[moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.
-
Zapytałem aso po parę części do Swifta i co zaskakujące to jeszcze wiele mają ale że za 2 uszczelki i zaworek jednokierunkowy 250zł? Trochę sporo... więc chyba jak dostanę gdzieś EFE to czeka mnie tapeciak i arkusz klingerytu.
Chociaż zaworek i tak taniej wychodzi niż na zagranicznych stronkach więc z drugiej strony nie ma co zbytnio narzekać.
-
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Zastosowałem olej niezbyt wysokich lotów Qualitum Gear 75W90 GL-4 ale mimo to dwójka przestała haczyć a i cała skrzynia jest cichsza i gładziej wchodzą biegi.
Wiele lat temu na poprzednim forum (zlosnik.pl) powiedziano mi, że do Swiftowych skrzyń tylko Castrol Syntrans Transaxle 75W90 i ze swojego doświadczenia mogę tylko potwierdzić.
Jak zalejesz Castrolem to dopiero zobaczysz różnicę. ;) -
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Castrol Syntrans Transaxle 75W90
A jak ten konkretny Castrol? Bo z olejów silnikowych i do mieszanek 2t nie byłem zadowolony.
Castrolem to dopiero zobaczysz różnicę.
Porównywałeś z czymś czy z ori na Castrola wymieniałeś?
-
A jak ten konkretny Castrol? Bo z olejów silnikowych i do mieszanek 2t nie byłem zadowolony.
Taki:
Dawno temu lałem do silnika Castrol Magnatec 5W40 i wszystko było ok. Potem przerabiałem jeszcze orlenowski 5W40 do silników japońskich (ten w złotych baniakach), a potem przeszedłem na Valvoline 5W40 (nie pamiętam dokładnej nazwy).
Obecnie od paru lat zalewam tylko Valvoline SynPower FE 5W30 (o taki), bo to najtańszy markowy olej, który spełnia normy zalecane przez Suzuki do naszych silników.@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Porównywałeś z czymś czy z ori na Castrola wymieniałeś?Porównywałem z Mobil 1 (totalna padaka, wszystkie biegi ciężko wchodziły, często zgrzytało) oraz z jakimś innym który kiedyś mi zalali w serwisie, ale po 2 miesiącach użytkowania (skrzynia za głośno pracowała jak na mój gust) zmieniłem go na Castrol.
-
No to tu już niedobrze, bo trzeba się pilnować przy wszystkich fotoradarach i kontrolach.
Jasne, przy zawyżających pilnować się nie trzeba, można grzać, ile wlezie. :-)
We wszystkich autach mam wskazania "na sztywno" i nie widzę problemu. Szybko się przyzwyczaiłem i tak właśnie wolę - wiem, ile naprawdę jadę, a nie "mniej więcej / jakoś tak".@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
kiedyś muszę ponownie po testować jak wychodzi dokładnie na tych czujnikach.
Ściągnij sobie jakiś darmowy prędkościomierz GPSowy na smartfona i testuj przy różnych prędkościach. Po kilkunastu kilometrach będziesz już wiedział. ;-)
-
A co polecasz do dwusuwów?
I o jakich silnikach piszesz - motocyklowych czy kosiarki? -
@leo napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
motocyklowych czy kosiarki?
Motocyklowych
A co polecasz do dwusuwów?
Zależy do jakiego motocykla bo tu nie ma tak prosto że producent zaleca 5w30 to lejesz 5w30 i fajrant czy półsyntetyk to półsyntetyk. Między olejami jest bardzo dużo rozbieżności i nawet taki mixol będzie olejem dobrym a nawet w niektórych zastosowaniach lepszy niż np 710 od Motula. Jak komuś się będzie to chciało czytać to założę osobny temat i podzielę się swoją wiedzą zdobytą przez tyle lat bo na motocyklach znam się lepiej niż na samochodach chociaż w obu przypadkach jestem samoukiem i wykształcenia technicznego brak. Po prostu przestudiowałem wiele kart olejów a i kilka już sam przetestowałem na różnych maszynach. A jak chcesz wiedzieć co w twoim przypadku będzie dobre to daj znać co użytkujesz.
-
Ściągnij sobie jakiś darmowy prędkościomierz GPSowy
Jak dziś jechałem to specjalnie zrobiłem trasę przez dwie te czujki i przy 50kmh na liczniku czujki pokazują 47kmh więc ok 3kmh ale pomysł z GPS też dobry.
-
normy zalecane przez Suzuki do naszych silników.
Pierwsze słyszę żeby g10 czyli silniki konstrukcyjnie wywodzące się z lat 80 potrzebowało aż API SP czy ACEA A7
Nad 5W40 myślałem ale to oleje syntetyczne często o sztucznie zwiększanej lepkości w wysokich temp i są mniej stabilne niż 5W30 (to i tak przerost formy nad treścią dla 1.0 53km).
Valvoline były dość przystępne cenowo jeszcze z rok może dwa temu ale teraz widzę że zdobyli miejsce na rynku agresywną polityką cenową i zwiększyli ceny.
Ciekawe jest to że ten Valvoline FE zawiera dodatek cynku.
valvoline fe5w30.pdfŻeby było śmieszniej Motul dla tego oleju którego ja używam czyli Motula 5w30 X-Clean+ podaje 2 różne gęstości.
8100_x-clean__5w-30_en_fr_motul_17720_20230214.pdf
Motul Xclean+5w30.pdf@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
na Castrol.
Może przy przyszłej wymianie też przetestuję.
-
Jasne, przy zawyżających pilnować się nie trzeba, można grzać, ile wlezie. :-)
Nie, no lepiej przed każdym fotoradarem z ograniczeniem do 50 km/h zwalniać do 30 km/h jak bardzo często się zdarza. Tak profilaktycznie...
We wszystkich autach mam wskazania "na sztywno" i nie widzę problemu. Szybko się przyzwyczaiłem i tak właśnie wolę - wiem, ile naprawdę jadę, a nie "mniej więcej / jakoś tak".
Wskazanie "na sztywno" to jednak co innego jak zaniżanie faktycznej prędkości.
-
Pierwsze słyszę żeby g10 czyli silniki konstrukcyjnie wywodzące się z lat 80 potrzebowało aż API SP czy ACEA A7
Teraz zmienili na ACEA A7/B7, bo to następca ACEA A5/B5 i taki jest zalecany. Dostałem tą informację w profesjonalnym sklepie zajmującym się sprzedażą olejów wszystkich marek.
5W30 (to i tak przerost formy nad treścią dla 1.0 53km).
Jeśli nie zależy Ci na silniku to możesz lać i 15W40... ;) Japońskie jednostki są bardzo wyczulone na jakość oleju i częstotliwość jego wymiany.
Valvoline były dość przystępne cenowo jeszcze z rok może dwa temu ale teraz widzę że zdobyli miejsce na rynku agresywną polityką cenową i zwiększyli ceny.
Patrząc na ceny konkurencji dalej są tańsi.
-
Jak komuś się będzie to chciało czytać to założę osobny temat i podzielę się swoją wiedzą zdobytą przez tyle lat bo na motocyklach znam się lepiej niż na samochodach chociaż w obu przypadkach jestem samoukiem i wykształcenia technicznego brak. Po prostu przestudiowałem wiele kart olejów a i kilka już sam przetestowałem na różnych maszynach. A jak chcesz wiedzieć co w twoim przypadku będzie dobre to daj znać co użytkujesz.
No to wątek już założyłem - zapraszam Cię:
KLIK -
Patrząc na ceny konkurencji dalej są tańsi.
Dobra jak sprawdziłem ten olej na allegro to 150zł uczciwa cena.
zaniżanie faktycznej prędkości.
U mnie zawyża o ok 2-3kmh (na liczniku 50kmh a czujnik pokazuje 47kmh)
ACEA A7/B7
Chodzi ci o to że ACEA wprowadziła taką normę? Bo Nadal nie wiem skąd informacja że 1.0 wymaga aż tak wysokiej klasy oleju (nie mówię że nie należy lać lepszego oleju).
15W40
Inna sprawa klasa oleju a inna oznaczenia lepkości.
No to wątek już założyłem - zapraszam Cię:
Napisałem wstęp do moich wypocin
-
5W30 (to i tak przerost formy nad treścią dla 1.0 53km).
tu chodziło mi o to że 5w40 jest przerostem i nie jest to do końca dobry olej
-
Stab na przód kupiony. Teraz go wyczyścić, odciąć stare końcówki, pomalować na nowo (może kolor ciemny wiśniowy?) i zamontować.
Ma ktoś zdjęcie jak idzie rozpórka górna do 1.0? Bo bym sobie dorobił ale nie wiem jak oni to wymyślili żeby nie uderzało w filtr powietrza.
-
@WarningDeadPL a zerknij czy na zdjęciach auta bpx33 nie ma zdjęcia spod maski. On ma giętą pod litra rozpórkę. Co do samych rozpórek, ja miałem tylko z przodu i silnik z GTI wsadzony w budę z litra, dobrze to jeździło na kjsach.
-
I da się jeździć bez czujnika temp powietrza bo jak zdejmowałem filtr jakieś 500km temu to zapomniałem go podłączyć ... nawet różnicy nie odczułem.
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
a zerknij czy na zdjęciach auta bpx33 nie ma zdjęcia spod maski.
jest ale jakby ktoś miał na czym pomierzyć to chętnie bym go poprosił ile jest prześwitu nad filtrem i jaka wysoka jest rozpórka. No i czy coś daje
szkoda że 1.0 gl bo inaczej już bym licytował:
https://carrot.pl/aukcja/78060/suzuki-swift/ -
@WarningDeadPL nie wiem czy byłbyś zainteresowany, ale gdzieś w garażu wala mi się rozpórka tylna. Bpx33 też taką ma. Coś tam usztywniała.
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
rozpórka tylna
W sensie górna czy dolna? Jak górna do kielichów tył to dzięki wielkie ale niestety Swift to mój jedyny pojazd więc miejsce bagażowe ważniejsze niż sztywność tyłu :/