora, jeżeli od czasu do czasu zrobisz kilkudziesięciokilometrową trasę i nie używasz ciągle wielu odbiorników prądu.
Jak długo moge jeździć na takim akumulatorze i czy będzie pasował? Mam taki akumulator nowy (niestety sugerowanej przez
producenta 35tki nie posiadam)Pojeździsz tyle, ile on wytrzyma - czyli zależnie od producenta, miejsca zakupu, okresowej dbałości i odrobiny szczęścia do danego egzemplarza.
Nie pasuje. Dodatkowo trzeba zakupić większe klemy (obie nie kosztują więcej niż 10 zł) i je założyć oraz przerobić mocowanie akumulatora. Ja zrobiłem to z kawałka blachy po obudowie pralki i wykorzystałem oryginalne pręty do przykręcenia.
Jeżdżę na baterii Centry 44 Ah od 4 lat. Jestem zadowolony. "Mam" więcej prądu (może przydać się w zimie w razie problemów z rozruchem), spokojnie można dłużej skorzystać z radia czy lamp przy wyłączonym silniku.
Jeśli już masz taki akumulator, rozważ jego zamocowanie. Ja opisywałem, jak go zaadaptować do Tico, pisał też Artu... Kilka razy była o tym mowa, ale nie jestem w stanie teraz wyszukać odpowiednich wątków. -
Sam mam od dawna zmienione klemy i zamontowany aku 44AH. Ten mały fabryczny wg mnie to za mały wogóle bo wciąż się wyładowywał szybko. Podstawa pod aku może być ta sama ale trzeba ja odkręcić i wyprostować młotkiem. Ładowanie u mnie szczególnie po zasmontowaniu świateł dziennych jest idealne. Co do żywotności to jak się trafi. W maluchu akumulator właśnie 44Ah wytrzymał 6 lat i jakoś był doładowywany. Lepiej za ta samoą kaskę kupić centre plus 44 niz fabrycznego 36Ah
-
Sam mam od dawna zmienione klemy i zamontowany aku 44AH.
Ja mam exide 44 Ah od 1,5 roku i jak dotad spisuje sie wysmienicie
Podstawa pod aku może być ta sama ale trzeba ja odkręcić i wyprostować młotkiem.
Nic nie trzeba prostowac, wystarczy rorobic odpowiednie uchwyty do podstawy metalowej i bedzie dobrze
Ładowanie u mnie szczególnie po zasmontowaniu świateł dziennych jest idealne. Co do żywotności to jak się trafi. W maluchu akumulator właśnie 44Ah wytrzymał 6 lat i jakoś był doładowywany. Lepiej za ta samoą kaskę kupić centre plus 44 niz fabrycznego 36Ah
Potwierdzam, nie ma problemow z ladowaniem. Zmiana na wiekszy, niestandardowy akumulator jest zmiana na lepsze
-
Dzięki wszystkim za wyczerpujące i pozytywne wypowiedzi
W takim razie zaloże akumulator z Centry Plus 44ah i mam nadzieje żę bedzie smigać bez problemuPozdrawiam