[moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.
-
Przychodzi chyba pora na wymianę tylnych sprężyn bo na przeglądzie stwierdzili że lewa jest ułamana u szczytu (chociaż to prawa strzela bardziej) i teraz już wydaje trzaski/strzały praktycznie cały czas. Wszystko inne w zawieszeniu sztywne.
Polecacie jakąś firmę? KYB?
Myślałem nad obniżeniem go od razu ale ostatnio na styk wjechałem na wysokość w pewnym miejscu przy robotach drogowych a w drugim mimo wszystko na parkingu przytarłem hakiem bo taka dziura w asfalcie była więc obniżanie raczej odpada.
Wzmacniacz na TDA1562Q odpada bo już 2 układ mi przyszedł uszkodzony...
-
Chyba że to amortyzator... wtedy wybór nie jest największy bo zostaje OPTIMAL, ASHIKA, JAPKO, DENCKERMAN, MAXGEAR, OYODO, NIPPARTS.
Miał ktoś kiedyś i jest w stanie się wypowiedzieć?
-
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Chyba że to amortyzator... wtedy wybór nie jest największy bo zostaje OPTIMAL, ASHIKA, JAPKO, DENCKERMAN, MAXGEAR, OYODO, NIPPARTS.
Miał ktoś kiedyś i jest w stanie się wypowiedzieć?
Z tych wymienionych mam Nipparts w Musso - jest ok. Powinny być dostępne też jakieś KYB które montowałem we wszystkich dotychczasowych samochodach od Tico, Swifta po Ignisa.
-
@pacior napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Powinny być dostępne też jakieś KYB
Z KYB są tylko sprężyny, amortyzatorów nie znalazłem żeby gdzieś były dostępne ale jeszcze poszukam
-
Myślałem nad obniżeniem go od razu ale ostatnio na styk wjechałem na wysokość w pewnym miejscu przy robotach drogowych a w drugim mimo wszystko na parkingu przytarłem hakiem bo taka dziura w asfalcie była więc obniżanie raczej odpada.
Sprężyny obniżające są też odpowiednio twardsze, więc na dziurach tak nie dobija. No i byłoby to u Ciebie kolejne poprawienie właściwości jezdnych, które osobiście polecam.
Ja co prawda mam u siebie Jamexy (obecnie już nie do dostania) -30mm, ale -40mm jak w MTS nie powinno być problemem: Mapet-TuningNo i cena jak za komplet sprężyn sportowych to śmiech na sali. ;)
-
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Sprężyny obniżające są też odpowiednio twardsze, więc na dziurach tak nie dobija.
Fakt tylko za pierwszym razem powoli najeżdżałem na przeszkodę więc przy -4cm by mi się nie zmieścił zderzak.
Zastanowię się jak wypłatę dostanę co robić. Ale chyba póki jeszcze jest czasem pogoda to kupię te łapki do sprężyn i je wyjmę i pooglądam czy to rzeczywiście one ułamane czy jednak amortyzator.
-
Fakt tylko za pierwszym razem powoli najeżdżałem na przeszkodę więc przy -4cm by mi się nie zmieścił zderzak.
Przez 10+ lat posiadania obniżonego zawieszenia w Swifcie nigdy nie udało mi się przytrzeć zderzakiem to nie wiem gdzie Ty jeździsz... :P A leśnymi drogami jeździłem już wielokrotnie. Jedyne czym przytarłem kilka razy to dolną rozpórką, ale ona jest naprawdę nisko u mnie.
-
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift ABC 1.0 Mk V '01r.:
Przez 10+ lat posiadania obniżonego zawieszenia w Swifcie nigdy nie udało mi się przytrzeć zderzakiem to nie wiem gdzie Ty jeździsz... :
Ja dałem radę jak na razie walnąć dołem haka i cały czas jakieś remonty dróg i gdzie inni nie przejadą bo uskok to ja dam radę jak na razie.
-
Zrezygnowałem jak na razie z obniżania za to kupiłem 2 kawałki złomu. Całkiem fajne 2 kawałki złomu (a przynajmniej według mnie)
Hamulce tarczowe tył GTI ze sprawnymi i regulowanymi amortyzatorami KONI Sport.
Tarcze przyrdzewiałe lekko ale bez rantu i wyglądają na ori Suzuki. Ogólnie w dobrym stanie mimo że na zdjęciach nie widać to mniej zardzewiałe niż te co mam teraz wahacze. Wszystko bardziej brudne niż zardzewiałe.
W planach też przód z GTI ale to może w przyszłym miesiącu
-
@WarningDeadPL nie to żebym kusił, ale jak już będzie czym hamować to może wstawić jeden cylinder więcej ;)