Awaria pompy hamulcowej???


  • Użytkownik archiwalny

    Mam pytanko: Jaki jest objaw awarii pompy hamulcowej? Płyn mam juz troche słaby(1,5roku). Jadąc w trasie dosc szybko naraz nie miałem hamulca, był dopiero przy 2-gim wcisnięciu. Mechanik mowi zeby razem z płynem wymienic pome. Przebieg 67000km 96 rok.Dodam ze od jakiegos czasu przy ostrym hamowaniu załączała sie kontrolka hamulca. Poziom płynu jest OK i nigdzie nie ma zadnych wycieków.


  • Użytkownik archiwalny

    Dodam
    ze od jakiegos czasu przy ostrym hamowaniu
    załączała sie kontrolka hamulca. Poziom płynu jest
    OK i nigdzie nie ma zadnych wycieków.

    Pomyśl logicznie: dlaczego kontrolka się zapala? Kontrolka zapala się albo wtedy gdy obniża się poziom płynu w zbiorniczku (daję na to 99%) lub w przypadku wady czujnika lub zwarcia przewodów (1%).
    Sprawdź poziom płynu przy wciśniętym pedale hamulca, jeśli sporo się obniża to znaczy, że układ jest zapowietrzony bądź jest zbyt duży luz między np. szczękami a bębnem hamulcowym lub bębny/ szczęki są krańcowo zużyte. W obu przypadkach hamulce lepiej biorą za następnym wciśnięciem pedału. A w Tico kontrolka świeci bardzo wcześnie- już poziom w połowie między kreskami MIN i MAX w zbiorniczku powoduje zaświecanie się jej podczas hamowania, szczególnie w zakrętach.
    Proponuję na początek zamiast pompy zmienić mechanika... <img src="/images/graemlins/cfaniaczek.gif" alt="" /> Wyjdzie pewnie taniej <img src="/images/graemlins/gris.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Pomyśl logicznie: <img src="/images/graemlins/szok.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/szok.gif" alt="" /> <img src="/images/graemlins/szok.gif" alt="" />
    Szczęki wymieniane jakies 20tys km temu. trzeba pompowac pedał ale tylko czasem sie to zdaża. więc prędzej ten płyn


  • Użytkownik archiwalny

    Szczęki wymieniane jakies 20tys km temu. trzeba pompowac
    pedał ale tylko czasem sie to zdaża. więc prędzej
    ten płyn

    może tłoczki w tylnych hamulcach odpowiednio nie "odbijają" , a może jest wręcz na odwrót jeśli były one zapieczone i przy wymianie szczęk ( jeśli szczęki to tylne hamuce ) mechanik (ew.Ty - nie wiem kto robił remoncik )
    je "rozruszał" to całkiem mozliwe że teraz trzeba podpompowywać pedał hamulca.Pompa hamulcowa sporadycznie ulega defektom.


  • Użytkownik archiwalny

    Szczęki wymieniane jakies 20tys km temu. trzeba pompowac
    pedał ale tylko czasem sie to zdaża. więc prędzej
    ten płyn

    Szczęki mogą być wymienione wczoraj a samoregulator na rozpieraczu nie działa i już mamy duży luz...
    Jednak rzeczywiście zacząłbym od odpowietrzenia układu hamulcowego. <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Mam pytanko: Jaki jest objaw awarii pompy hamulcowej?
    Mam podobne pytanie, gdyż zdiagnozowano to u mnie dziś.

    Zacznę od początku...
    Pedał hamulca mam bardzo miękki przez co hamulców prawie nie mam. Co dziwne jak pobawie sie ręcznym ( bez skojarzeń proszę <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> ) to na jakiś czas pedał sie podnosci i hamulce sa prawie dobre.
    Powiem tak, linka hamulca recznego jest napewno do wymiany. Hamulce przednie są ok. Tylnie tez ok, były dzis sprawdzane.
    Płyn hamulcowy dziś wymieniany i hamulce odpowietrzone.
    Bez skutku, dalej niski pedał. Tzn na wyłączonym silniku jak popompuje troche to pedał jest wysoko i jest twardy. po właczeniu silnika robi się miękki.
    Kolejny objaw zauważył mój mechanik. Otóż przy odpowietrzaniu hamulców, bardzo niskie było ciśnienie. Podobno przy pompowaniu płyn powinien tryskać z odpowietrzników (tak ponoć jest w innych autach), u mnie ledwo co plumkało.

    Jeżeli macie jakąś inną diagnozę proszę o pomoc.

    ps: gdzie tanio dostać pompę? na allegro używane są ok 100-150zł


  • Użytkownik archiwalny

    \
    Ja mam podobny problem i nie wiem co z tym zrobic?? odpowietrzalem hamulce jakies 10kkm temu, tloczki z tylu chodza ok, z przodu nowe klocki, szczeki z tylu lekko zuzyte, rozpieraki nie dzialaja pewien czas bylo ok - pedał byl wysoko, teraz znow jest niski i naciskajac go raz nie ma odpowiedniej skutecznosci dopiero przy drugim nacisnieciu jest ok. Ale nawet przy tak niskim pedale hamlca przednie kola sie blokuja. Nie wiem co zrobic??? Mysle ze zaczne od wyczyszczenia bębnów i naprawienia (wymienienia) rozpieraków. Btw ręczny zatrzymuje koła przy 6 ząbku przy prędkości ok 60km/h. I na pewno znow odpowietrze - tylko zastanawia mnie to dlaczego tak często sie zapowietrzaja??? pozdroo


  • Użytkownik archiwalny

    nawet stary plyn nie traci az tak swojich walorow,zeby takie rzeczy sie dzialy.u mnie tez nie bylo takiegto cisnienia w ukladzie przy odpowietrzaniu zeby byka zabilo,costam sobie tylko kapalo,ciurkiem lecialo.jak dla mnie hamule zapowietrzone i moze ci nie robic roboty jakis cylinderek albo przewod i zapowietrza uklad.a mechanika zmien,bo jak kolega mowil taniej:)

    pozdrawiam


  • Użytkownik archiwalny

    Hmmm, u mnie też nic nie pomagało pomimo że całe hamulce miałem nowe. Przymierzałem się do kupna nowego serva. Sytuację uratował 3 mm kawałeczek śrubki włożony w tłoczek który pompycha tłoczki pomy hamulcowej a jego drugi koniec osadzony jest na trzpieniu serva. Pedał łapie odpowiednio wysoko i hamulce są żyletka. Wystarczy zdjąć pompę i wszystko widać <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    serva. Sytuację uratował 3 mm kawałeczek śrubki
    włożony w tłoczek który pompycha tłoczki pomy
    hamulcowej a jego drugi koniec osadzony jest na
    trzpieniu serva. Pedał łapie odpowiednio wysoko i
    hamulce są żyletka. Wystarczy zdjąć pompę i
    wszystko widać

    Czy mógłbyś to dokładnie opisać? Krok po kroku, może jakiś manual. Pliss


  • Użytkownik archiwalny

    A to mnie w bamkuko zlodzieje zrobili! <img src="/images/graemlins/tuk.gif" alt="" /> kiedys mial moj tata ten sam problem i wymienili serwo i cos tam jeszcze (lacznie za jakies 600 ciezko zarobionych zlociszow <img src="/images/graemlins/wpysd.gif" alt="" />) i niewiele sie poprawilo! Ale jakos z czasem sie unormowalo i nic dalej nie robilismy.


  • Użytkownik archiwalny

    Mam podobne pytanie, gdyż zdiagnozowano to u mnie dziś.
    Zacznę od początku...
    Pedał hamulca mam bardzo miękki przez co hamulców prawie nie mam. Co dziwne jak pobawie sie
    ręcznym ( bez skojarzeń proszę ) to na jakiś czas pedał sie podnosci i hamulce sa prawie
    dobre.
    Powiem tak, linka hamulca recznego jest napewno do wymiany. Hamulce przednie są ok. Tylnie tez
    ok, były dzis sprawdzane.
    Płyn hamulcowy dziś wymieniany i hamulce odpowietrzone.
    Bez skutku, dalej niski pedał. Tzn na wyłączonym silniku jak popompuje troche to pedał jest
    wysoko i jest twardy. po właczeniu silnika robi się miękki.
    Kolejny objaw zauważył mój mechanik. Otóż przy odpowietrzaniu hamulców, bardzo niskie było
    ciśnienie. Podobno przy pompowaniu płyn powinien tryskać z odpowietrzników (tak ponoć jest
    w innych autach), u mnie ledwo co plumkało.
    Jeżeli macie jakąś inną diagnozę proszę o pomoc.
    ps: gdzie tanio dostać pompę? na allegro używane są ok 100-150zł

    No dobra problem rozwiązałem <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />
    Pompa z serwem na allegro ok 60zł
    Wymieniałem samą pompę, bardzo łatwo. Poodkręcać wszytskie doprowadzenia, odkęcić pompę i zastąpic nową. Poprzykręcać, nalac płynu i odpowietrzyć układ.
    W moim przypadku bardzo to pomoggło, chcociaz czeka mnie jeszcze raz odpowietrzanie układu <img src="/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Czy mógłbyś to dokładnie opisać? Krok po kroku, może jakiś manual. Pliss

    Należy odkręcić pompę hamulcową od serwa ale wcześniej należy zabezpieczyć zbiorniczek z płynem aby po odkręceniu pomy nie ciekł z niej płyn hamulcowy. W książce piszą że należy zakleić otwór odpowietrzający w korku ale ja to zrobiłem poprzez zdjęcie korka nalożenie w jego miejsce torebki śniadaniowej i solidne zaciśnięcie go gumką-recepturką. Trochę płynu wyleci po odkręceniu pompy ale powinien po chwili przestać kapać, jeśłi nie należy docisnąć pompę z powrotem i poprawić uszczelnienie korka zbiorniczka.
    Po odkręceniu dwóch nakrętek łączących pompę hamulcową z serwem (bez odkręcania przewodów hamulcowych od pompy) trzeba odciągnąc pompę do siebie aby móc wyjąć tłoczek, jest on luźno osadzony na trzpieniu wychodzącym z serwa oraz luźno wchodzi w pompę hamulcową także spokojnie można go zdjąć. W środku ma on otwór w który należy włożyć kawałeczek (jakieś 3 mm) śrubki celem wydłużenia skoku tegoż tłoczka. Długość tego kawałka śrubki należy dobrać metodą prób i błędów i będzie ona zależeć od stanu "dołu" hamulców, czyli tarcz, klocków, bębnów, szczęk oraz poprawnej ich regulacji. Jeśli te elementy będą nadmiernie zużyte to w/w zabieg nie przyniesie porządanego efektu. I nie należy przesadzać - u mnie po włożeniu zbyt długiego kawałka śrubki klocki nadmiernie tarły o tarcze i grzały się co po kilkunastu kilometrach uniemożliwiało jazdę także zalecam zacząć od niedużego kawałka na początek.
    Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć bo nie chce mi się tego po raz kolejny rozbierać a nie dysponowałem akurat aparatem przy naprawie.
    Pozdrawiam.



  • No dobra problem rozwiązałem
    Pompa z serwem na allegro ok 60zł
    Wymieniałem samą pompę, bardzo łatwo. ...

    Czy rozebrałeś starą pompę i stwierdziłeś na czym polegała usterka <img src="/images/graemlins/hmm.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    Czy rozebrałeś starą pompę i stwierdziłeś na czym polegała usterka

    jeszcze nie bo nie miałem czasu. ale juz przy wymianie zauważyłem że ta uszczelka która łączy serwo i pompe jest w strasznym stanie, wiec wywaliłem a dałem ta z pompy którą kupiłem.


  • Użytkownik archiwalny

    Przepraszam że odgrzebuję stary temat.
    Mam problem z niskim pedałem hamulca i słabym hamowaniem (koła się nie blokują). Mam praktycznie nowe tarcze i klocki hamulcowe z przodu, nowe bębny z tyłu szczęki są troszkę stare ale ich stan jest bardzo dobry. Aktualnie są one wyregulowane tak, że ocierają o bębny. Na stacji diagnostycznej okazało się , że z tyłu nie ma hamowania prawie w ogóle. Pedał wchodzi do samej podłogi. Gdy wciskam powoli pedał hamulca to przez długi czas nic się nie dzieje, znaczy skok jałowy jest duży.

    Co teraz zrobić? Przy kołach już nie wiem co mógłbym jeszcze zrobić, wszystko wyczyszczone i powinno chodzić bez problemów. Moje podejrzenie pada na pompę hamulcową i serwo.

    Znalazłem w Trzeciaku rysunek przekroju wzdłużnego serwa. Od strony pompy jest element zwany końcówka regulacyjna popychacza. Myślę że to główna przyczyna niskiego położenia pedału hamulca. Tylko nie wiem w jakim przedziale wartości jest zawarta ta regulacja. Zamiast wkładać do pompy jakieś śrubki wystarczy pewnie dokonać regulacji tego popychacza.
    Robił to już ktoś? O ile można wydłużyć maksymalnie jego długość?

    Orientuje się ktoś ile kosztuje oryginalny zestaw reparacyjny pompy hamulcowej?


  • Użytkownik archiwalny

    Znalazłem w Trzeciaku rysunek przekroju wzdłużnego
    serwa. Od strony pompy jest element zwany końcówka
    regulacyjna popychacza. Myślę że to główna
    przyczyna niskiego położenia pedału hamulca.

    Ta opisywana przez Ciebie końcówka, służy do ustawienia progu zadziałania serwa, i nie ma nic wspólnego z wysokością pedału hamulca. (jeśli mowa o elemencie pomiędzy serwem a pompa hamulcową)


  • Użytkownik archiwalny

    Ta opisywana przez Ciebie końcówka, służy do ustawienia
    progu zadziałania serwa, i nie ma nic wspólnego z
    wysokością pedału hamulca. (jeśli mowa o elemencie
    pomiędzy serwem a pompa hamulcową)

    Cytat z książki Trzeciaka:" Objawem źle wyregulowanej długości popychacza jest zbyt mała odległość pedału hamulca (poniżej 75 mm) od przegrody czołowej (odl. Y na rys. 6.29) po wciśnięciu pedału z siłą około 30daN".


  • Użytkownik archiwalny

    Orientuje się ktoś ile kosztuje oryginalny zestaw reparacyjny pompy hamulcowej?

    Zestaw naprawczy jest droższy niż sama pompa na allegro.

    wg mnie to nie wina pompy tylko tylnich hamulców, sprawdz czy samoregulatory dobrze działają.

    Moge powiedzieć z doswiadczenia. Wymieniłem pompe, i problem powrócił. Wymieniłem linkę ręcznego, bębny, szczęki i właśnie przy wymianie szczęk wyszło, że samoregulatory są strasznie za.... (odbiegają jakościowo od normy), po przeczyszczeniu wszytsko działa cacy. Takiego twardego pedała w życiu nie miałem <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />


  • Użytkownik archiwalny

    sprawdz czy samoregulatory dobrze działają.
    Moge powiedzieć z doswiadczenia. Wymieniłem pompe, i
    problem powrócił. Wymieniłem linkę ręcznego, bębny,
    szczęki i właśnie przy wymianie szczęk wyszło, że
    samoregulatory są strasznie za.... (odbiegają

    Ale nawet jeśli w danej chwili samoregulatory niedziałają, a szczęki ustawione są tak że już dotykają bębna to nie ma znaczenia czy działają czy nie, a pedał nadal jest nisko.


Log in to reply