Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024)
-
Piątek, coroczna wymiana oleju
-
Witajcie , Wymieniałem żarówkę kierunkowskazu lewy bok od strony kierowcy w Tico i złamałem pazurek w kloszu , chciałem kupić nowy ale nie mogę znaleść . Może ktoś ma jakieś namiary bo w google nie widać , lub wie jak skleić ten klosz do karoserii na stałe , czy zakładać uszczelkę gumową czy bezpośrednio silikonem plastik na metal . Są ale do Matiza ale musiałbym 2 sztuki zmieniać i pasować .
-
@TADEUSZ-MALINKA napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024):
Wymieniałem żarówkę kierunkowskazu lewy bok od strony kierowcy w Tico
O który konkretnie chodzi? W zderzaku/ w błotniku? Bo na internecie kilka widzę.
-
@TADEUSZ-MALINKA Nie klej plastik do metalu, to bez sensu.
Z Matiza chyba pasują, tylko trzeba troszkę podpiłować, o ile pamiętam.
Ale może spróbuj czymś pogrubić tę część wchodzącą w blachę, wtedy wejdzie na wcisk i nie trzeba będzie tej ułamanej blokadki. Kombinowałbym z owijaniem taśmą izolacyjną. -
@WarningDeadPL błotniku strona lewa od kierowcy
-
@leo jeszcze poszukam , to nie jest takie pilne bo Tico w garażu , dzięki za podpowiedź
-
@TADEUSZ-MALINKA Ja w swoim Tico zmieniałem przednie klosze od kierunkowskazów na białe i boczne też. Te boczne właśnie były od Matiza.
Przód
https://zlosniki.pl/topic/9797/moje-tico-poprzednie-i-obecne-by-jaco/39
Bok
https://zlosniki.pl/topic/9797/moje-tico-poprzednie-i-obecne-by-jaco/41
Kup sobie komplet i auto od razu fajniej wygląda. -
@WarningDeadPL błotniku strona lewa od kierowcy
A to rzeczywiście u nas ciężki temat.
-
@Jaco Widziałem -fajnie wygląda -nawet dałem CI 1. Cyba tak zrobię jak nie dokupię , problem u mnie może wystąpić z tego powodu ze mam pod nadkolem smar okrętowy grafitowy i ten klosz musi ściśle dolegać do nadkola , bo jak będzie nieszczelność to woda nie będzie miała ujścia . Czy te klosze u Ciebie w Tico szczelnie pasują i czy dużo piłowałeś lub kleiłeś .
-
@WarningDeadPL tak
-
Czy te klosze u Ciebie w Tico szczelnie pasują i czy dużo piłowałeś lub kleiłeś .
Na pewno nic nie kleiłem czy piłowałem. Ale wybacz to było ponad 10 lat temu więc już dokładnie nie pamiętam i nie mam Tico.
-
Naprawiłem uszkodzoną tulejkę wybieraka skrzyni biegów. Udało mi się dopasować tuleję z amortyzatora plus dwie pokładki teflonowe. Wymieniłem oprawki i kostki przednich kierunkowskazów na hermetyczne, ponieważ oryginalne całkiem zgniły i ciągle ginęły mi kierunki z przodu, przy okazji zrobiłem nową instalację do przednich świateł przeciwmgłowych.
-
@Piotrek9214 ŚWIETNIE , podoba mi się , napisz coś więcej , czt ten wyłącznik to taki warsztatowy - kiedy silnik pracuje i wszystkie światła masz wyłączone , czy te światła pracują w automacie . Ja robiłem 10 lat temu też ale nie pomyślałem żeby tutaj wyłącznik zamontować.
-
@TADEUSZ-MALINKA włącznik kupiłem kiedyś przypadkiem, a okazało się, że świetnie pasuje w to miejsce na wcisk. Docelowo chciałbym jednak zamiast włącznika ogrzewania tylnej szyby (którego nie używam bo i tak mam przyciemnione szyby) dołożyć oryginalny od tylnego światła przeciwmgłowego. Przednie halogeny można włączyć gdy silnik pracuje, są niezależne od reszty świateł, co przyda mi się czasem do chwilowego oświetlenia np podjazdu podczas odśnieżania. Zastanawiam się czy dokupić Wesemy z homologacją na światła dzienne i przekładać same szkła z żarówką na okres letni ( obudowy są takie same), czy zastosować moduł ograniczający moc do 30-40%, który zresztą gdzieś wala mi się po garażu, lecz tu już chyba nie do końca byłoby to legalne.
-
@Piotrek9214 na światła do jazdy dziennej
-
@Piotrek9214 napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024):
zastosować moduł ograniczający moc do 30-40%, który zresztą gdzieś wala mi się po garażu, lecz tu już chyba nie do końca byłoby to legalne.
Jeżdżę już z 8 lat z takim modułem i jakoś nikt się nie czepia. W Polo miałem i teraz mam w Meriva. Tyle że ja mam światła drogowe z tym modułem i w dzień świecą jako dzienne.
-
@Piotrek9214 Kiepski interes z tym przekładaniem szybek. W zimie też korzysta się z dziennych, nawet bardziej się przydają ze względu na oszczędności prądu.