JESTEŚ TU NOWY? Dekalog Nowego -instrukcja obsługi
-
Witamy serdecznie.
1. Jesteś na forum dyskusyjnym użytkowników i sympatyków auta Daewoo Tico, w większości zrzeszonych w Klubie Tico. Zapraszam do zapoznania się ze stroną internetową naszego klubu: http://www.klubtico.org/. Regulamin klubowy znajdziesz na tejże stronie, w zakładce "O Klubie" - zapraszam do zapoznania się i wstąpienia.
2. Pamiętaj, że tutaj obowiązuje Cię przestrzeganie regulaminu forum Zlosnik.pl: regulamin Zlosnika oraz zasad Netykiety (znajdziesz ją np. TU). Lista najczęściej zadawanych pytań dotyczących forum znajduje się tu: FAQ.
3. Nie zapominaj, że jesteś wśród ludzi. Traktuj innych userów (forumowiczów) tak, jak chciałbyś, aby Ciebie traktowano (a przynajmniej w razie problemów będziesz miał prawo tego oczekiwać).
4. Zanim zadasz pytanie dotyczące spraw technicznych Tico, sprawdź najpierw, czy nie znajdziesz odpowiedzi w naszym archiwum (ogromna większość problemów została już dokładnie opisana i porady zostały udzielone). Archiwum sprawdzisz korzystając z funkcji "Szukaj" (to ten przycisk na belce u góry strony).
Tutaj znajdziesz specjalny wątek autorstwa Clavisha o korzystaniu z "szukajki": KLIK . Poniżej skrócona wersja.
Korzystasz z tej funkcji jak ze zwykłej wyszukiwarki internetowej:- klikasz "Szukaj", a następnie "Zaawansowane";
- ustalasz kącik do przeszukania (przewiń listę i zaznacz "Daewoo Tico");
- w okienku "Kryteria wyszukiwania" wpisz słowo/-a, które Cię interesuje/-ą - koniecznie zaopatrz szukaną frazę w cudzysłów;
- w okienku "Przedział czasowy", obok napisu "Nowsze niż", wpisz i zaznacz interesujący Cię okres czasu poszukiwań (zalecam dosyć długi, np. "7 rok", czyli znalezione zostaną wiadomości napisane w ciągu ostatnich siedmiu lat);
- na koniec klikasz przycisk "Wyślij" (u dołu strony).
Jeśli po przeczytaniu tego, co znalazłeś, dojdziesz do wniosku, że nie ma odpowiedzi na Twój problem - śmiało zadaj nam nowe pytanie.
Uwaga! Jeśli pominiesz naszą wyszukiwarkę, a to, o co chcesz zapytać, zostało już omówione wcześniej - licz się z tym, że forumowicze skierują Cię do pogrzebania w archiwum.
5. Rozpoczynając nowy wątek (czyli topic) pamiętaj o sformułowaniu tytułu tak, aby oddawał treść problemu. Odpowiadając na czyjegoś posta zauważysz, że w okienku odpowiedzi pojawią się zdania poprzedzone znaczkiem ">" - jest to cytat wiadomości, na którą chcesz odpowiedzieć; możesz ten cytat skasować lub go zostawić, ale nie powinieneś pisać swojej odpowiedzi obok tych znaczków. Odpowiedź piszemy pod cytatem, najlepiej zostawiając jedną linijkę odstępu.
Jeżeli wypowiedź poprzednika jest bardzo długa, a my nie odnosimy się w naszym poście bezpośrednio do odpowiednich zdań tegoż poprzednika, należy "skrócić cytat" - tzn. np. skasować niepotrzebne zdania cytatu lub zostawić tylko pierwsze i ostatnie zdanie, pisząc między nimi "----------- ciach -------------" lub inaczej dając do zrozumienia, że cytat został skrócony. Oszczędzimy w ten sposób innym czytania po raz kolejny już przeczytanych wcześniej wypowiedzi oraz przewijania strony do dołu. Oto przykład, jak nieczytelny może być post ze zbyt długim cytatem: KLIK, a tu - jak powinno to wyglądać: zacytowane tylko odpowiednie zdanie z wypowiedzi poprzednika ( KLIK ) lub skrócony cytat i wyizolowane zdania, na które się konkretnie odpowiada ( KLIK ).
Dodam, że dobrze jest przeczytać swoją wiadomość przed wysłaniem jej na forum - można w ten sposób poprawić zauważone błędy oraz przekonać się, czy post faktycznie przekazuje to, co chcieliśmy wyrazić (często podczas pisania gubi się właściwy tor rozumowania; ponowne przeczytanie treści pozwala na korektę i zapobiega konieczności późniejszego wyjaśniania, co autor miał na myśli). Pamiętaj również o stosowaniu zasad ortografii i interpunkcji - spójrz, jak trudno zrozumieć wypowiedź składającą się z jednego długiego zdania (przypadek ekstremalny, ale zaczerpnięty z życia): KLIK.
Chcesz poćwiczyć "obsługę forum" bez narażania się na popełnianie technicznych błędów w "poważnych" wątkach? Możesz potrenować w wątku testowym: KLIK do wątku testowego.6. Chcesz zamieścić zdjęcie? OK, tylko "przytnij" je do rozdzielczości max. 800x600 px.
Instrukcja zamieszczania zdjęć i obrazków:- piszesz odpowiedź na czyjegoś posta lub, jeśli zakładasz nowy wątek, wpisujesz tytuł wątku i treść wiadomości; możesz też wybrać ikonkę, która będzie się wyświetlała w spisie treści kącika obok tytułu Twojego wątku;
- pod okienkiem do wpisywania wiadomości jest przycisk "Menadżer plików" - klikasz na niego, otwiera się mniejsze okno służące do dodawania obrazków;
- klikasz na przycisk "Przeglądaj", wyświetla się okienko, w którym szukasz i wybierasz obrazek znajdujący się w Twoim komputerze, a który chcesz zamieścić. Gdy go znajdziesz, zaznaczasz go i klikasz "Otwórz" - okienko znika;
- ścieżka dostępu z Twojego komputera (z nazwą obrazka na końcu) wyświetli się w okienku obok przycisku "Przeglądaj". Jeśli chcesz, aby pod Twoim obrazkiem znalazł się jakiś opis, możesz wpisać jakiś tekst w polu "Opis pliku" (można wpisać do 255 znaków). Poniżej jest przycisk "Dodaj plik" - klikasz na niego;
- jeżeli chcesz zamieścić więcej obrazków (możesz zamieścić ich maksymalnie 20 w jednej wiadomości), powtarzasz powyższe czynności: klikasz "Przeglądaj", wyszukujesz w swoim komputerze obrazek, zaznaczasz, klikasz "Otwórz", ewentualnie dodajesz opis pliku, klikasz "Dodaj plik";
- jeśli nie chcesz dodawać więcej obrazków, klikasz na przycisk "Zakończ dodawanie plików" - okienko Menadżera plików zniknie, zostaje tylko karta służąca do wpisywania wiadomości tekstowych;
- na koniec klikasz na przycisk "Wyślij" (jest u dołu po lewej stronie) - zaraz otworzy się strona z Twoją wiadomością i obrazkiem (lub obrazkami).
Pamiętaj o wielkości obrazka - nie może być większy niż 488 kB. Najlepiej, żeby był w formacie *.JPG. Poleca się także, żeby rozmiar obrazka nie przekraczał 800 pikseli (np. żeby wynosił 800 X 600 px) - wtedy strona się nie "rozjeżdża" na boki; rozmiary obrazka można przekonwertować (zmienić) w wielu ogólnodostępnych programach służących do oglądania zdjęć (np. IrfanView), zanim umieści się na forum.
7. Nie umieszczamy tu żadnych ogłoszeń ; jeśli chcesz pohandlować, odwiedź kącik giełdy motoryzacyjnej: Motogiełda (pamiętaj o zapoznaniu się z zasadami umieszczania ogłoszeń; jeśli źle je zredagujesz, nigdy się nie ukaże).
8. Uwaga do wszystkich - nie będą tolerowane na tym kąciku jakiekolwiek zapytania czy prośby o udostępnienie pliku PDF z książką autorstwa inż. Trzeciaka (lub hasła do pliku). Wszelkie wiadomości dotyczące tej sprawy będą automatycznie i bez ostrzeżenia kasowane, a osoby naruszające ten zakaz mogą liczyć się z niemiłymi konsekwencjami ze strony moderatorów . Więcej na temat zasobów klubowych można poczytać tu: TU KLIKNĄĆ.
9. Jeżeli chcesz o coś zapytać, masz problem lub chciałbyś coś zaproponować - napisz do moderatora Leo: PRIV do LEO.
10. Jeśli dobrnąłeś aż tutaj ;], to przedstaw się trochę w tym wątku przed milionami słuchaczy, a w ogóle, to uzupełnij swój profil. To sporo daje - nie tylko milej się rozmawia, ale i chętniej pomaga.
Pozdrawiamy i witamy na forum.UPDATE albo ANEKS - jak kto woli.
No cóż, życie toczy się dalej i przynosi nowe niespodzianki... Poniżej dopisuję nowe punkty, które powinny ustrzec Cię przed popełnianiem błędów na forum:11. Jeżeli rzadko zaglądasz na forum, a masz problem i chciałbyś o coś zapytać - nie zaczynaj od razu po zalogowaniu się nowego wątku, lecz przejrzyj przynajmniej wątki z ostatnich 2-3 tygodni (nie wspominając już o tym, że powinieneś skorzystać z "Szukaja" - patrz pkt 4). Istnieje spora szansa, że ktoś miał podobny problem do Twojego i dziś, wczoraj lub parę dni temu sprawa była omawiana; nikt z pozostałych userów nie będzie się bawił i pisał w kółko o tym samym w przeciągu paru dni. Jeśli więc znalazłeś interesujący Cię wątek, ale chciałbyś jeszcze o coś "dopytać" w tym temacie - śmiało wpisz pytanie "uzupełniające" w tym właśnie wątku.
12. Przestrzegam jednak przed wyciąganiem bardzo starych wątków (tzw. "archeologia") - szczególnie, jeżeli nie masz nic konkretnego do dodania. Za stare wątki uważa się takie, które zakończyły się kilka miesięcy temu.
13. Nie wolno dublować wątków na kilku kącikach; jeśli pytasz o coś, zdecyduj się na jeden. Jeśli pojawią się dwa wątki o tych samych sprawach np. na "Daewoo Tico" i jednocześnie na "Motomanii", bądź pewien, że na jednym kąciku wątek taki zostanie skasowany.
14. Musisz wiedzieć, że na kąciku tym staramy się dbać o mowę ojczystą; z tego względu proszę o zapoznanie się z tym wątkiem: KLIK . Oczywiście nikt się nie czepia za sporadyczne lub drobne błędy, ale licz się z tym, że ktoś może Ci zwrócić uwagę, jeśli napiszesz post rojący się od "byków". Jeżeli ortografia lub interpunkcja nie jest Twoją najmocniejszą stroną, polecam pisanie postów w edytorze tekstu sprawdzającym pisownię (np. w Wordzie) lub używanie przeglądarki wskazującej błędy podczas pisania (np. Firefox - wersja 2.0).
15. Polecam wszystkim nowym użytkownikom forum zapoznanie się z wątkami, do których linki znajdują się w dziale pt. LINKOWNIA.
-
Witam
Niektórzy mnie znają z listy mailingowej Klubu Tico gdzie mam nick "wojt"
niestety na zlosnikiu już ktoś mnie ubiegł i jest 1wojt1
Ale do rzeczy: Tico miałem przez ok 3 lata i wiernie mi służyło, do tej pory mam sentyment do tego jeździdełka po pierwszym roku ujeżdżania założyłem do niego instalację LPG co uczyniło ten wozik najtańszym środkiem lokomocji, no może poza hulajnogą.
Mam nadzieję, że będę mógł cokolwiek podpowiedzieć forumowiczom z zakresu exploatacji i nie tylko. -
Mam nadzieję, że będę mógł
cokolwiek podpowiedzieć forumowiczom z zakresu exploatacji i nie tylko.Witam Cię
-
Witam Cię
a podziękował właśnie rozpracowuję "1795" z Budziejowic
-
Witam
Niektórzy mnie znają z listy
mailingowej Klubu Tico gdzie mam nick "wojt"
niestety na zlosnikiu już ktoś
mnie ubiegł i jest 1wojt1Wszelki duch Pana Boga chwali... :totalszok: :totalszok: :totalszok:
Kogo jak kogo, ale Wojta na forumie tom się zupełnie nie spodziewał...
A jednak... Rośnie w siłę stara brać klubowa, jednym słowem - i bardzo dobrze.Niniejszym witam serdecznie Wojta w gronie userów kącika KT. Cieszę się przeogromnie, że nareszcie się tu pojawiłeś. Miałem przeczucie, że cisza na liście mailingowej zacznie Ci doskwierać i po moich namowach odezwiesz się do nas na tej platformie (choć po tak długim czasie wiara moja słabła). Mam nadzieję, że będziesz tu często gościł, do czego serdecznie Cię zapraszam i namawiam. Będziesz zawsze mile widzianym Kolegą.
PS. Akurat kiepski trochę czas wybrałeś, bo soft forumowy jest nowy i jeszcze niedopracowany, skutkiem czego (tak lubianych przez Ciebie ) świecidełek u nas jeszcze pod dostatkiem. Admini jednak starają się doprowadzić toto do ludzkiego wyglądu, więc nie zrażaj się tym, co jest teraz.
PS.2. Co u Ciebie? Jak się Cytrynka sprawuje?
-
Kogo jak kogo, ale Wojta na
forumie tom się zupełnie nie spodziewał...jak to mówią: "nigdy nie mów nigdy"
Niniejszym witam
serdecznie Wojta w gronie userów kącika KT. Cieszę się przeogromnie, że nareszcie się tu pojawiłeś.dziękuję za tak gorące przywitanie
Miałem przeczucie, że cisza na liście mailingowej zacznie Ci doskwierać
i po moich namowach odezwiesz się do nas na tej platformie (choć po tak długim czasie wiara
moja słabła). Mam nadzieję, że będziesz tu często gościł, do czego serdecznie Cię zapraszam i
namawiam. Będziesz zawsze mile widzianym Kolegą.mam nadzieję, ze na coś się przydam
a jak nie to zawsze bedzie można mnie wypisaćPS. Akurat kiepski trochę
czas wybrałeś, bo soft forumowy jest nowy i jeszcze niedopracowanyprzyznam się, że się gubię, nie mogłem przez dłuższą chwilę znaleść swojego własnego powitalnego posta
oprócz tego są dwa fora na których od czasu do czasu piszę [pdaclub.pl i citronen.pomorze.pl] ale tak różne formą od tego, ze muszę się mocno skupić aby pojąc o co tu chodzi
PS.2. Co u Ciebie? Jak się
Cytrynka sprawuje?odpukać bardzo dobrze
w sigu jest link do bieżącej exploatacji, jak widać dużo napraw nie ma -
jak to mówią: "nigdy nie mów
nigdy"Mnie zmyliły trochę te "jedynki".No i nie spodziewałem sie Ciebie na zlosnikiu !
Witam serdecznie ! Ale słowo "cytrynka wyjasniło o kogo chodzi.
Witam i pozdrawiamLars.
-
Mnie zmyliły trochę te
"jedynki".No i nie spodziewałem sie Ciebie na zlosnikiu !
Witam serdecznie ! Ale słowo
"cytrynka wyjasniło o kogo chodzi.
Witam i pozdrawiam
Lars.Witaj serdecznie
Dawno się nie widzieliśmy
te "jedynki" wyjaśniłem w pierwszym poście na forum, już istniał login "wojt"
ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło -
Witam wszystkich! : )
Nasz Ticozaur (własność wspólna z moją dziewczyną:) przyszedł na świat w ubiegłym wieku, a dokładnie roku 1998. W opiekę swą przejęliśmy go jakieś pół roku temu, staramy się go dobrze karmić - główny składnik diety, to LPG. Aktualny wygląd, to zasługa poprzedniego właściciela - przyciemnione szyby, felgi 13", lusterka M3 Look, LEX'owe lampy i kierunki, (w środku) sportowe pedały, na desce zegarek z termometrem od corsy, obrotomierz.. i dwie lampki rodem chyba z Ursusa 330 : ) oznajmiające włączenie świateł pozycyjnych i mijania (ale, to już udogodnienie pierwszego właściciela-jakiś dziadzia podobno miły:) Jako, że majsterkowicz ze mnie żaden pewnie znaczących zmian już nie dokonam - w dodatku aktualne wydają się wystarczające. : )
Pierwsze nasze autko i jesteśmy bardzo zadowoleni : ) jeździ bardzo tanio i sprawnie (jego gabaryty, to prawdziwe błogosławieństwo w większych miastach naszego kraju, a zwiedził już kilka : ) od kiedy go posiadamy - Zielona, Poznań, Warszawa, Koszalin, Bydgoszcz, aktualnie na dłużej w Szczecinie).
Sam dokonałem już w nim jednej wymiany - dostał nowy tłumik! : ) Z czego jako "majsterkowicz" jestem dumny : )
Czeka go jeszcze kilka (np. sprzęgło, linka ręcznego, osłona przegubu) - na pewno nie dokonam wszystkich sam, ale mam ochotę się rozwinąć troszkę w tym kierunku - z nadzieją, że niemałą pomoc uzyskam od kolegów z forum : )
Aaa.. skoro porad póki co nie jestem w stanie udzielić popiszę się w dziale, w którym mam szansę zaistnieć - "Ticusiowe bajeczki"!!Pozdrawiam : )
-
Witam wszystkich! : )
Witam nowego z moich okolic
Aktualny wygląd, to zasługa poprzedniego właściciela - przyciemnione szyby,
felgi 13", lusterka M3 Look, LEX'owe lampy i kierunki, (w środku) sportowe pedały, na desce
zegarek z termometrem od corsy, obrotomierz.. i dwie lampki rodem chyba z Ursusa 330 : )Nie miałem przyjemności spotkać go na mieście
-
Witam!
Nie miałem przyjemności spotkać go na mieście
Dopiero od października w Szczecinie i jeszcze nie zdążyliśmy dokładnie pozwiedzać.
Albo ginie w gąszczu bordo limuzyn tej krainy Tico-licznej -
Witam!
Dopiero od października w
Szczecinie i jeszcze nie zdążyliśmy dokładnie pozwiedzać.Przyjezdni
To Witam podwójnieAlbo ginie w gąszczu bordo
limuzyn tej krainy Tico-licznejTrochę ich jeździ tutaj
A ja ze swojej strony zapraszam do czynnego udziału w życiu forum
To prawdziwa skarbnica wiedzy o naszych autkach -
Witam wszystkich!
Jestem obecnie studentem, a Tico posiadam od jakiś 2 miesięcy - zielony metalic, 155000 km, stan przedzawałowy Życzcie mi aby pojeździło choćby do wrześniaOd początku mam z nim problem, chodzi o wolne obroty na biegu jałowym, ale mam nadzieję że wspólnie jakoś zaradzimy temu
Pozdrawiam serdecznie i do napisania
-
Witam wszystkich!
Witamy i zapraszamy do współpracy.
-
Witam szanownych forumowiczów.
Jestem szczęśliwym posiadaczem daewoo tico od 2 lat, i bardzo dużo rzeczy przy min już zrobiłem, teraz postaram się pomóc innym jak tylko będę mógł.Pozdrawiam Marcin
-
Witam szanownych
forumowiczów.Również Witam
-
Cześć!
Jestem tu nowy i z góry przepraszam za ewentualne błędy i pomyłki na forum;)
Tak tytułem wstępu i przedstawienia się: Mam na imię Bartek dla znajomych Kwiatu:P jestem posiadaczem "bordowego" tikacza od niemal roku od zdania prawka (czyt. 21.02.2009) Poprzednim właścicielem był mój tata który zostawił mi tico bo było mu żal sprzedać. Tico jest koloru bordowego rocznik 1999 silnik 0,8
Liczę że na forum znajdę wiele nurtujących mnie pytań i ewentualnych poprawek w moim tico:) -
Cześć!
Witaj
Liczę że na forum znajdę
wiele nurtujących mnie pytań i ewentualnych poprawek w moim tico:)Jeśli tylko poszukasz w archiwum to na pewno znajdziesz dużo informacji,a w razie braku odpowiedzi możesz zapytać w nowym wątku
Pzdr
-
Witam. Tico kupiłem jakieś 1,5 miesiąca temu. Jestem studentem, dobry samochód dla studenta.
Moje Tico jest z 1993 roku, produkcja koreańska (podobno 1KM więcej hehe, czarne wnętrze, brak wycieraczki z tyłu itp), nawet oryginalne radio się obstało i wciąż gra. Kolor biały, kupiłem od dziadka- pierwszego właściciela, z 76tyś przebiegu. Silniczek igła, mam nadzieję że długo posłuży. Witam, i pozdrawiam wszystkich. -
Witam. Tico kupiłem jakieś
1,5 miesiąca temu. Jestem studentem, dobry samochód dla studenta.Witamy.
Niezłego "dziadka" wyszarpnąłeś - 17 lat... Ile dałeś za niego? I w jakim stanie są blachy?