[moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.
-
Z "mocniejszymi" żarówkami jest pewien problem czy raczej z naszej strony zgoda na kompromis bo aby przy tej samej mocy żarówka świeciła jaśniej to musimy ścienić żarnik --> cieńszy żarnik mocniej się nagrzewa i mocniej świeci ale za to szybciej się przepala.
Na Allegro teraz promocja na Philips Racing Vision GT200 +200% (żywotność 400h) za 63zł i nie wiem czy tych nie wybiorę.
(co ciekawe np Philips +30% ma max 500h a Philips long life 3000h)Jeszcze są OSRAM H4 COOL BLUE INTENSE (NEXTGEN) tylko że są one niebieskie.
Co ciekawe sam philips podaje że żarówki +30% mają 1815lm a te wyżej wymienione +200% 1650lm.
I bądź tu mądry. -
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Macie jakieś rady co do żarówek?
Przez wiele lat przerabiałem jakieś najtańsze marketowe, ale ich żywotność była marna (max. 2 lata świecenia, a często ok. roku). Potem wsadziłem OSRAM Night Breaker Plus i wytrzymał prawie 4 lata, a świecił bardzo dobrze. Teraz (ze 2 lata może) mam Philips Blue Vision Ultra i też jest super. ;)
Przez chwilę zastanowiłem się nad przeróbką na żarówki H4 75W (są na 24V z homologacją) ale i chyba większego sensu brak i reflektor szybko uszkodzą bo w końcu bardziej się grzeją.
Nigdy nie używałem mocniejszych żarówek niż 60/55W, a w karierze stopiłem 3 lub 4 kostki H4, więc niczego co mocniejsze niż zalecenie producenta nie polecam.
-
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
niczego co mocniejsze niż zalecenie producenta nie polecam.
To i tak by wymagało dorobienia nowych kostek, przerobienia lekko instalacji i dorobienia przetwornicy na 24V bo żarówki 70/75W są właśnie na 24V
Chyba zamówię te philipsy na promocji i zobaczymy co to będzie.
-
63 PLN to dobra cena. :)
Mi kolega @likaon zamontował również ceramiczne kostki H4 (po tych wszystkich stopionych) i od tamtej pory mam spokój. -
@WarningDeadPL ja polecam żarówki Valeo chyba +60 w czerwonym kartoniku. Kiedyś założyłem do Tico i naprawdę było jaśniej. Wczoraj założyłem jakieś philipsy i daleko im do tamtych
-
Sprawdziłem co teraz u mnie siedzi to jest tam Philips +30% chyba. Zastanawiałem się czy nie przerobić instalacji żeby ciągnęła od razu z akumulatora a nie dookoła przez te cienkie kabelki bo jak kiedyś sprawdzałem to w swifcie było ok 1.5-1.7V spadku napięcia między aku a żarówką.
Ori kostka-przekaźnik do aku który po podaniu napięcia przez ori instalację się załączy - kostka do żarówki. więc jak co to można to od razu odłączyć. Kiedyś widziałem takie rozwiązanie w starszych wozach i sporo to dawało (ale znów skraca żywotność żarówki).
-
Zamówione. Od razu zamówiłem sobie płyn do spryskiwaczy i odkryłem że sprzedają kilka zł taniej (2-3zł na bańce) płyn z metanolem zamiast z etanolem i ludzie to normalnie kupują w dużych ilościach ;-; nie ma to jak wdychanie oparów metanolu.
-
I muszę kupić kolejną klamkę wew. Ostatnio mi spadło cięgno z klamki zewnętrznej od strony kierowcy (ten plastik zabezpieczający się złamał) ale czego nie naprawi trytytka. Przy demontażu boczka okazało się że klamka wew jest złamana częściowo i dlatego chodziła dziwnie... Przynajmniej symetrycznie będzie bo już prawa jest czarna to i teraz lewa będzie.
-
Skośnoocy przyjaciele mają takie i to podobno metalowe a nie tylko malowane.
Chociaż do swifta gdzie wszystko jest czarne by raczej nie pasowało.
-
Sprawdziłem co teraz u mnie siedzi to jest tam Philips +30% chyba. Zastanawiałem się czy nie przerobić instalacji żeby ciągnęła od razu z akumulatora a nie dookoła przez te cienkie kabelki bo jak kiedyś sprawdzałem to w swifcie było ok 1.5-1.7V spadku napięcia między aku a żarówką.
Ori kostka-przekaźnik do aku który po podaniu napięcia przez ori instalację się załączy - kostka do żarówki. więc jak co to można to od razu odłączyć. Kiedyś widziałem takie rozwiązanie w starszych wozach i sporo to dawało (ale znów skraca żywotność żarówki).
Robiłem światła na przekaźnikach do Tico i faktycznie była poprawa. Tylko jakieś trefne przekaźniki miałem bo raz nie załączały a czasem nie puszczały i finalnie po roku wróciłem do fabrycznej wersji