[moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.
-
Jako iż mój swift miał kilka mniejszych przygód to postanowiłem coś z tym zrobić bo mnie już za bardzo kolił w oczy ten zderzak a i miałem chwilę wolną a także świeżo kupioną zgrzewarkę do plastiku więc nic tylko testować.
Okazuje się że zderzak dużo łatwiej zdjąć jak już się zdejmie lampy ale odkryłem to dopiero po tym jak zacząłem składać to do kupy.
Wychodzi na to że zderzak się trzymał na 4 z 16 miejsc w których powinien ... no cóż.
Belka przednia w swifcie jest potężna i nie ma co się śmiać. Przynajmniej bez dziur, a że lakieru ze staba zostało to akurat prawie jak dobierany kolor.
Zszywacz za 45ziko z alledrogo spisał się 10/10 więc polecam.
Na to zajechane klejem na gorąco na wypadek i trzyma solidnie. Od razu zaklejony zbiorniczek na płyn do spryskiwaczy bo miałem małą dziurkę i jak się wlało ponad połowę to kapało.
Efekt końcowy... i tak wystaje jak na pierwszym zdjęciu ale jakoś mniej i ogólnie jakoś prostszy jest i bardziej jakby skierowany do przodu a nie w dół ale to może moje wrażenie tylko.
Przynajmniej go nie zgubię teraz mam nadzieję.
-
Kwestia stukania czegoś z tyłu w końcu rozwiązana. Nie wydech a sprężyna na wahaczu.
Prawdopodobnie przez to że długo stał to przyrdzewiało i sprężyna w prawym tyle zamiast jakoś się przesuwać i ślizgać po wahaczu to przeskakiwała i wpadała w wibracje co przenosiło się da budę i taki był efekt że w środku było słychać przy wybojach różne dźwięki z okolic tyłu. Podniosłem Swifta za tył, zdjąłem koło, poprzesuwałem breszką sprężynę i nałożyłem smaru tam gdzie opiera się o wahacz.
Sprawa rozwiązana, dziwnych dźwięków brak.
-
Ten post został usunięty!
-
Czas ruszyć mój projekt suba do swifta. Okazuje się że w 3d za tylnymi plastikami jest dość sporo miejsca.
A już i tak małego bagażnika szkoda.
Więc nic tylko wygłuszyć, dociąć na przód MDF, dopasować głośnik i podłączyć wzmaka.Maty już kupione i czekają na wolną chwilę.
Co do głośnika to główny problem to że jest tam dość płytko ale nadal 18-20cm średnicy wejdzie.
Wzmaka nie kupuję gotowca bo budżet studenta nie jest zbyt duży a moc większości wzmaków do ok 200-300zł nie ma żadnego pokrycia z mocą rzeczywistą. Więc znalazłem na ali TDA1562Q bo już nie produkują tych układów (Phillips sobie upadł). Przyszło coś co wygląda na oryginał anie podróbkę więc może coś z tego będzie (mam nadzieję bo kosztuje 52ziko). Płytkę zaprojektowałem i teraz tylko wytrawić, schemat z AVT2477.
Z TDA1562Q jest do wyciśnięcia 55W na 4ohm (zniekształcenia 0.5%) w porywach do 70W (ale już 10% zniekształceń)
Schemat dość prosty bo filtr dolnoprzepustowy, odwrócenie fazy i resztę mam w radiu.
-
@WarningDeadPL i takie działanie mi się podoba 🙂
Sam robiłem własny wzmacniacz chyba na bazie jakiegoś TDA wygrzebanego że śmieci.
Płytka dość prosta ale dla leniwych polecam serwis JLCP, wychodziła fajną cena za płytkę przy minimalnym zamówieniu 5sztuk (z wysyłką około 30zł). -
@pacior napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
serwis JLCP
Ja mam ten plus że ostatnio udało mi się kupić w bardzo dobrych pieniądzach drukarkę laserową która drukuje na papierze kredowym więc wytrawienie płytki to nie problem.
-
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
drukarkę laserową
Jednak odwołuję bo co łatwo przyszło to łatwo poszło i po 3 dniach nagle wywaliła jakiś dziwny błąd i w sumie tyle miałem drukarkę bo po tym przestała całkowicie działać.
Ostatnio zrobiłem sobie 3 dniową wycieczkę w 3 os Swiftem w góry i startując z Katowic pojechaliśmy pod granicę ze Słowacją i koniec w Częstochowie jadąc przez Kraków.
W sumie zrobione ponad 550km z czego w ostatni dzień 260km co zajęło 5h samej jazdy.
Szczerze mówiąc jazda Swiftem w 3 os i do tego tak załadowanego szczególnie w górach jest dość męcząca szczególnie patrząc na temperatury gdzie w pierwszy dzień było 32 stopnie w drugi 30 a w trzeci między 28 a 33 stopnie zależy od pory dnia ale za to nie było w trzeci dzień aż takiego nasłonecznienia.Stabilizator na serpentynach to był jeden z lepszych wydatków bo podjazdy po 10% a czasem nawet 15% plus do tego ostre zakręty.
Swift zniósł wszystko dzielnie bez zająknięcia nawet pałowanie na dwójce czy jedynce przy podjazdach bo na trójce nie chciał iść i wycieczka skończyła się ze spalaniem 5.6l/100km.
Sub na razie stał w miejscu właśnie przez wycieczkę i kończenie innych projektów bo chciałbym części za jednym razem kupić.
Jedynie co to to że maglownica się odzywać czasem zaczyna. Ten bały plastik pod osłoną służy do niwelacji luzu?
-
Szczerze mówiąc jazda Swiftem w 3 os i do tego tak załadowanego szczególnie w górach jest dość męcząca
Swift to auto 2-osobowe + dużo miejsca na bagaże.
Wszystko inne poza krótkimi odcinkami (tak do 100km) to męczarnia dla auta, kierowcy i pasażerów. ;)Swift zniósł wszystko dzielnie bez zająknięcia nawet pałowanie na dwójce czy jedynce przy podjazdach bo na trójce nie chciał iść i wycieczka skończyła się ze spalaniem 5.6l/100km.
A nie mówiłem, że w górach są najlepsze "wyniki" :P
Jedynie co to to że maglownica się odzywać czasem zaczyna. Ten bały plastik pod osłoną służy do niwelacji luzu?
Tak, ale to i tak tylko rozwiązanie tymczasowe (raczej bardzo krótkie).
Jeśli szukasz nowej to w bardzo dobrych pieniądzach jest dostępna od ręki w Polcarze. Jeśli nic się nie zmieniło (kupowałem ją w lipcu 2023) to koszt takowej to 289,35 PLN.
-
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
"wyniki"
W sumie to wyszło mi tyle ile wychodzi jak jeżdżę bez zastanowienia trasę katowice-olkusz + miasto.
Tak, ale to i tak tylko rozwiązanie tymczasowe (raczej bardzo krótkie).
No cóż w takim razie będzie się trzeba zastanowić.
I po drodze byliśmy w automobilklubie Bielsko-Białe i mają bardzo ciekawe muzeum motoryzacji-warte odwiedzenia.
-
W sumie to wyszło mi tyle ile wychodzi jak jeżdżę bez zastanowienia trasę katowice-olkusz + miasto.
Tylko na tej trasie raczej nie kręcisz silnika do 5-6 tys. RPM przed każdą górką ;)
-
Wie ktoś czy mechanizmy do szyb są takie same w 3d jak i 5d? Bo mam niedaleko swifta 5d na części z ele szybami tylko czy mechanizmy takie same?
-
Wie ktoś czy mechanizmy do szyb są takie same w 3d jak i 5d? Bo mam niedaleko swifta 5d na części z ele szybami tylko czy mechanizmy takie same?
Tak na chłopski rozum to nie, bo w 3D szyba jest dużo większa, ale na 100% nie jestem pewien.
-
Tak na chłopski rozum to nie
Też tak myślę ale drugi chłopski rozum podpowiada że przecież może być ze względu na cięcie kosztów taki sam bo szybę i tak podniesie.
-
Też tak myślę ale drugi chłopski rozum podpowiada że przecież może być ze względu na cięcie kosztów taki sam bo szybę i tak podniesie.
Co na pewno wiem od kolegi @likaon to to, że nie pasują P&P przełączniki z Mk II/III do Mk IV/V, bo trzeba rzeźbić w instalacji... :P
-
że nie pasują P&P przełączniki z Mk II/III do Mk IV/V
Dobrze wiedzieć. Wtyczki czy ogólnie kształt?
-
Dobrze wiedzieć. Wtyczki czy ogólnie kształt?
A tego to już nie pamiętam. Wtyczki chyba są ok, ale nie chce nic działać po podłączeniu. Albo ja po prostu miałem takiego pecha... :P
-
Czas ruszyć mój projekt suba do swifta.
No i niestety. Płytka zaprojektowana,wytrawiona i wszystko zlutowane i tu zonk... podrobiony układ :/ ale tak się najwyraźniej kończy próba zaoszczędzenia i kupna układu z ali. Trzeba będzie się wykosztować i kupić w Polsce za dwukrotność ceny z ali ale może przynajmniej uda się tamten zwrócić.
Trochę szkoda czasu ale cóż.
-
@WarningDeadPL no i nie ma zamiennika do tego układu 😔 reklamuj u chińczyka, może wyślą drugi..
-
@BPX33 nic nie pasuje. Wtyczki są inne, kolory przewodów inne. Trzeba rozpisać sobie na kartce co z czym się łączy, na stole podawać napięcie i ogarnąć, a w aucie zrobić instalację.
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
@BPX33 nic nie pasuje. Wtyczki są inne, kolory przewodów inne. Trzeba rozpisać sobie na kartce co z czym się łączy, na stole podawać napięcie i ogarnąć, a w aucie zrobić instalację.
Czyli totalna dupa! :P
Ale mistrz-elektryk dał radę za co jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję. :)